Pentax K-30

Kun ottaa K-30:n käteensä, se ei tunnu lainkaan edullisimman hintaluokan järjestelmäkameralta. Samantasoisen kuvausergonomian löytää vasta puoliammattilaistasoisista kameroista.

#Kamerat #Pentax
8.7

Kun ottaa K-30:n käteensä, se ei tunnu lainkaan edullisimman hintaluokan järjestelmäkameralta. Samantasoisen kuvausergonomian löytää vasta puoliammattilaistasoisista kameroista. Pentax on testin ainoa kamera, jossa on kosteudelta ja pölyltä suojaavia tiivisteitä. Näitä tiivisteitä on peräti 81. Myös testikameran 18–55 millin objektiivi on tiivistetty. Käytimme kameraa suihkun alla, ja sen jälkeen tarvitsi vain pyyhkiä kamera kuivaksi ja jatkaa kuvaamista. Näytön grafiikka on testin selkeintä ja informatiivisinta. Näyttö ei ole aivan yhtä tarkka kuin testin parhaat, ja sen avulla on joskus vaikea arvioida valotuksen onnistumista. Valikko toimii hyvin, vaikka ei olekaan erityisen tyylikäs. Käyttökytkimet ovat kookkaita, ja testin ainoana K-30:ssä on ammattikameroiden tapaan kaksi valitsinkiekkoa, joita pyöritetään oikealla etusormella ja peukalolla.

Vähän liitäntöjä

Pystyimme ottamaan 314 jpeg-kuvaa jatkuvalla kuvauksella, mikä on kilpailijoihin verrattuna kymmenkertainen määrä. Liitäntöjä kamerassa on niukanpuoleisesti. Etenkin mikrofoniliitännän ja hdmi-liitännän puuttuminen on harmillista. Kohinamittauksissa K-30 saavutti testin parhaat tulokset. Värit ovat hillityt, mutta niitä voi säätää. Kätevää on se, että vaikka on kuvattu jpeg-kuva, kuvan voi napin painalluksella tallentaa myös raakakuvana. Kuvia voidaan tietenkin kuvata sekä jpeg- että raakakuvamuodossa. Valotusautomatiikan arvioita joutuu korjailemaan kohtalaisen paljon, mutta se on helppoa. Kun toisessa testikamerassa tarvittava valotuksenkorjaus oli +0,7, K-30 vaatii usein kaksinkertaisen määrän. Automatiikka suosii lyhyitä valotusaikoja ja nostaa vastaavasti ISO-herkkyyttä. Tämä on järkevää, koska lyhyt valotusaika parantaa terävyyttä ja samalla hyödynnetään kameran vähäistä kohinaa.
Kameran HDR-toimintoa olemme kehuneet jo aikaisemmin. Hyvä se on edelleen, mutta uusimmat kilpailjat ovat ottaneet etumatkan kiinni. Objektiivi piirtää erittäin terävästi keskellä, mutta reunoilla keskitasoisesti. Vinjetointia ja vääristymää on havaittavissa. Objektiivin varustuksena on vastavalosuoja. Canoniin, Nikoniin ja Sonyyn sen joutuu ostamaan, eikä Olympuksen ja Panasonicin objektiiviin sellaista ole tarjolla lainkaan. Näiden merkkien objektiivivalikoima on kuitenkin huomattavasti laajempi.

Arvio

Pentax K-30 on erinomainen kamera. Hintakin on kohtuullinen, kun ottaa huomioon, että se on testin ainoa kamera, joka sietää kovan sateen.

Ominaisuudet

Merkki
Pentax
Megapikseliä
16,1
Polttovälikerroin/optinen zoom
1,5x
LCD-näyttö
3
Kuvaa/sekunti
6,3
Suurin ISO
25600