anm_panag80_01

Panasonic Lumix DMC-G80

Panasonic oli 4K-videon edelläkävijä. Uusi keskiluokan G80-järjestelmäkamera hyödyntääkin laadukasta videota peräti kolmella tavalla tuottaen laadukkaita kuvia.

#Kamerat #Panasonic
8.2

Panasonic Lumix DMC-G80 eroaa kilpailijoistaan käyttämällä 4K-videoita tuottamaan myös parempia valokuvia. 4K-ruudusta syntyy 8,3 megapikselin valokuva, mikä riittää tasokkaaseen A4-tulosteeseen. G80 saadaan hetkessä ottamaan valokuvien sijaan 4K-videota niin kauan kuin kuvaaja pitää laukaisinta painettuna. Sen jälkeen yksittäiset kuvat voidaan selata läpi kolmituumaisella näytöllä. Oikean kuvan löydyttyä painetaan Menu/Set-painiketta. Sen jälkeen kuva tallentuu SD-muistikortille. 4K:ta käytetään uusilla tavoilla myös muissa yhteyksissä. Esimerkiksi Focus Stacking kokoaa eri tavoin tarkennettuja kuvia yhdeksi, ja Post Focus -toiminnolla voidaan ottaa kuva ja valita tarkennus jälkikäteen. G80 on perinteinen sähköisellä etsimellä varustettu peilitön järjestelmäkamera, mutta 1,04 megapikselin näytön ja 15,8 megapikselin Micro Four Thirds -kennon ansiosta voidaan ominaisuuksia sanoa käypäisiksi. Sama koskee kuvanlaatua. Kuvat ovat suurilla herkkyyksillä hiukan rakeisia. Värit voivat olla hiukan liian lämpimät mutta helposti säädettävissä. G80:n tarkennusnopeus ei kontrastiin perustuvana ole kovin nopea. Harmi, sillä se on tärkeä ominaisuus. Varsinkin 4K-kuvissa, joissa jatkuva tarkennus ei ole likikään tarpeeksi nopea. Teräviä kuvia ei tullut lainkaan, koska liikkuvien kuvien seuranta on hyvin vaikeaa. Muuten G80 pärjää kyllä hyvin. 2,36-megapikselinen etsin toimii hyvin. Sarjakuvaus on jopa yhdeksän kuvaa sekunnissa. Käyttömukavuus on todella hyvä, ja pienen ja hyvin suoriutuneen pakettiobjektiivin polttoväli vastaa kinokoon 24–120 mm:ä.

Panasonicin edistyksellinen käyttöliittymä edellyttää paneutumista. Sitten sillä myös saa paljon aikaan. G80:ssä on kokonaista viisi ohjelmoitavaa toimintopainiketta. Näiden ohella on kosketusnäytöllä kuusi kenttää, joten G80:llä ohjelmoitavissa oleville 52 toiminnolle onkin yhteensä 11 ohjelmoitavaa painiketta. Myös tarkennuspiste voidaan määrittää näytöltä. Harrastajan vähemmän asiaan paneutuneelle perheelle sopii Panasonicin erinomainen iA-automatiikka, joka hoitaa kaikki asetukset ja osuu useimmiten oikeaan. Arvostamamme Panasonic-erikoisuus on se, että kerta-, jatkuvan ja käsin tarkennuksen välillä valitaan keskeisesti oikean peukalon alla sijaitsevalla painikkeella. Siitä on kaksi etua: vaihtaminen on helppoa, ja toiseksi asetuksen näkee pikavilkaisulla.
Panasonicilla on tuotannossa useita peilittömiä järjestelmäkameroita. Tällä hetkellä ne ovat G6, G7, G8, GX7, GX8, GX80, GF7, GH4 ja GM5. Jotta sekaannus olisi täydellinen, kulkee G80 suuressa osassa maailmaa nimellä G85. Testasimme kameran pian sen julkistamisen jälkeen, jolloin pelkkä runko maksoi 1000 euroa. Se on enemmän kuin esim. Nikon D7200, joka on melkein kaikissa suhteissa nopeampi, parempi ja tarkempi harrastajakamera. 4K-kuvauksessa ja videossa Panasonic on kuitenkin kaukana edellä. Jos nämä toiminnot ovat tärkeitä, voidaan korkeaa hintaakin puolustaa.

Arvio

G80 on kevyt, huomaamaton ja hiljainen kamera, joka on samalla erittäin monipuolinen ja johon on saatavissa todella hyvin lisävarusteita.
4K-valokuvaus on kätevää, mutta olisimme mielummin nähneet G80:ssä nopeamman tarkennuksen ja ehkä vielä nopeamman sarjakuvauksen.

Ominaisuudet

Merkki
Panasonic
Megapikseliä
15,8
Polttovälikerroin/optinen zoom
2
LCD-näyttö
3
Kuvaa/sekunti
25600
Suurin ISO
9