Panasonic Lumix DMC-GX7

Panasonicin peilittömien uusi huippumalli on Tähän asti paras Four Thirds -kamera. Se on hyvä valinta aktiivikuvaajalle, joka etsii pientä, kevyttä ja objektiivivalikoimaltaan hyvää laatukameraa.

#Kamerat #Panasonic
8.9

Ammattilaisille ja vaativille harrastajille sopivan kameran tunnistaa viidestä seikasta. Sen kuvanlaatu on hyvä, se toimii nopeasti ja täsmällisesti, useimmin tarvittavien säätöjen tekeminen on nopeaa ja kamera on vankkarakenteinen. Viides ja viimeinen seikka on se, että kameraan on saatavana riittävästi lisävarusteita. DMC-GX7 saa tässä tarkastelussa rastin joka kohtaan.
Vaatimuslistan ensimmäinen kohta on kuvanlaatu, ja tässä suhteessa testikamera tarjoaa parasta, mitä Micro Four Thirds -kameroissa olemme tavanneet. Kuvien terävyys on erinomainen muun muassa hyvien objektiivien ansiosta. Kamera toistaa värit hyvin ja sen toisto-ominaisuuksia voi säätää tarkasti. Muiden kameroiden tapaan värikylläisyyttä voidaan säätää, mutta lisäksi on mahdollista hienosäätää kaikkia valmiita valkotasapainoasetuksia. Kameralla voi kuvata jpeg-kuvia ja raakakuvia paitsi erikseen myös samanaikaisesti. Kaikki Micro Four Thirds -kamerat korjaavat vinjetoinnin ja vääristymän automaattisesti, joten ne eivät ole ongelma. Suurimman vaikutuksen teki kameran kyky käsitellä vastavaloa ja suuria kontrasteja. Tässä kohtaa se kuuluu huippuluokkaan, myös kun vertailuun otetaan mukaan ammattikäyttöön tarkoitetut peilikamerat.
Sama pätee värikohinan määrään, jossa Lumix DMC-GX7 mittaustemme mukaan vetää vertoja Nikon D800:lle. Vain yksityiskohtien toi
stossa Panasonic pienempine pikselimäärineen ja kennoineen joutuu tunnustamaan paremmakseen Sony NEX-7:n, jossa on 24 megapikselin APS-C-kenno. Sonyn huippumalli on edelleen ylittämätön, ja kun se on ollut markkinoilla kohta jo kaksi ja puoli vuotta, sitä saa jo jonkin verran GX7:ää halvemmalla.

Nopeat säädöt

Kamera toimii nopeasti ja tarkasti. Tarkennus lukittuu nopeasti, eikä laukaisimessa ole juuri lainkaan viivettä. Näytön kuva on terävä ja selkeä, ja sama koskee elektronista etsintä. Etsin on markkinoiden ainoa kiinteä elektroninen etsin, joka kääntyy 90 astetta ylös, mikä on hyödyllinen ominaisuus. Kamerassa on lisävarusteluisti ja lisäksi esiin ponnahtava salama, jota voi käyttää esimerkiksi varjojen keventämiseen.
Säätöjen tekeminen on helppoa. Keskeisillä ominaisuuksilla on oma kytkimensä, ja lisäksi kamerassa on neljä ohjelmoitavaa nappia. Kameran Al-automatiikka toimii hyvin. Olisimme toivoneet, että panoraamaohjelma toimisi myös pystykuvissa sekä silloin, kun kamera suunnataan hiukan ylös tai alas.
Kameran kolmen käyttäjän määriteltävän asetuksen avulla voidaan valmistautua esimerkiksi erilaisiin valaistuksiin. Lisäksi kamerassa on erinomainen kosketusnäyttö ja wi-fi-lähiverkkoliitäntä. Sen ansiosta voidaan kuvia siirtää langattomasti älypuhelimeen, ja kameraa voi myös kauko-ohjata älypuhelimella tai taulutietokoneella. Tähän tarvitaan ilmainen sovellus, joka on saatavana sekä iOS- että Android-laitteille.
Tukevuuden ja lisävarusteiden puolesta GX7 ei jätä paljoa toivomisen varaa. Kameran varustuksena on vastavalosuoja. Panasonicin mukaan akussa riittää virtaa 320 kuvaan, ja tämä pätee myös käytännössä.

Monipuolinen järjestelmä

Lumix-järjestelmään kuuluu 15 laadukasta objektiivia, ja valikoima ulottuu kalansilmästä teleen, joka vastaa kuvakulmaltaan kinokameran 600-millistä. Lisäksi Panasonicilla on markkinoiden ainoa 3D-kuviin tarkoitettu objektiivi. Kokonaisuutena Panasonicin järjestelmä kuuluu markkinoiden laajimpiin, ja lisäksi GX7:ssä voidaan käyttää Olympuksen objektiiveja. Panasonicissa kuvanvakain on objektiivissa, mutta Olympuksessa kamerarungossa. Edeltävä malli oli GX1, joten miksi sen seuraaja on GX7? Selitys on se, että GX-sarja etenee tasatahdissa Panasonicin GF-sarjan kanssa, ja siinä on malleja GF1:stä GF6:een. Siksi Panasonic loikkasi suoraan malliin GX7. Lisäksi Panasonic huomauttaa, että GX7 on paljon parempi kamera kuin GX1. Ja se pitää kyllä paikkansa.

Arvio

Panasonic Lumix DMC-GX7 on miellyttävä käyttää ja huippuluokkaa etenkin vastavalotilanteissa. Sen kuvanlaatu on parasta, mitä olemme Micro Four Thirds -järjestelmässä nähneet. Kameran vahvuuksiin kuuluu myös joukko erinomaisia objektiiveja. Kamera on tällä hetkellä markkinoiden kiinnostavimpia vaativan harrastajan kameroita paljoltikin hyvän elektronisen etsimensä ansiosta.

Ominaisuudet

Merkki
Panasonic
Megapikseliä
15,8
Polttovälikerroin/optinen zoom
2,0x
LCD-näyttö
3,0
Kuvaa/sekunti
5,0
Suurin ISO
25.600