Panasonic Lumix DMC-GX80

Ensimmäistä kertaa Panasonicin järjestelmäkamerassa ei ole alipäästösuodinta. Se näkyy kuvien erinomaisen tarkkoina yksityiskohtina.

#Kamerat #Panasonic
9.0

Olemme nähneet monia saman tapaisia kameroita, mutta peilitön GX80-järjestelmäkamera on Panasonicin ensimmäinen, jossa ei ole alipäästösuodinta. Sellainen on yleensä objektiivin ja kuvakennon välissä poistamassa esimerkiksi kankaan kuvioihin muodostuvia rumia kuvioita, mutta samalla suodin vie aina osan kuvan terävyydestä. Vaara kuvioiden syntymiseen on tällöin olemassa, mutta riski on vähäinen. Terävyyden paranemisen näkee helposti, ja 15,8 megapikselin kuvissa yksityiskohtien tarkkuus on upea. Yli ISO 800:n herkkyyksillä kohinanvaimennus alkaa toimia, mutta kuvat pysyvät silti erinomaisina. ISO 12 800:lla kohinaa on jo melkoisesti. GX80 :n valotus toimii erittäin varmasti, ja yksityiskohdat näkyvät sekä varjo- että huippuvalokohdissa. Värien toisto on kylläinen, ja värit ovat luonnolliset.
Kamerassa on kääntyvä ja kosketuksen tunnistava näyttö. Se kääntyy 80 astetta ylös- ja 45 astetta alaspäin, mutta ei valitettavasti sivulle päin. Sähköinen tähtäin on tarkka, ja kuva päivittyy nopeasti. Tarkennuskohdan voi valita näytöltä halutusta kohdasta painamalla, vaikka käyttäisi kuvauksessa etsintä.
Kameralla saa 4K-videota 30 kuvan sekuntinopeudella. 4K Photo Mode -ominaisuudella näistä videoista voi valita yksittäisiä kuvia. Kun laukaisinta pidetään pohjassa, kamera ottaa 30 kuvaa sekunnissa, ja niistä voi valita yksittäiskuvia. Kuvien tarkkuus on tällaisessa kuvauksessa 8,3 miljoonaa pikseliliä, joka riittää A3-kokoisiin tulosteisiin.

4K-kuvausta voidaan hyödyntää myös valokuvauksessa, kun käytetään Post Fokus -ohjelmaa. Silloin otetaan samasta aiheesta 30 erillistä kuvaa ja niistä valitaan se, jossa tarkennus on sopivin. Ominaisuus toimii hyvin, ja päivänvalossa voi mainiosti kuvata käsivaralta.
Panasonicilla on tuotanto-ohjelmassaan yli 20 objektiivia ja niiden lisäksi voi käyttää Olympuksen ja muiden valmistajien objektiiveja. Kameran voi ostaa myös Lumix G VARIO 12-32mm F3.5-5.6 ASPH. MEGA O.I.S. -objektiivilla, jolloin se mahtuu reilun kokoiseen takintaskuun. Polttovälikerroin on kaksi, joten objektiivi vastaa polttoväliltään 24¬-64-millistä.
GX80:ssa on sisäinen wi-fi sekä pieni salamalaite, jota voi hyvin käyttää täytesalamana. Kamerasta saa hyvän ja tukevan otteen. Kun siinä on vielä viisiakselinen kuvanvakain, joten saimme tärähtämättömiä kuvia käsivaralta varsin hämärässäkin. Automaattinen tarkennus reagoi vakuuttavan nopeasti, ja kuvaaja voi valita haluamansa 49 tarkennuspisteestä.
GX80 on huomattavasti pienikokoisempi kuin Panasonicin GX8-huippumalli ja on sen vuoksi hyvä pienempi ja kevyempi kakkoskamera suuren järjestelmäkameran oheen. GX80:ssa on tukeva alumiinirunko ja painikkeet ja säätimet ovat tukevat.

Arvio

Kuvien laatu on erinomainen varsinkin pienillä ISO-arvoilla. 4K-videota voi hyödyntää myös valokuvauksessa, ja kameran tähtäin toimii mainiosti.
Kolmituumaista näyttöä voi kääntää ylös- ja alapäin, mutta ei valitettavasti sivulle päin. Se rajoittaa kuvausmahdollisuuksia.

Ominaisuudet

Merkki
Panasonic
Megapikseliä
15,8
Polttovälikerroin/optinen zoom
xx
LCD-näyttö
3,0
Kuvaa/sekunti
8,0
Suurin ISO
25800