Pentax Q7

Pentax on omaperäinen valmistaja. Ensin se tekee sellaisen epäonnistuneen konstruktion kuin K-01, mutta hiukan myöhemmin vuorossa on erinomainen K-5 II.

#Kamerat #Pentax
8.0

Pentax on omaperäinen valmistaja. Ensin se tekee sellaisen epäonnistuneen konstruktion kuin K-01, mutta hiukan myöhemmin vuorossa on erinomainen K-5 II.
Q7 tuo mieleen leikkikalukameran. Vain varusteluisti ja 15 käyttökytkintä – enemmän kuin muissa tämän testin kameroissa – antavat viitteen siitä, että kyseessä on kamera, johon on syytä perehtyä tarkemmin. Ja juuri näin asia osoittautui olevan.
Kameran kaksi keskeistä valitsinta ovat sopivasti etusormen ja peukalon ulottuvilla. Etumaisella valitaan kuvausohjelma, takimmaisella tehdään säädöt. Herkkyydelle ja valkotasapainolle on omat painikkeensa. Valikko on perinteisen looginen ja luettavuudeltaan hyvä.
Merkittävin huono puoli liittyy kameran ulkomuotoihin. Se on hiukan liian pieni, jotta siitä saisi todella tukevan kuvausotteen. Kamerassa on kuitenkin esiin ponnahtava sisäinen salama, ja sitä voi muista vastaavista ratkaisuista poiketen käyttää paitsi silloin, kun se on ponnahtanut peräti neljän sentin korkeuteen, myös silloin, kun se on painettu alas kameran runkoon.
Hyvä yksityiskohta on myös se, että SD-muistikortti sijaitsee kameran sivussa, joten siihen pääsee käsiksi myös silloin, kun kamera on kiinnitetty jalustaan. Vaikeampi on ymmärtää, miksi usb- ja hdmi-liitännät ovat kameran pohjassa. Q-järjestelmän kuudesta objektiivista kaksi on pienivalovoimaisia leluobjektiiveja, joiden lisänimi on Toy, ja kolmas on kalansilmäobjektiivi. Varusteluistiin on Pentaxilta tarjolla vain kuusi peilikameroihin tarkoitettua salamaa, jotka ovat itse kameran kokoisia tai suurempia.

Rakeita riittää

Kuvien laatu riittää näyttöön ja pieniin tulosteisiin, mutta ei vaativampaan käyttöön. Q7 onkin oikeastaan vaihdettavilla objektiiveilla varustettu kompaktikamera. Värit ovat hyvät, mutta yksityiskohtia on aika vähän. Kohinaa on enemmän kuin testin muissa kameroissa.
Objektiivi piirtää tarkasti kulmiin asti, eikä vinjetointia ja vääristymää juuri esiinny. Kameralla ei voi kuvata jpeg- ja raakakuvia samalla kertaa. Edessä on valitsin, johon voidaan ohjelmoida neljä erilaista säätöyhdistelmää. Kennossa on kuvanvakain. Videokuvauksen yhteydessä käytetään elektronista vakausta, mikä ei ole yhtä tehokas. Videokuvan laatu on erinomainen. Värivaihtoehdot ovat hopea, musta ja keltainen.

Arvio

Ensin Q7:ää oli vaikea ottaa vakavasti, mutta sekin onnistui. Kuvanlaatu ei ole huippua. Q7:ssä on aineksia Lomon tyyppiseksi kulttikameraksi.

Ominaisuudet

Merkki
Pentax
Megapikseliä
12,0
Polttovälikerroin/optinen zoom
4,7x
LCD-näyttö
3,0
Kuvaa/sekunti
5,0
Suurin ISO
12.800