Pentax X-5

Päältäpäin ei huomaakaan, että X-5 sijoittuu tämän testin halpaan päähän. Muotoilultaan ja materiaaleiltaan kamera on samantyylinen kuin Pentaxin peilikamerat, ja samanhintaiseen Olympukseen verrattuna Pentaxissa on elektroninen etsin ja näyttö, jonka voi kääntää pysty­suoraan ylös ja 45 astetta alas.

#Kamerat #Pentax
8.2

Päältäpäin ei huomaakaan, että X-5 sijoittuu tämän testin halpaan päähän. Muotoilultaan ja materiaaleiltaan kamera on samantyylinen kuin Pentaxin peilikamerat, ja samanhintaiseen Olympukseen verrattuna Pentaxissa on elektroninen etsin ja näyttö, jonka voi kääntää pysty­suoraan ylös ja 45 astetta alas. Käynnistyminen kestää peräti 3,3 sekuntia. Näyttö on hyvä ja kirkas. Etsin on samaa tasoa kuin Canonilla, siis pieni ja epäterävä, mutta käyttökelpoinen. Kuva vaihdetaan näytöstä etsimeen kameran päällä olevalla napilla. Kamerassa on P-automatiikka ja aiheohjelmia, mutta ei aukon ja ajan esivalintaa. ISO-herkkyyden säätö on hankalaa, mutta muuten käyttöpainikkeita on riittävästi. Valikko on vanhanaikainen, mutta sen luettavuus on hyvä. Kameran halpuus näkyy muun muassa siinä, että varustuksena ei ole ladattavaa akkua. Lyhin polttoväli vastaa kinokoon 22-millistä. Tällä polttovälillä kuvanlaatu on hyvä. Terävyys huononee hiukan polttovälin pidentyessä, ja tällöin esiintyy myös kromaattista poikkeamaa ja myös yksityiskohtien toisto on vaatimatonta. Zoomaus läpi koko 26-kertaisen polttovälialueen kestää 1,9 sekuntia. Kohinamittausten tulokset olivat hyviä, mikä kuitenkin johtuu osittain voimakkaasta, yksityiskohtien toistoa huonontavasta kohinanvaimennuksesta.

Arvio

Halpa Pentax on riittävän hyvä kamera sille, jolle laaja polttovälialue on tärkeämpi ominaisuus kuin huippuluokkaa oleva kuvanlaatu.

Ominaisuudet

Merkki
Pentax
Megapikseliä
15,9
Polttovälikerroin/optinen zoom
26x
LCD-näyttö
3
Kuvaa/sekunti
1
Suurin ISO
6400