Pentax K-50

Pentaxin uutuus on kaikkein värikkäin järjestelmäkamera. Ostaja voi näet valita peräti 120:stä kahden värin yhdistelmästä. Otimme selvää, mitä muuta mielenkiintoista kamerassa on.

#Kamerat #Pentax
8.4

Kameramallin voi päivittää uudempaan monella tavalla. Pentax on mallin K-50 uutuuksia suunnitellessaan poikennut totutuilta poluilta. K-50 korvaa viime vuonna markkinoille tulleen mallin K-30, ja uutta on vain se, että K-50:een on tarjolla peräti 120 erilaista väriyhdistelmää. Lisäksi kameran rungon ääriviivat ovat hieman pyöristyneet. Ja tarkasti pitää etsiä, jos aikoo löytää muita eroja edeltävään malliin nähden.
Sekä K-30:ssä että K-50:ssä on 16 megapikselin kenno. K-50:n ostaja voi valita itselleen mieluisimman väriyhdistelmän runkoon, otekahvaan ja pakettiobjektiiviin. Pohjoismaissa on kuitenkin varauduttava kuuden viikon odotusaikaan, mutta sen vastineeksi saakin sitten ulkoisesti lähes ainutlaatuisen kameran.
Edeltäjänsä tavoin K-50:n runko ja objektiivi ovat säänkestävät. Kamerassa voi käyttää kaikkia Pentaxin K-objektiiveja. Koska kuvanvakain on kameran rungossa, monet objektiivit ovat kevyempiä kuin monet kilpailevien merkkien vastaavat objektiivit. Yksi kameran vahvuuksia on sen kirkaskuvainen optinen prismaetsin, joka näyttää sata prosenttia kuva-alasta. Miellyttävä piirre on myös se, että etsimessä näkyvät tarkennuspisteet ovat valaistuja, mikä ei ole tässä hintaluokassa suinkaan itsestäänselvyys.

Ylimainostettu ISO 51 200

Oli mukava havaita, että K-50:ssä on edelleen Pentaxin erinomaiset HDR- ja intervallikuvausohjelmat. Raakakuvat voi muuntaa jo kamerassa. Pentaxin muiden mallien tapaan raakakuvauksella on oma kytkimensä. Raakakuvien tiedostomuoto on yleisesti tunnettu DNG.
K-50:n kuvanlaatu on hyvä, värit toistuvat luonnollisina ja kylläisinä. Havaitsimme kuitenkin, että kontrasti on hiukan liian voimakas, mikä johtuu osittain siitä, että hyvin vaativissa valaistusolosuhteissa kamera alivalottaa 1/3 aukon verran.
Pakettiin kuuluva objektiivi 18–55 mm F3,5–5,6 AL WR piirtää terävästi kuvan keskellä. Terävyys heikkenee kuvan kulmia kohti mentäessä. Kameran kuvakennon suhteellisen pieni tarkkuus, 16 megapikseliä, näkyy yksityiskohtien toistossa. K-50:n julkistuksen yhteydessä Pentax toi voimakkaasti esiin sen, että kameran suurin herkkyys on peräti ISO 51 200. Suurimmasta herkkyydestä olisi voinut lyödä rumpua vähän hillitymminkin, sillä kohina alkaa häiritä jo herkkyydestä ISO 6400 alkaen, ja herkkyydestä ISO 12 800 alkaen kuvat ovat voimakkaan värikohinan takia käyttökelvottomia.

Vauhtia riittää

Vauhdikkaissa tilanteissa K-50 on kuin kotonaan. Sen suurin sarjakuvausnopeus on kuusi kuvaa sekunnissa, ja puskuriin mahtuu kerrallaan 30 jpeg-kuvan sarja. Kun kuvataan raakakuvia, yhtäjaksoisen kuvasarjan pituus putoaa kahdeksaan kuvaan. Kameran tarkennus pysyy hyvin vauhdissa mukana ja hoitelee myös useimmat liikkuvat kohteet. Tästä on kiittäminen sitä, että yhdeksän kameran yhdestätoista tarkennuspisteestä on ristikkäistyyppisiä. Kameralla voi kuvata Full HD -videota 30 kuvan sekuntinopeudella. Äänen voi tallentaa valitettavasti vain yksikanavaisena, eikä äänen laatukaan ole paras mahdollinen. Videokuvauksen aikana voi säätää sekä valotusaikaa että aukkoa. Kameran sisäinen salama on melko tehokas, ja sen valaisuteho riittää 12 metriin. Salaman tehoa on helppo säätää, jos haluaa vaimentaa sen valoa esimerkiksi silloin, kun salamaa tarvitaan vain täytevaloksi.
Pentax K-50 on kookkaampi kuin esimerkiksi Canon EOS 100D ja Nikon D3200. Käytännössä suurempi koko näkyy muun muassa siinä, että kamerasta saa erittäin tukevan kuvausotteen. Virtalähteenä voidaan käyttää varustuksena olevan litium-ioniakun lisäksi myös neljää AA-kokoista virtalähdettä, joilla päästään yhdellä latauksella 710 kuvaan, kun taas vakioakun varaus ei riittänyt kokeilussamme yli 300 kuvaan, mikä oli meille pieni pettymys.
Jos harkitsee uuden Pentaxin ostoa, kannattaa miettiä toisenkin kerran, onko välttämättä saatava uusi, värikäs K-50 vai riittäisikö olennaisilta ominaisuuksiltaan samanlainen, mutta suunnilleen satasen halvempi K-30.

Arvio

K-50 on melko nopea, käsiteltävyydeltään erinomainen kamera. Saatavana 120 väriyhdistelmää. Runko ja pakettiobjektiivi ovat sääsuojattuja, joten kuvaamista eivät estä sen paremmin pöly, sade kuin lumikaan. Kuvanlaatu on herkkyyteen ISO 6400 asti hyvä. Suurin kuvausnopeus kuusi kuvaa sekunnissa. Käytännöllisesti katsoen samanlaisen K-30-mallin saa hiukan halvemmalla.

Ominaisuudet

Merkki
Pentax
Megapikseliä
16,1
Polttovälikerroin/optinen zoom
1,5x
LCD-näyttö
3
Kuvaa/sekunti
6
Suurin ISO
51200