Panasonic Lumix DMC-FZ72

Panasonic lyö kaikki ennätykset 60-kertaisella zoomillaan, joka ulottuu 20 mm:n laajakulmasta 1200 mm:n kanuunateleen. Ennätystehtailulla on kuitenkin hintansa, kuten on ennenkin nähty.

tekijä Välineopas #Kamerat #Panasonic
7.7

Panasonic on antanut insinööreilleen vapaat kädet FZ72:n suunnitteluun, ja he kiittivät 60-kertaisella zoomilla, jonka polttovälialue on tähtitieteelliset 20–1200 mm. Se on polttovälialue, joka on sanalla sanoen historiallinen.
Kameralla on innoittavaa kuvata. Mielikuvitus pääsee valloilleen, kun polttovälialue ei tunnu loppuvan ollenkaan. Kun ollaan ottamassa maisemakuvaa 20 mm:llä ja silmiin sattuu kaukainen yksityiskohta, ei tarvitse kuin zoomata. Kuvanlaatu on kunnossa päivänvalossa ja pienillä herkkyyksillä, ja tarkennus sopii maisemakuviin. Paljon ei kuitenkaan vaadita, ennen kuin heikkoudet näkyvät. Tarkennus on hankaluuksissa liikkeen kanssa. FZ72 ei siis sovi lapsi-, urheilu- tai muuhun toimintakuvaukseen.

Vaikeuksia hämärässä

Vaikeudet kasautuvat, kun alkaa hämärtää. Kuvanlaatu heikkenee jyrkästi herkkyyden ylittäessä ISO 400, ja kun objektiivin valovoima on 1200 mm:llä vain F5,9 ja suurin herkkyys ISO 3200, on usein käytettävä 1/10 sekunnin tienoilla olevaa valotusaikaa. Kamera ei siis sovi konsertti- tai teatterikuvaukseen. Panasonic FZ200:n polttovälialue on vain 24–600 mm, mutta kun sen valovoima on koko alueella F2,8, on se paljon käyttökelpoisempi. Kuvasimme auringonlaskua antaaksemme FZ72:lle tasoitusta. Siinäkin kävi huonosti. Objektiivissa syntyi auringon suuntaan kuvattaessa niin paljon heijastuksia, että kuvat epäonnistuivat. Heijastukset sotkivat tarkennusta niin, ettei yksikään kuva ollut terävä. Kokeilimme sitten sumuista auringonnousua. Se meni hiukan paremmin.
Yleinen kuvanlaatu on käypäinen, muttei enempää. Huippuvalokohdat palavat puhki ja terävyys häviää pitkillä polttoväleillä niin, että yksityiskohdat katoavat. Kamera tallentaa raakatiedostoja, mikä auttaa joskus, mutta hidastaa nopeutta. Raakatiedosto varaa puskurin viideksi sekunniksi. Kuvanvakain sopii videoon, ja zoomaus käy äänettömästi ja tasaisesti.

Arvio

Panasonicin muiden superzoomkameroiden objektiiveissa lukee Leica. Tässä ei, ja se tuskin on sattumaa. Sen polttovälialue on uskomaton, mutta sen optinen laatu taas ei ole. Sisäiset heijastukset kohtelevat usein tarkennusta kaltoin. Yli ISO 400:n herkkyyksillä kuvanlaatu putoaa jyrkästi. Kuvanvakain toimii kuitenkin hyvin videokuvauksessa.

Ominaisuudet

Merkki
Panasonic
Megapikseliä
15,9
Polttovälikerroin/optinen zoom
60x
LCD-näyttö
3,0
Kuvaa/sekunti
9,0
Suurin ISO
3200