anm_pentaxK70_01

Pentax K-70

K-70 on Pentax-järkkäreiden pienin malli. Se on hintaluokassaan monipuolinen peilijärjestelmä­kamera, josta löytyy muun muassa suuri ISO-herkkyys.

#Kamerat #Pentax
8.6

Pentax K-70 kilpailee hintaluokassaan sellaisten vahvojen vastustajien kuin esimerkiksi Canon EOS 760D:n ja Nikon D5500:n kanssa – ja pärjää vakuuttavasti. Siinä on kirkas ja kontrastikas prismatyyppinen etsin, joka näyttää 100 prosenttia kuva-alasta. Sekä K-70 että pakkaukseen kuuluva objektiivi ovat sääsuojattuja, mitä arvostamme kovasti. Kuvasarjoja saa kuuden kuvan sekuntivauhtia, herkkyys yltää peräti lukemaan ISO 102 400, ja mukana on myös pari Pentax-erikoisuutta, kuten tehokas HDR sekä painike, joka taikoo jpg:stä aidon raakakuvan. Tarkkuus on 24 megapikseliä, ja kamerassa on wi-fi sekä näyttö, joka kääntyy kaikkiin suuntiin, erinomainen salama ja Full-HD-videointimahdollisuus.
Valokuvien kuvanlaatu on oikein hyvä, ja kohina pysyy aisoissa ISO 25 600:aan asti. ISO 51 200 menettelee vielä hyvin, mutta ISO 10 400 on lähinnä mukiinmenevä eikä juuri parane, vaikka kohinanpoistosta valittaisiin suurin mahdollinen lukema. Valotus on vakaa ja värit miellyttävät kaikissa valaistusoloissa. Valittavana on peräti 12 esiasetusta värien toistoon. K-70 käyttää sekä Pentaxin omaa pef-nimistä raakakuvamuotoa että yleistä dng-muotoa, jonka ansiosta kuvatiedostot voi avata käytännöllisesti katsoen kaikissa raakamuuntimissa. Kamera korjaa objektiivivirheitä kuten vääristymiä ja vinjetointia. Merkillistä kyllä tämä toiminto ei ole oletusarvoisesti käytössä.
Pentaxin akilleenkantapää on automaattitarkennus. Tarkennuksen valinta käsin vain 11 tarkennuspisteellä on hankalaa, mutta se olisi tarpeen, sillä kameran oma valinta ei suinkaan aina osu kohdalleen.

Toisin kuin isoveli K-1:ssä, tarkennuksen muuttaminen vaatii K-70:ssä siirtymistä valikkoon. Se on tarpeettoman hidasta, ja samoin kameran tarkennusnopeudessa on toivomisen varaa. K-70 ei toisin sanoen ole toimintakamera, mutta jos kohde on rauhallinen, automaattitarkennus kyllä pysyy vauhdissa mukana. Jatkuva automaattitarkennus ei toimi videoitaessa. Näistä pikku puutteista huolimatta kamera kyllä selviytyy tavallisesta arki- tai lomakuvauksesta.
K-70 teki hyvän vaikutuksen kuvauskierroksellamme. Kamera istuu hyvin käteen, ja Pentaxin lcd-näytön luettavuus on parempi kuin minkään muun kameran. Kun kameran kääntää pystykuvausasentoon, näytön tiedot kääntyvät mukana. Siitä voisivat kilpailijat ottaa oppia. Myös huippuhyvässä etsimessä näkyy paljon informaatiota. Hieman yllättävästi kameran takasivun säätimet lukkiutuvat, kun näytön kääntää kameran päin esimerkiksi suojatakseen sitä pakkaselta. Tällöin esimerkiksi ISO-herkkyyden säädöstä tulee kohtuuttoman vaikeaa, koska sitä varten on siirryttävä valikkoon – eikä kyseistä toimintoa voi kääntää pois päältä.
Testasimme K-70:ää 18–135 mm:n pakettiobjektiivilla, joka suuresta, 27–203 mm:iä vastaavasta zoomalueestaan huolimatta piti kameran hyvin tasapainossa. Objektiivi tarkentaa äänettömästi, se on tiivistetty ja tarkkuus on hyvä. Jos kamerasta haluaa täydet tehot irti, mukana on syytä pitää jalustaa. Kamerassa on nimittäin erinomainen HDR-toiminto, joka ottaa kolme kuvaa eri valotuksilla ja yhdistää ne yhdeksi kuvaksi. Tulos on paras, jos kuvat on otettu täsmälleen samalla tavalla, siis jalustaa käyttäen. Pixel Shift on Pentaxin oma tekniikka, joka niin ikään vaatii hyvää jalustaa. Siinä kamera ottaa nopeasti neljä perättäistä kuvaa, ja kenno siirtyy joka kuvan välillä hiukan niin, että jokaisessa pikselissä on kaikki rgb-perusvärit yhden värin sijasta. Kamera yhdistää kuvat optimaalisella tavalla, ja käytännössä kuvista tulee hieman parempia: esimerkiksi varjokohtien yksityiskohdat näkyvät paremmin. Edellytyksenä on, että esimerkiksi oksa ei saa heilua tuulessa, koska silloin kyseinen kohta pikselöityy. Tällä menetelmällä kannattaa siis ottaa kolme tai neljä kuvaa, ja ylipäätään voi olla hyvä idea ottaa useampia kuvia, jos kohde on hyvä, tai vaihtoehtoisesti olla tarkkana automaattitarkennuksen kanssa. Havaitsimme nimittäin, että jos otimme viisi kuvaa samasta kohteesta, jossa oli syvyyttä, tarkennuskohta oli sama ehkä neljässä kuvassa, minkä vuoksi siirryimme käyttämään käsitarkennusta. Siinä kirkas ja terävä etsin oli suurena apuna.
Kaiken kaikkiaan voi sanoa, että Pentax on tätä nykyä uskottavampi peilillisten järjestelmäkameroiden valmistaja kuin koskaan aiemmin. Jos joskus myöhemmin haluat parantaa varustustasi K-70:ä parempaan malliin, sellainen saattaisi olla kehittyneempi APS-C-peilikamera tai kinokoon kamera. Objektiivitkin tietysti kehittyvät koko ajan.

Arvio

K-70 on hintaluokkaansa nähden poikkeuksellisen hyvin varusteltu ja ottaa
hyviä kuvia. Toistaiseksi Pentaxin paras peilillinen järjestelmäkamera.
Pentaxin uutuuden heikkoutena on automaattitarkennus. Se on liian hidas ja epätarkka, ja käyttäjän on siirryttävä valikoihin säätämistä varten.

Ominaisuudet

Merkki
Pentax
Megapikseliä
24,0
Polttovälikerroin/optinen zoom
1,5
LCD-näyttö
3,0
Kuvaa/sekunti
5,0
Suurin ISO
102.400