Ricoh GR II

Ricoh GR:stä on tullut uusi versio, joka merkitsee oikeas-taan vain kasvojenkohotusta. Suurin uutuus on, että kamerassa on wi-fi ja että hinta on noussut 50 prosentilla.

tekijä Välineopas #Kamerat #Ricoh
8.2

Ricoh GR II on pieni ja kevyt eikä sillä kuvaaminen herätä huomiota. Objektiivi on kiinteäpolttovälinen 28-millinen. Vaihtoehtoina on käyttää automaattitarkennusta, joka toimii luotettavasti, tai lukita tarkennus 2,5 metriin ja kuvata vain siltä etäisyydeltä. Valotuksenkorjaus säädetään suuresta keinupainikkeesta, joka muistuttaa muiden kameroiden zoomauspainiketta. Valotusta on painikkeen avulla helppo korjata ja keskittyä samaan aikaan tarkastelemaan kuvauskohdetta. Katukuvauksessa Ricoh GR II on parempi kuin mikään muu kamera. Ricoh onkin ollut Leican ohella katukuvauksen johtava merkki analogisen kuvauksen ajoista saakka.
Objektiivi on hyvä ja tekee terävää jälkeä, mutta vaaleiden kohteiden valotus hapuilee. Kohina pysyy hallinnassa herkkyyteen ISO 3200 asti. Keskisävyjen kontrastissa ja värikylläisyydessä sen sijaan olisi parantamisen varaa.
Uutta on pelkäksi GR:ksi nimettyyn edeltäjään nähden niukasti. Objektiivi, kuvaprosessori ja suuri APS-C-kenno ovat ennallaan. Uutuuksiin kuuluu, että kamerassa on wi-fi, ja Android-käyttäjät voivat ottaa siihen yhteyden NFC:llä. Muut parannukset ovat mitättömiä. Puskurimuistin pitäisi olla aiempaa parempi, mutta raakakuvan tuottaminen kestää edelleen viisi sekuntia. Uusi malli tarjoaa videokuvauksessa mahdollisuuden jatkuvaan automaattitarkennukseen. Niin, ja hinta. Se on noussut puolella eli noin 600 eurosta 900:aan. On siinä hintaa wi-fi-yhteydelle.

Ei pidä hämääntyä, vaikka eräs kameran esi-isistä oli jo vuonna 2007 nimeltään GR Digital II. Nimitysten logiikkaa on hankala hahmottaa, mutta uuden mallin tunnus on siis GR II, ilman Digitalia. Uutuus on muotoilultaan edeltäjien kaltainen, ja vain todellinen Ricoh-asiantuntija kykenee erottamaan mallit toisistaan. Suurin eroavuus on kameran yläpinnassa oleva ulkonema, joka kätkee sisäänsä wi-fi-antennin. Etupintaan ei ole ilmestynyt II-tunnusta. Uudessa Ricohissa on merkin ominaispiirteitä sekä hyvässä että vähän huonommassa mielessä. Kameran ergonomia on erinomainen. On mainiota, että ohjelmanvalitsimessa on lukitus, että kamerassa on sekä sisäinen salama että luisti ulkoiselle salamalle ja että mukana on sisäänrakennettu linssinsuojus, jonka ansiosta etulinssi pysyy puhtaana ja kuvista tulee tarkkoja. Kameraan saa laajakulmalisäkkeen, jolla polttoväli vastaa 21 mm:iä. Olemme testanneet sen aiemmin ja todenneet sen markkinoiden parhaisiin kuuluvaksi. Se on tarkka eikä aiheuta vääristymiä. Myös GR Remote -sovellus on hyvä. Sen avulla kameran kaikkia muita toimintoja kuin päälle/pois-toimintoa ja salamaa voi ohjata älypuhelimella tai tietokoneella. Toisaalta emme innostuneet Ricohin säätöpainikkeesta, jolla pääsee oikotietä säätämään muun muassa ISO-herkkyyttä, tarkkuutta ja automaattitarkennusta. Painiketta pitää painaa milloin reunoilta, milloin keskeltä, ja sen käyttö vaatii totuttelua. Kameraan on tullut pari uutta kuvatehostetta. Uutta on myös valkotasapainon esiasetus, mikä onkin hyvä, sillä automatiikka ei toimi kunnolla.
Kaiken kaikkiaan Ricoh kuuluu edelleen katukuvauskameroiden parhaimmistoon. Kannattaa kuitenkin mieluummin hankkia vanhempi RG-malli, joka on selvästi halvempi.

Conclusion

Ricoh GR II on erityiskäyttöön suunnattu kamera, joka istuu katukuvaajan toiveisiin paremmin kuin mikään muu markkinoilla oleva malli.
Vaikka wi-fi-toiminto on sinänsä hyödyllinen, se ei oikeuta hinnan kohoamista 50 prosentilla verrattuna lähes samanlaiseen GR:ään.

Ominaisuudet

Merkki
Ricoh
Megapikseliä
16,1
Polttovälikerroin/optinen zoom
1
LCD-näyttö
3
Kuvaa/sekunti
4
Suurin ISO
25600