Pentax K-5 II

K-5 II muistuttaa testin kameroista eniten vanhan hyvän ajan järjestelmäkameraa. Näyttötekstien numerot ja kirjaimet ovat niin isoja, selkeitä ja hyvin värikoodattuja, että viestin ymmärtää, vaikka lukulasit olisivatkin unohtuneet kotiin.

#Kamerat #Pentax
8.7

K-5 II muistuttaa testin kameroista eniten vanhan hyvän ajan järjestelmäkameraa. Näyttötekstien numerot ja kirjaimet ovat niin isoja, selkeitä ja hyvin värikoodattuja, että viestin ymmärtää, vaikka lukulasit olisivatkin unohtuneet kotiin. Tämän ansiosta kameran käyttömukavuus on erinomainen. Vaikka K-5 II ei ole sen suurempi kuin testin muutkaan peilikamerat, se tuntuu isommalta. Siitä saa hyvän kuvausotteen, ja painikkeet ja valitsimet ovat kookkaita ja sijoiteltu asiallisesti. Kamerasta on saatavana myös versio K-5 IIs. Sen kennon edessä ei ole alipäästösuodinta ja se maksaa jonkin verran enemmän. Kamerassa ja pakettiin kuuluvassa 18–55 millin objektiivissa oleva merkintä WR kertoo, että kamera on tiivistetty säänkestäväksi. Jätimme K-5 II:n objektiiveineen kymmeneksi minuutiksi kylmään suihkuun. Kun vesi oli pyyhitty pois, yhdistelmä toimi moitteettomasti. Vaikka monessa muussakin kamerassa on tiivisteet, ne eivät auta, jos ne puuttuvat objektiiveista. Canoniin, Nikoniin ja Sonyyn verrattuna Pentaxin objektiivivalikoima on suppeahko. Toisaalta Pentaxin valikoima on laajempi kuin Samsungin, ja Sigmalla ja Tamronilla on runsaasti Pentaxiin sopivia, edullisia objektiiveja. K-5 II on saatavana myös sellaisena pakettina, johon kuuluu säänkestävä 18–135 millin objektiivi, ja tämä paketti olisi meidän valintamme.

Luotettava valotusautomatiikka

K-5 II:n automatiikka tuottaa tasaisen hyviä tuloksia niin valotuksen kuin värienkin suhteen. Useimmat kuvat ovat käyttökelpoisia ilman kuvankäsittelyäkin. Mielestämme ei ole perusteita maksaa lisää s-versiosta. Kohinaa on herkkyyksillä ISO 200 ja ISO 400 yhtä paljon, mutta muuten rakeisuus on hallinnassa. Herkkyyden ISO 51 200 kohina-arvo on tapissa, mutta toisaalta muissa kameroissa ei tätä herkkyyttä ole. Normaalisti K-5 II:n suurin herkkyys on ISO 12 800 – kaksi surempaa arvoa pitää ottaa käyttöön erikseen. Miksi näin hyvä kamera ei voittanut testiä? Sen erottaa Nikonista vain kaksi pistettä. Pentax on vähän on painavampi, eikä sen tarkennus ole parhaiden tasolla. Myöskään kameran video-ominaisuudet eivät ole kovin hyvät. Siinä ei ole mikrofoniliitäntää, ja heavy metal -konserttia vähäisempi äänenpaine ei riitä peittämään pakettiobjektiivin tarkennusmoottorin ääntä.

Arvio

Arvostamme erityisesti Pentaxin hyvää käytettävyyttä ja tarkkaa valotusta. Tarkennus ei ole huippuluokkaa. Kamera on säänkestävä.

Ominaisuudet

Merkki
Pentax
Megapikseliä
16,1
Polttovälikerroin/optinen zoom
1,5x
LCD-näyttö
3
Kuvaa/sekunti
6,3
Suurin ISO
51200