Samsung Galaxy NX

Galaxy NX on järjestelmäkameran ja älypuhelimen risteytys. Se on NX-malliston ensimmäinen Android-malli ja se on myös jatkuvasti yhteydessä internetiin. Mutta miten on kuvanlaadun laita?

#Kamerat #Samsung
8.3

Ajatus suuren järjestelmäkameran käyttömukavuuden ja älypuhelimen toimintojen yhdistämisestä on itänyt jo pitkään. Galaxy NX on Samsungin näkemys siitä, miltä tällainen kamera näyttää. Se on meidän mielestämme varsin mielenkiintoinen kamera, mutta ei kuitenkaan täysin ilman niitä lastentauteja, joista tekniikan edelläkävijät usein kärsivät.
Edestäpäin Galaxy NX muistuttaa epämuodostunutta NX20:a. Kun se käännetään ympäri, se muuttuukin Galaxy-puhelimeksi. Niinhän sitä luulisi. Eihän Galaxy NX:llä voi soittaa puheluita, mutta Android 4.2 Jelly Bean -käyttöjärjestelmän ansiosta se on kuitenkin koko ajan internetissä, ja kaikkia Android-sovelluksia voidaan käyttää, esim. Skypeä ja Google Mapsia.
Kameran kaksi prosessoria ovat uusia. Toinen niistä käsittelee Androidin tietoja, toinen taas kuvatietoa. Galaxy NX toimii kahden prosessorin ansiosta nopeasti, sekä tarkennuksen nopeuden ja tarkkuuden että sen suhteen, kuinka monta kuvaa se pystyy käsittelemään sekunnissa, mikä luku muuten on 8,6 kuvaa sekunnissa. Galaxy NX on myös samalla maailman ensimmäinen kamera, jossa on vaihdettavat objektiivit ja joka myös tukee Androidia.
Android-puhelimen omistajat taatusti pitävät tutusta ja selkeästä valikosta, jonka avulla kuvat voidaan käden käänteessä siirtää vaikkapa Instagramin kaltaisiin sovelluksiin. Kannattaa silti pitää mielessä, etteivät nämä ohjelmat pysty käsittelemään tämän kameran täydellä tarkkuudella otettuja kuvia, minkä vuoksi kameran tarkkuutta ei niitä käytettäessä voida täysin hyödyntää. Samsungissa on kuitenkin erinomainen raakamuunnin, joka säilyttää kuvien täyden tarkkuuden, kun ne muunnetaan suurella kosketusnäytöllä. Myös kuvien tallentaminen pilvipalveluihin, esimerkiksi Dropboxiin, onnistuu helposti.

Heikko sähköinen etsin

Galaxy NX:ssä on pieni sähköinen etsin, jossa on dioptriakorjain ja silmäntunnistin, joka havaitsee etsimelle asetetun silmän. Emme kameran testauksen aikana käyttäneet juuri lainkaan etsintä, koska se on epämukavan rakeinen ja päivittyy liian hitaasti, kun kameraa liikutellaan.
Kuvanlaatua lähemmin tarkasteltaessa on yksityiskohtien toisto sen ehdoton vahvuus. Kuvat ovat veitsenteräviä aina herkkyyteen ISO 1600 asti, ja terävyys on hyvä koko kuva-alalla halvalla pakettiobjektiivilla kuvattuna. Sen polttoväli on 18–55 mm ja valovoima F3,5–5,6. Kontrastia kuvissa on yleensä hiukan liikaa, ja varjokohdat käyvät varsin raskaiksi. Kuvakohinaa ilmenee toden teolla vasta herkkyydellä ISO 6400. Värit toistuvat luonnollisesti, mutta valkotasapainoautomatiikka on keinovalossa hiukan epävarma.
Galaxy NX:ää on todella mukavaa pidellä. Kamera istuu käsiin hyvin, mille kokenut kuvaaja osaa antaa arvoa. Sen sijaan hän ei varmasti arvosta kameran aivan liian harvoja pikavalintapainikkeita. Niitä on yksinkertaisen valintakiekon lisäksi vain neljä. Sen vuoksi jopa himmenninaukko ja valotusaika on valittava kosketusnäytöltä. Se taas on aivan liian hidasta, kun käyttömukavuutta verrataan tavalliseen järjestelmäkameraan. Useimmissa Samsung-objektiiveissa on kuitenkin i-Function -painike, jonka kautta kuvaaja pääsee nopeasti käsiksi esimerkiksi herkkyyden säätöön.

Älypuhelimeen liittäminen helppoa

Galaxy NX:n yhdistäminen älypuhelimeen käy käden käänteessä NFC-tuen ansiosta. Kamerassa on myös gps ja 16 gigatavua omaa muistia. Jos siinä halutaan lisäksi käyttää muistikorttia, on MicroSD-kortti ainoa vaihtoehto.
Matkustava valokuvauksen harrastaja voi kokeilla Photo Suggest -toimintoa, jossa kamera ehdottelee gps-paikkatiedon perusteella kuvaajalle lähistöltä paikkoja, joista löytyy sopivia ja kuvaamisen arvoisia kohteita.
Galaxy NX:ään sopii 13 NX-objektiivia, joista löytyy sekä yksi kalansilmä- että yksi makro-objektiivi. Videota voidaan tallentaa Full HD -tasoisena nopeudella 25 kuvaa sekunnissa. Videon kuvan ja äänen laatu on kohtuullisen hyvä.

Arvio

Galaxy NX on yhdistelmä järjestelmäkameraa ja älypuhelinta. Kuvanlaatu on erinomainen, ja kamera istuu mainiosti käteen. Androidin ansiosta siinä on jatkuva internet-yhteys, gps ja hervoton määrä sovelluksia. Tarkennusautomatiikka on nopea ja täsmällinen, js näyttö on suuri ja todella terävä. Kaipasimme kuitenkin lisää pikavalintapainikkeita. Sähköi-
elle etsimellekään ei ole juuri käyttöä.

Ominaisuudet

Merkki
Samsung
Megapikseliä
20,0
Polttovälikerroin/optinen zoom
1,5x
LCD-näyttö
4,8
Kuvaa/sekunti
8,6
Suurin ISO
25.600