Pentax K-3

Pentax K-3 oli tämän hintaluokan ensimmäinen niin hyvin tiivistetty kamera, että se kestää vesisuihkun, ja Pentax on myös ainoa, jolla on samalla tavalla tiivistettyjä pakettiobjektiiveja.

#Kamerat #Pentax
8.2

Pentax K-3:n yksityiskohtien toisto on hyvä, mutta parhaat kilpailijat pystyvät vielä hiukan parempaan. Värit ovat miellyttävät ja sävyltään lämpimät. Kuvanlaadun arvosanaa alentaa kolme seikkaa. Ensinnäkin joissakin kohteissa esiintyi värivirhettä. Valotus ei ole yhtä luotettava kuin saman luokan parhaissa kameroissa, joten valotuksenkorjausta on syytä käyttää usein. Lisäksi kuvissa on suurilla herkkyyksillä rakeisuutta, mutta se ei haittaa, jos pysyttelee pienemmissä herkkyyksissä kuin ISO 6400. Videokuvaukseen K-3 ei ole paras valinta, koska videon yksityiskohtien toisto on hiukan keskitason alapuolella. Kamerassa on kuitenkin liitännät sekä mikrofonille että kuulokkeille. Wi-fi ja gps onnistuvat lisälaitteilla. O-GPS1 on tavallinen gps-vastaanotin, wi-fi-verkkoyhteys saadaan aikaan erityisellä SD-kortilla. Kamerarunkoa myydään noin 850 euron hintaan. Säänkestävä 18–55 mm WR tuo hintaan lisää parhaimmillaan vain viisikymppiä, ja juuri tämä objektiivi oli testikamerassakin. Valitettavasti sen tarkennusmoottori on äänekäs ja hidas. Paras, joskin kalliimpi vaihtoehto on aikaisemmin testaamamme 18–135 mm WR, jonka polttovälialue on laajempi ja tarkennusmoottori äänetön. Sen sisältävän paketin tyypillinen hinta on 1400 euron paikkeilla. Pentaxin ongelmana on ollut suppeahko ja kallis objektiivivalikoima, mutta nyt objektiiveja alkaa olla useimpien kuvaajien tarpeisiin riittävästi ja niiden hinnatkin ovat kohtuullisia.

Suihkunkestävä

Pentax K-3 oli tämän hintaluokan ensimmäinen niin hyvin tiivistetty kamera, että se kestää vesisuihkun, ja Pentax on myös ainoa, jolla on samalla tavalla tiivistettyjä pakettiobjektiiveja. Pentaxin säänkestävien tuotteiden tunnus on WR, Weather Resistant. Vesillä liikkujalle ja retkeilijälle tämä on varteenotettava etu. Pentaxissa on muitakin käytännöllisiä piirteitä. Tiedot on sijoitettu sen isoon 3,2 tuuman näyttöön selkeästi, ja markkinoiden ainoana Pentax muuttaa valikon asettelua, kun kamera käännetään pystykuvausasentoon. Valikkoon voi valita tavallista suuremman kirjainkoon. Pentaxissa on myös nappi, jota painamalla jolla voi ottaa raakakuvan kesken jpeg-kuvauksen. HDR-automatiikassa Pentax on aina ollut edelläkävijä, ja K-3:n HDR-toiminto hallitsee kohteen jopa kymmenen aukon kontrastialueen.

Arvio

Pentax K-3 on järkevä, vankkarakenteinen ja säänkestävä kamera. Sen kuvanlaatu on hyvä, mutta ei kuitenkaan aivan luokan parhaiden tasolla.

Ominaisuudet

Merkki
Pentax
Megapikseliä
24,1
Polttovälikerroin/optinen zoom
1,5x
LCD-näyttö
3,2
Kuvaa/sekunti
8,0
Suurin ISO
51.200