Panasonic Lumix DMC-GH3

Panasonicin tähän saakka kunnianhimoisimman peilittömän järjestelmäkameran käyttömukavuus on huippua. Parasta on videopuoli, joka lyö ammattilaisenkin ällikällä.

tekijä Välineopas #Kamerat #Panasonic
8.9

Panasonicin uusin lippulaiva GH3 tuntuu käsissä sekä kooltaan että ominaisuuksiltaan varsin pitkälle samalta kuin täysiverinen peilijärjestelmäkamera. GH3 on iso, raskas ja vankka, ja sellaisena se on aivan selvästi kamera, joka on tarkoitettu vakavalle harrastajalle.
Sen edeltäjän GH2:n videon laatu oli erinomainen, ja Panasonic on nyt panostanut videopuolen parantamiseen entisestään. GH3 kuvaa Full HD -videota tilaa säästävässä avchd-muodossa sekä muokkausystävällisemmissä mov- ja mpeg-4-muodoissa. Tallentaa voidaan 72 megatavun sekuntinopeudella, jota parempaan pystyy vain Canon 5D Mark III.
Kuvanlaatu on erinomainen, ääni erittäin selkeä ja tietysti stereofoninen. Kääntyvä kosketusnäyttö sopii erinomaisesti videokuvaukseen, koska vaikeistakin kuvakulmista syntyy kuvaa. Videota voidaan vielä kuvata 40 prosenttia hidastettuna, tai auringonlasku voidaan kuvata nopeutettuna intervallikuvauksella, jossa nopeutta lisätään 300 prosentilla. Lisäksi videotiedostoihin on liitetty aikaleima, jonka ansiosta videoleikkeitä on helpompi löytää ja muokata.
Kamerassa on kaksi liitäntää, toinen mikrofonille ja toinen kuulokkeille. Jos videokuvaus painaa vaakakupissa eniten, on GH3 lyhyesti sanottuna vuoden paras kamerauutuus.

Säänkestävä kamera ja wi-fi

GH3 myydään kahtena erilaisena pakettina. Testasimme kameraa varustettuna Lumix G Vario HD 14-140mm F4.0-5.8 ASPH. MEGA O.I.S. -objektiivilla, jonka polttoväli vastaa kinokoossa 28–280 mm. Kalliimpi mutta silti houkuttelevampi vaihtoehto on Panasonicin 12–35 mm objektiivi, joka pidennyskerroin huomioiden vastaa 24–70 mm. Sen valovoima on nimittäin F2,8, ja lisäksi se on sääsuojattu. Kamera sopii hyiseenkin säähän, sillä sen runko on kulutusta kestävillä kumivahvikkeilla päällystettyä metalliseosta. Kameran ja objektiivin yhteispaino on 990 grammaa, eli se painaa enemmänkin kuin monet peilijärjestelmäkamerat. GH3:ssa on wi-fi-ominaisuus, ja Panasonicin älypuhelinsovelluksen avulla kameraa voidaan käyttää langattomasti kännykästä. Tämä on erittäin kätevää.
Peilittömän rakenteen vuoksi GH3:ssa ei ole optista etsintä. Se ei kuitenkaan suuria merkitse, koska sähköisen etsimen kuva on selkeä ja terävä ja se toimii ilman viipeitä.
Myös kameran kontrastiin perustuva automaattitarkennus toimi vakuuttavasti, ja 23 käsin valittavaa tarkennuspistettä oli helppoa valita yksitellen. Ensin valitaan Touch AF, minkä jälkeen painetaan näyttöä ja valitaan siltä haluttu tarkennuspiste. GH3 pystyy ottamaan kuusi kuvaa sekunnissa täydellä tarkkuudella, joten kamera sopii myös toimintakuvaukseen.

Kohtalainen yksityiskohtien toisto

GH3:n värit ovat kauniit ja lämpimät, kontrasti hiukan liian voimakas ja yksityiskohtien toisto kohtalainen, mutta se ei kuitenkaan ole APS-C -kennoisten kameroiden tasoa. Kuvakohina näkyy herkkyydestä ISO 3200 alkaen, ja ISO 6400:sta alkaen se on häiritsevää. Kamerasta saakin eniten irti käyttämällä korkeintaan ISO 1600 -herkkyyttä. Hämärässä kannattaa käyttää kameran omaa salamaa. Sen ohjeluku on 12 ja se valaisee tasaisesti. 14–140 mm pakettiobjektiivi tekee laajakulma-alueella kaunista jälkeä, ja sen terävyys on myös telealueella hyvä.

Conclusion

Kamera on vankka, käyttömukavuus erinomainen ja lukuisat näppäinoikotiet hyvin sijoitettu. Kuvauksen riemu on puhtaimmillaan videokuvauksessa, jossa kuvanlaatu on erinomainen ja kääntyvä näyttö etu. Kuvanlaatu on hyvä ISO 1600:een saakka. ISO 3200:ssa alkaa kuvakohinan ja yksityiskohtien toiston heikkous näkyä.

Ominaisuudet

Merkki
Panasonic
Megapikseliä
16
Polttovälikerroin/optinen zoom
2x
LCD-näyttö
3
Kuvaa/sekunti
6
Suurin ISO
25600