Panasonic Lumix DMC-GH4

GH4:llä voi testin ainoana kamerana kuvata 4K-videota, jonka tarkkuus Full HD -videoon verrattuna nelinkertainen.

#Kamerat #Panasonic
8.2

Valokuvausominaisuuksiltaan GH4 muistuttaa melkoisesti selvästi halvempaa mallia GH3, joka on edelleen myynnissä. Kameran käsiteltävyys on hyvä, ja sivusta saranoitu näyttö kallistuu ja kääntyy kaikkiin suuntiin, myös eteenpäin omakuvia varten. Valikkojärjestelmää on helppo käyttää erinomaisella kosketusnäytöllä. Jos on jo aikaisemmin kuvannut Panasonicilla, tuntee olonsa heti kotoisaksi, ja toisenmerkkisenkin kameran käyttäjä huomaa pian GH4:n selkeäkäyttöiseksi kameraksi.
Tarkennus toimii hyvin. Kun kuvattiin 280 milliä vastaavalla polttovälillä 12 kuvan sekuntinopeudella autoa, joka ajoi suoraan kohti 80 km/h, kaikki kuvat olivat teräviä. Alhaisilla herkkyyksillä kuvanlaatu on hyvässä valaistuksessa erinomainen. Hankalammissa oloissa, kuten hämärässä, kuvat ovat käyttökelpoisia, mutta eivät yhtä hyviä kuin parhaiden kilpailijoiden. Tähän on syynä ennen kaikkea hillitysti toimiva kohinanvaimennus, joka ei poista rakeisuutta kokonaan. Yksityiskohdat säilyvät sen sijaan hyvin, ja jopa herkkyys ISO 12 800 on käyttökelpoinen. Nämä ongelmat johtuvat osittain pienestä Micro Four Thirds -kennosta, jolla on toisaalta omat etunsakin. Järjestelmän objektiivit ovat näet pienikokoisia. Pakettiobjektiivin 10-kertainen polttovälialue vastaa kinokameran 28–280 mm:ä. Lumix-järjestelmässä on hyvä valikoima laadukkaita objektiiveja, niiden joukossa useita Leica-objektiiveja sekä kolme salamalaitetta ja erilaisia muita varusteita. GH4 on saatavana pelkkänä runkoja tai kahtena pakettina. Paketti, jonka objektiivi on 14–140 mm, maksaa 2000 euroa. Kun objektiivi on 12–35 mm F2,8, paketin hinta on 2500 euroa.

4K valokuvauksessa

GH4:llä voi testin ainoana kamerana kuvata 4K-videota, jonka tarkkuus Full HD -videoon verrattuna nelinkertainen. Kuvanlaatu on uskomattoman hyvä. GH4:ssä on liitännät kuulokkeille ja mik­rofonille, ja lisäksi on saatavana kameran pohjaan kiinnitettävä liitäntäyksikkö, jossa on mm. kaksi kanavakohtaisin tasonsäädöin varustettua XLR-liitäntää. Laadullinen hyppäys Full HD -tasosta 4K-tasoon on yhtä suuri kuin aikoinaan vga-tarkkuudesta Full HD -tarkkuuteen. Video koostuu 8,8 megapikselin kuvista, joten laatu riittää tulostukseen, ja videotilaa voi näin käyttää nopeissa tilanteissa myös valokuvaukseen, jolloin käytössä on 30 kuvan sekuntinopeus.

Arvio

GH4:n erityisvahvuus on mahdollisuus kuvata 4K-videota, mutta kamera on aika kallis. Pelkkiin valokuviin halvempi GH3 on järkevämpi ratkaisu.

Ominaisuudet

Merkki
Panasonic
Megapikseliä
15,9
Polttovälikerroin/optinen zoom
2,0x
LCD-näyttö
3,0
Kuvaa/sekunti
12,0
Suurin ISO
25.600