Panasonic Lumix DMC-TZ40

24–450 mm Leica-objektiivi, 18 megapikselin tarkkuus, Full HD -video, panoraama-automatiikka ja gps tekevät TZ40:stä mainion. Pikselimiljoonat voivat kuitenkin olla painajainen.

#Kamerat #Panasonic
8.4

On innostavaa käyttää taskukameraa, joka sopii melkein kaiken mahdollisen kuvaamiseen. 24 mm laajakulmalla tulee kuvaan mukaan koko ravintolamiljöö. Eläintarhan eläimistä saa lähikuvia 450 mm supertelen ansiosta, ja kukan terälehtiinkin voi tarkentaa, koska lähin tarkennusetäisyys on vain kolme senttimetriä. Kamera tallentaa Full HD -videota, panoraamakuvauskin löytyy, ja kaikki kuvattu voidaan varustaa gps-koordinaateilla, minkä ansiosta kuvauspaikka selviää kaikkialla maapallolla muutaman metrin tarkkuudella. Kamerasta löytyy ajan hengessä myös langattomia toimintoja. Niillä voidaan etäohjata kameraa tai julkaista sen kuvia esimerkiksi Facebookissa. Yksi ongelma Panasonicissa kuitenkin on.

Pikselirallissa on vain häviäjiä

TZ40:n erottelukyky on 18 megapikseliä, neljä megapikseliä aikaisempaa enemmän. Kuvien pitäisi siis olla hyvin yksityiskohtaisia, mutta näin suuri tarkkuus on jo liikaa pienen taskukameran pienelle kennolle ja – hullua kyllä – se syö pois kuvien yksityiskohtia. Yksittäiset pikselit ovat jo liian pieniä. Syntyy kohinaa, jota kamera poistaa kohinanpoistolla, joka syö yksityiskohtia. Näin suuressa tarkkuudessa ei siis ole mieltä. Valotus ja värit toimivat kuitenkin kauniisti. Kameran oma kuvankäsittely auttaa sitä selviytymään valtavista kontrastieroista. Objektiivin terävyys on hyvä ja automaattitarkennus tällaiseksi kameraksi varmatoiminen; eihän voida olettaakaan, että sillä voitaisiin ottaa sarja teräviä kuvia urheilusta tai leikkivistä lapsista. Rakeisuus pysyy kurissa ISO 400 -herkkyyteen saakka, lisääntyy sitten ja on ISO 3200- ja suurimmalla, ISO 6400 -arvolla käyttökelvotonta.
Salama valaisee kuvaa kohtalaisen hyvin, mutta objektiivi varjostaa sen vasenta alakulmaa. Kamera ei tallenna raakatiedostoja. Se tekee kauniita 180 asteen panoraamoja, mutta vain 3,6 megapikselin tarkkuudella, joka kestää suurentamista korkeintaan 60 x 12 cm asti.

Arvio

TZ40:ssä on kaikki ne ominaisuudet, joilla pitäisi syntyä erinomaisia lomakuvia. Langattomat toiminnot ovat hienot, mutta käyttömukavuus voisi olla parempi. Terävyys ei oikein riitä, ja hintaakin on liikaa. TZ40 maksaa melkein neljänneksen enemmän kuin Sony HX20, jolla syntyy yhtä hyviä kuvia. Silloin on vain pärjättävä ilman langattomia toimintoja.

Ominaisuudet

Merkki
Panasonic
Megapikseliä
18
Polttovälikerroin/optinen zoom
20x
LCD-näyttö
3
Kuvaa/sekunti
10
Suurin ISO
6400