Pentax K-5 II

Pentaxin uusi lippulaiva tarkentaa erittäin vähässä valossa, ja sen käyttömukavuus ja yksityiskohtien toisto ovat hyvät. Pari heikkoutta vain pitäisi korjata, ja tässä olisi huippukamera.

#Kamerat #Pentax
8.8

Pentaxin uuden huippumallin tärkein parannus on edeltäjästä K-5:stä parannettu automaattitarkennus. Tarkennusjärjestelmä toimii nyt erittäin vähässä valossa aina arvoon -3 EV, kun taas esim. Nikon D7000 pystyy vain arvoon -1 EV. K-5 II pystyy toisin sanoen tarkentamaan kaksi aukkoa pimeämmässä kuin useimmat muut kamerat. Myös seurantatarkennusta on paranneltu. Myös kokeissamme kamera tuntui tarkentavan hienosti hyvin vähässä valossa. Seurantatarkennus on 18–55 mm pakettiobjektiivin kanssa nopea ja luotettava, vaikka tarkennusmoottori on äänekäs. Jos rahaa riittää, kannattaa harkita objektiiviksi Pentax 17-40 mm F4.0:aa jossa on hiljainen ja nopeampi SDM-tarkennusmoottori.

Mainioita yksityiskohtia

Kameralla on ilo työskennellä. Käyttömukavuus on hyvä, painikkeet sijaitsevat hyvin, ja sekä edessä että takana on säätökiekko. On myös erinomainen asia, että etsimessä näkyy 100 prosenttia kuvasta. Näytön tarkkuus ei ole aivan huippua, mutta kuvat ja valikko näkyvät siinä hyvin, koska näytön 921 000 pikseliä ovat tiuhassa ilman mustia välejä. Näytön numerot ja kirjaimet ovat suurimmasta päästä markkinoilla, ja kirjasinkokoa voidaan edelleen suurentaa. Akun kesto on erinomainen.
Kamera on täynnään hienoja ja käyttökelpoisia yksityiskohtia. Otitko hyvän jpg-kuvan, jonka olisit mielummin halunnut raakakuvana? Painat vain raw-painiketta kameran sivussa, niin se tallentaa raakakuvan. Kun kuvataan kameran salamalla, useimpien kameroiden vastavalosuoja varjostaa kuvan alaosaa. Mutta ei Pentaxissa, koska osa sen vastavalosuojasta saadaan pois tieltä, mikä ratkaisee ongelman. Hyvin ajateltu. Plussaa on tietysti sekin, että kameran 77 tiivistettä tekevät siitä kosteus- ja pölytiiviin. Yksi käsittämätön yksityiskohta löytyi: Kun käytetään P-valotusohjelmaa, voidaan valita valotusaika-aukkoyhdistelmä, jolla saadaan paremmin sellainen terävyysalue, joka kuvaan halutaan. Hyvä, mutta kun asetukset sitten tarkistetaan, kamera onkin vaihtanut aukon esivalinnalle. Takaisin ei pääse millään muulla tavoin kuin siirtämällä ohjelmakiekko pois P-asennosta ja sitten taas takaisin siihen.

Hyvää laajakuvaa onnahdellen

K5:ssä voitiin valita kolme eri jpg-pakkausastetta. Nyt lisänä on neljäs, premium-laatu, jonka yksityiskohtien toisto on loistavaa. Värintoisto on yleensä erittäin hyvää. Pilvisellä säällä kamera pärjää hyvin, mutta sekavalo voi toistua liian lämpimänä. Herkkyyssäädön normaalitilassa on arvot ISO 100–12 800, ja kuvat ovat käyttökelpoisia koko alueella. Aluetta voidaan laajentaa aina ISO 51 200 saakka, mutta suurimmat arvot ovat todella rakeisia. Valotus on varmaa, ja pakettiobjektiivin piirto on keskellä veitsenterävä ja kulmissa hyvä. Vääristymää ja värien hajoamista voidaan poistaa suoraan kamerassa, mihin kuluu neljästä viiteen sekuntiin aikaa joka kuvan jälkeen. Se on nykykatsannossa hyvin pitkä aika. Kontrastin käsittely on hyvää, ja Pentaxilla on todella hyvin toimiva laajasävyautomatiikka, joka ottaa kaksi tai kolme kuvaa eri valotusajoilla ja yhdistää ne sen jälkeen. Jälki on hyvää, mutta kuvat, joissa oli paljon yksityiskohtia, saivat kameran kahdesti lukittumaan. Ongelma toivon mukaan korjataan mitä pikimmin uudella laiteohjelmistolla.

Arvio

Pentax tekee tällä hetkellä ehkä kaikkein aliarvostetuimmat kamerat. K-5 II on todella hyvin toimiva kamera täynnä hyvin mietittyjä yksityiskohtia. Lisäksi sen kuvanlaatu on erinomainen, varsinkin yksityiskohtien toisto on vaikuttavaa. Suurin heikkous on pieni laatuobjektiivivalikoima ja lisävarustetarjonta.

Ominaisuudet

Merkki
Pentax
Megapikseliä
16,1
Polttovälikerroin/optinen zoom
1,5x
LCD-näyttö
3
Kuvaa/sekunti
7
Suurin ISO
51200