Samsung NX Mini

Järjestelmäkamera Samsung NX Mini on tavallaan koru, kamera ja matkapuhelin samoissa kuorissa. Kameralla voi ottaa selfien iskemällä silmää. Objektiivivalikoima on vaatimaton.

#Kamerat #Samsung
8.3

Samsung NX Mini on objektiivin vaihtomahdollisuudella varustettu peilitön järjestelmäkamera. Sen näyttö kääntyy kokonaan ympäri, mikä helpottaa omakuvan eli selfien ottamista.

Kennon koko on 13,2 x 8,8 mm eli selvästi muiden NX-kameroiden APS-C-kennoa pienempi. Siksi kamerassa on oma objektiivin kiinnitys, joka on saanut nimen NX-M. Tällä hetkellä kameraan on saatavilla kolme objektiivia, joista kaksi kiinteäpolttovälistä, toinen 9-millinen ja toinen 17-millinen. Sarjan ainoan zoomobjektiivin polttoväli on 9–27 mm. Viimeksi mainittu polttoväli sopii hyvin yleiskäyttöön, ja siksi sitä käytettiin myös testissä. Lisäksi kamerassa on kelvollinen wi-fi. Sen kautta kameraa voi kauko-ohjata ja jakaa kuvia suoraan muille. NX Miniä on helppoa käyttää ja kuvien ottaminen on mutkatonta. Samsung on keskittynyt kameraa kehittäessään käyttömukavuuteen ja käytön yksinkertaisuuteen. Siksi oli yllättävää, että kameran varustuksena on ulkoinen salama, vaikka kamerassa on sisäinenkin salama. Lisäksi kuvia voidaan tallentaa raakamuodossa, ja vielä yllättävämpää oli se, että kameran mukana saa myös Adoben Lightroom 5:n täysversion.

Vaikka NX Minin toiminnot ovat yksinkertaisia, sen kuvanlaatu ja monipuoliset asetusvaihtoehdot tekevät vaikutuksen. Kamerassa on valotusajan ja aukon esivalinta, täysautomatiikka, P-ohjelma, kohteentunnistus ja täydet käsisäädöt. Pienellä ISO-herkkyydellä 20 megapikselin kuvan yksityiskohdat toistuvat hyvin. Monet pitävät Samsungin sävyltään melko lämpimistä väreistä. Sekä automaattinen valkotasapaino että esiasetukset voidaan säätää oletusta viileämpien tai lämpimämpien sävyjen suuntaan.

Tarkka valotus

Kameran valotusautomatiikka on erittäin tarkka. Testikuvia otettaessa valotuksen korjausta ei jouduttu käyttämään edes vastavaloon kuvattaessa. Kohinanpoisto alkaa vaikuttaa jo pienillä ISO-herkkyyksillä. Yksityiskohtien laatu ei kuitenkaan ole täysin riittävä isoihin tulosteisiin, vaikka herkkyys olisi pieni. Herkkyyden kasvaessa yksityiskohdat sumentuvat, ja suurimmilla herkkyyksillä lehdet, oksat, napit ja muut pikkuesineet katoavat. Näyttö on keskeisessä roolissa kameran käytössä. Vaikka kamerassa on painikkeita, säädöt kannattaa tehdä kokonaan kosketusnäytöllä. Näyttö on tarkka, ja sen avulla saa varsin hyvän käsityksen siitä, millainen kuvasta tulee. Näyttö kääntyy ylös ja sivulle. Ihmisten päiden yli kuvattaessa näytön joutuu kääntämään ylös ja kuvaamaan kamera ylösalaisin. Kuva on helppo kääntää kamerassa jälkikäteen. Samalla voi säätää kirkkautta, kontrastia ja värejä tai lisätä valmiita tehosteita.

Kamerassa on myös selfien ottamista helpottava ominaisuus. Toiminnon avulla kameran voi laukaista etupuolelta. Kameralle isketään silmää, ja se ottaa kuvan kahden sekunnin kuluttua. Ominaisuuden toimiminen on kuitenkin epävarmaa. Kameran suurin heikkous on automaattitarkennus, joka ei ole erityisen tarkka tai nopea. Tarkennusalue jää usein liian etualalle. Kokonaisuudessaan kamera on hyvin varusteltu, aloittelijalle sopiva kamera, jossa on hyvä kosketusnäyttö. Käytettävyys on niin hyvä kuin se näin ohuessa kamerassa voi olla. Sileästä rungosta on vaikea saada kunnollista otetta.

Vain vähän objektiiveja

Kuvanlaatu on hyvä, mutta se ei yllä APS-C-kennoa käyttävien NX-kameroiden tasolle. Vaikka NX Miniin on mahdollista vaihtaa objektiiveja, niitä ei juuri ole saatavilla. Samsungin tarjolla olevat kiinteän polttovälin objektiivit eivät oikeastaan anna mitään lisää 9–27 mm:n rinnalle. On vaikea kuvitella, että Samsung pystyisi tekemään tele- tai laajakulmaobjektiivia, joka ei näyttäisi kömpelöltä näin ohuessa kamerassa. Makro-objektiiville ei ole varsinaista tarvetta, koska pakettiobjektiivin pienin tarkennusetäisyys on vain 14 cm.

Lopulta onkin hyvin hankala keksiä perusteluja sille, miksi kokeneen kameraharrastajan pitäisi hankkia NX Minin kaltainen kamera.

Arvio

Samsung valmistaa Mini-malleina myös älypuhelimia ja taulutietokoneita, joten NX-sarjan Mini-mallilla on oma logiikkansa. Kamerassa on sekä wi-fi että raakakuvausmahdollisuus ja sen mukana tulee Lightroom 5. Käyttäminen on yksinkertaista ja kuvanlaatu erinomainen. Kamerassa on valitettavan epävakaa silmäniskutoiminto selfien ottamiseen. Objektiivivalikoima saisi olla monipuolisempi.

Ominaisuudet

Merkki
Samsung
Megapikseliä
20,0
Polttovälikerroin/optinen zoom
2,7x
LCD-näyttö
3,0
Kuvaa/sekunti
6,0
Suurin ISO
25.600