Pentax K-3

Pentaxin huippumalli on testin halvin. Sen käyttömukavuus on hyvä, se on säänkestävä ja sillä saa hyviä kuvia. Kohina on kuitenkin ongelma.

#Kamerat #Pentax
8.1

K-3 on Pentaxin huippumalli, joka on tässä seurassa varsin edullinen. Pentax kehuu kameraa säänkestäväksi, ja siksi sitä kokeiltiin myös rankassa sateessa, eikä ongelmia esiintynyt. Säänkestävyys edellyttää sitä, että käytetään säänkestävää WR-objektiivia, ja sellaisia kameraan tarjolla olevat kaksi pakettiobjektiivia ovatkin. Niistä halvemman polttoväli on 18–55 mm. Siinä on tavallinen tarkennusmoottori, kun 18–135-millisessä on äänetön moottori. Kokeilimme kumpaakin objektiivia, ja viimeksi mainittu on selvästi parempi valinta. Tiedot Pentaxin näytössä ovat selkeämmät kuin missään muussa kamerassa, ja kun kameran kääntää pystykuvausasentoon, näyttökuvakin kääntyy. Valikkoteksteissä valittavana on myös suurempi tekstikoko.

Ei alipäästösuodinta

Jpeg-kuvauksessa on käytettävissä kätevä toiminto. Kun on ottanut hyvän kuvan, joka vaatii kuitenkin huolellista säätämistä, voi painaa tiettyä nappia. Tällöin kamera tallentaa viimeksi otetusta kuvasta myös raakakuvan, oli kamerasta valittu millainen tallennustapa tahansa. K-3:ssa ei ole moiré-ilmiötä vähentävää alipäästösuodinta. Sen sijaan Pentax on valinnut menetelmän, jossa kennoa liikuttava kuvanvakain tekee mikroskooppisia liikkeitä ja jäljittelee siten alipäästösuotimen kuvaa pehmentävää vaikutusta. Tämän tekniikan voi kytkeä toimintaan tarvittaessa. Testikuvissa vaikutusta ei havaittu.

Tarkennus toimii hyvin ja tarkasti, mutta valotus vaatii tavallista enemmän korjailua, ja kaiken lisäksi näyttö näyttää valotuksen noin puolen aukon verran väärin. Yksityiskohtien toisto on hyvä, samoin värintoisto, jota voi säätää. Kamera korjaa tehokkaasti objektiivin virheet, kuten vinjetoinnin ja värivirheen. K-3:n HDR-automatiikka on markkinoiden parhaita. Se pystyy käsittelemään jopa kymmenen aukon kontrastieroja. Se toimii nopeasti, mutta ei ole niin hyvä kuin kuvankäsittelyssä tehty HDR-kuva. Rakeisuus on suurimmilla herkkyyksillä melko runsasta, joten emme suosittele herkkyyden säätämistä suuremmaksi kuin ISO 12 800. Kuvanlaatu ei ole aivan niin hyvä kuin kinokoon kameroissa ja parhaissa APS-C-kameroissa, mutta onpa kamera myös selvästi halvempi kuin kilpailevien merkkien huippumallit. Videokuvaukseen K-3 ei ole paras valinta, koska kuva on hieman karkea.

Arvio

Pentaxin huippumalli on testin halvin. Sen käyttömukavuus on hyvä, se on säänkestävä ja sillä saa hyviä kuvia. Kohina on kuitenkin ongelma.

Ominaisuudet

Merkki
Pentax
Megapikseliä
24,1
Polttovälikerroin/optinen zoom
1,5
LCD-näyttö
3,2
Kuvaa/sekunti
8,3
Suurin ISO
51 200