Pentax QS-1

Pentax päivitti kompaktin Q-sarjansa sirolla QS-1-mallilla. Uusin malli on perinnehenkinen peilitön järjestelmäkamera, jonka pieni kuvakenno tekee kelpo kuvaa – muttei kaikissa kuvaustilanteissa.

#Kamerat #Pentax
8.1

QS-1 on tuorein tulokas Pentaxin pienten peilittömien järjestelmäkameroiden Q-sarjassa. Kameran mitat ovat vain 10,5 x 5,8 x 3,4 senttiä, ja paino olemattomat 183 grammaa. Muotoilu on tyylikkään perinteikästä, ja siihen on otettu mallia Leican 1940-luvun mittaetsinkameroista. Ergonomia ei ole kuitenkaan kunnossa, sillä kamera on kädessä liiankin siro. Melko pieni kuvakenno on kooltaan 7,4 x 5,6 milliä, ja sen tarkkuus on vain 12 megapikseliä. Yksityiskohdat toistuvat ISO-arvoilla 100 ja 200 yllättävän hyvin, sillä kamera saa puristettua pienestä ja resoluutioltaan vaatimattomasta kennosta tarkkoja kuvia. Kuvakohina pysyy kurissa herkkyyteen ISO 400 saakka, mutta rakeisuus pistää pahasti silmään ISO 800:sta alkaen.

Vaatimaton näyttö

Kolmen tuuman näyttöä ei voi kääntää, eikä se ole kosketusherkkä. Sen resoluutiokin on vaatimattomat 460 000 pikseliä, eikä näyttökuvaan voi juuri luottaa, sillä se on liian tumma. QS-1-mallissa ei ole harmi kyllä etsintä, mutta sen saa hankittua lisävarusteena. Kamerassa on ND-suodin ja oivallinen HDR-toiminto. Automaattitarkennus reagoi myös kiitettävän ripeästi, vaikka kuvia otettaisiin pitkä sarja perätysten. Vauhti riittää viiteen kuvaan sekunnissa.

Värit piirtyvät kuvaan selkeinä ja luonnollisina, mutta kontrasti on hiukan liian voimakas. Kuviin voi kokeilla erilaisia värisävyjä kiertämällä kameran etupuolella olevaa tehostenuppia. Värit voi säätää mahdollisimman selkeiksi tai kokonaan mustavalkoiksi niin, että yksi värisävy on kuvassa määräävä. Samalla tehostenupilla saa loihdittu kuviin 1970-luvun nostalgisiin tunnelmiin vieviä haaleita sävyjä.

Kamera taltioi videokuvaa teräväpiirtona 30 kuvan sekuntivauhtia, mutta monoääni kuulostaa räikeältä. Alle 500 eurolla saa rungon ja objektiivin 5–15 mm F2,8–4,5, joka vastaa kinokoon 24–70 milliä. Sen saa myös 15–45 millin objektiivilla (70–210 mm) noin 700 eurolla.

Arvio

Retrotyylinen Pentax Q-S1 on poikkeuksellisen siro peilitön järjestelmäkamera. Kuvakenno on melko pieni, joten kuvakohina on voimakasta ISO-arvosta 800 alkaen. Värit toistuvat upeasti ja yksityiskohdatkin kohtalaisesti herkkyyteen ISO 400 saakka. Kameraa myydään parilla kiinnostavalla pakettioptiikalla, mutta melkoista kohinaa täytyy oppia sietämään.

Ominaisuudet

Merkki
Pentax
Megapikseliä
12,0
Polttovälikerroin/optinen zoom
4,7x
LCD-näyttö
3,0
Kuvaa/sekunti
5,0
Suurin ISO
12.800