Panasonicin erinomainen matkakamera

Panasonicin TZ-sarjan uudessa lippulaivamallissa on kolmikym­men­kertainen optinen zoom. Nopea automaattitarkennus ja raakakuvaus tekevät TZ60:stä kovan haastajan kilpailijoilleen.

#Kamerat #Panasonic
8.5

Vaikka Lumix TZ60:n paksuus on vain 3,4 senttimetriä, Panasonic on onnistunut mahduttamaan siihen objektiivin, jonka polttovälialue on kolmikymmenkertainen. Se vastaa kuvakulmaltaan kinokoon polttoväliä 24–720 mm. Siksi TZ60 on kätevä valinta matkakuvaukseen. Kuvakenno on kooltaan ainoastaan 6,17 x 4,55 mm, joten kamera joutuu puristamaan suuren määrän informaatiota pieneen tilaan. Sen seurauksena yksityiskohdat kärsivät. Voimakkaan kohinanpoiston takia kohina on vähäistä jopa herkkyyttä ISO 3200 käytettäessä. Kohinanpoisto vähentää kohinaa mutta huonontaa terävyyttä ja tekee yksityiskohdista sumeita. Kohinanpoistoa ei voi kytkeä toiminnasta.

TZ60 on ensimmäinen TZ-sarjan kamera, jolla voidaan ottaa raakakuvia. Raakakuvausta kannattaa käyttää erityisesti hämärässä, jolloin kohinanpoiston ongelmilta vältytään. Kuvattaessa päivänvalossa herkkyyksillä ISO 100 tai ISO 200 myös jpeg-kuvien värit ovat miellyttävän lämpimät ja kontrastikin hyvä.

Nopea automaattitarkennus

Kun kamerassa on kolmikymmenkertainen polttovälialue, automaattitarkennuksen pitää toimia nopeasti ja tarkasti, muuten tulee runsaasti epätarkkoja kuvia. TZ60:n automaattitarkennus kuluu tämän kameraluokan nopeimpiin, ja kokeilumme aikana vain muutama kuvista jäi epätarkaksi. Kameran kolmen tuuman näytössä on 920 000 pikseliä. Näyttö on tarkka missä tahansa valaistuksessa, mutta se ei käänny eikä toimi kosketusnäyttönä. Pieni sähköinen etsin on kätevä kirkkaassa auringonvalossa. Koska etsin on hiukan hidas, sitä ei kannata käyttää nopeutta vaativissa tilanteissa.

TZ60:ssa on gps-paikannin ja langaton wi-fi-lähiverkkoliitäntä. Gps-paikannuksen ansiosta tarkan kuvauspaikan saa selville kuvia katseltaessa. Käsin tarkennettaessa tarkennusalue näkyy näytössä suurennettuna, mikä auttaa saamaan tarkennuksen kohdalleen.

Arvio

Pienikokoinen TZ60 on sopiva kamera matkalle, sillä siinä on kolmikymmenkertainen polttovälialue, nopea automaattitarkennus, gps ja wi-fi. Hyviä puolia ovat myös optinen etsin ja raakakuvausmahdollisuus. Näyttö on tarkka, mutta ei käänny eikä toimi kosketusnäyttönä. Kohinanpoisto on häiritsevän voimakas, eikä sitä voi kytkeä toiminnasta.

Ominaisuudet

Merkki
Panasonic
Megapikseliä
18,0
Polttovälikerroin/optinen zoom
30
LCD-näyttö
3,0
Kuvaa/sekunti
10,0
Suurin ISO
6400