Samsung NX20

Samsung NX20:ssä yhdistyvät monet perinteisen peilikameran ja peilittömän järjestelmäkameran hyvät puolet.

#Kamerat #Samsung
8.8

Samsung NX20:ssä yhdistyvät monet perinteisen peilikameran ja peilittömän järjestelmäkameran hyvät puolet. Muodoiltaan ja käytöltään se muistuttaa peilijärjestelmäkameraa, mutta sekä kamerarunko että objektiivit ovat pienempiä ja kevyempiä. NX20 on testin ainoa peilitön järkkäri, jossa on APS-C-kokoinen kenno, joka on jonkin verran suurempi kuin Four Thirds -kenno. Elektroninen etsin näyttää 100 prosenttia kuva-alasta, ja etsinkuva päivittyy nopeasti. Etsinkuva ei ole niin kirkas, terävä ja kontrastikas kuin optisen peilietsimen kuva, mutta sen sijaan sen kuvassa näkyy myös valotuksen, värintoiston ja kontrastin säätöjen vaikutus. Kamerassa on kasvojentunnistus, ja etsinkuvaan saa näkymään elektronisen vesivaa’an. Näyttö on hyvä ja sitä voi kääntää ja kallistaa kaikkiin suuntiin. Valikkojärjestelmä on keskitasoa, mutta grafiikka on testin parasta tasoa. Erittäin kätevä ominaisuus on objektiivissa vasemman peukalon ulottuvilla oleva iFn-painike. Kun sitä painetaan, voidaan valitsinpyörällä säätää esimerkiksi herkkyyttä tai jotain muuta keskeistä säätöarvoa. Samsungin nykyiseen suunnittelufilosofiaan kuuluu se, että ei ole enää mitään järkeä tehdä kameraa, jossa ei ole vakiovarusteena wi-fi-lähiverkkoliitäntää, ja sellainen on siten tietysti myös NX20:ssä. Sen avulla voi esimerkiksi siirtää kuvia langattomasti älypuhelimeen, mistä ne voi lähettää vaikkapa Facebookiin. Kamera tukee myös gps-paikannusta, mutta se edellyttää antennia, joka kiinnitetään varusteluistiin.

Luotettava valotusautomatiikka

Samsungin kuvanlaatuarvosana on yhtä hyvä kuin testin voittajalla. Valotusautomatiikka toimii luotettavasti, värit toistuvat hyvin ja terävyys ja sävyjen toisto ovat tämän luokan kameralle erinomaiset. Kohina on vähäistä sekä suurimmilla että alhaisimmilla ISO-herkkyyksillä. Keskiherkkyyksien korkeammat arvot viittavat siihen, että kohinanvaimennusta on jonkin verran.
Kameraan sopivien objektiivien valikoima on vaatimaton, ja se on Samsungin suurin heikkous. Tarjolla on vain joitakin tavanomaisimpia kiinteäpolttovälisiä ja zoom-objektiiveja. Laajempi objektiivivalikoima ja kehittyneemmät kamerarungot ovat tarpeen, mikäli korealaisvalmistaja aikoo kilpailla tosissaan japanilaisten kanssa aktiivikuvaajien kameramarkkinoilla.

Arvio

Toiseksi sijoittunut NX20 on ehdottomasti harkinnan arvoinen kamera, mikäli tarkoitus ei ole hankkia runsaasti objektiiveja ja muita lisätarvikkeita.

Ominaisuudet

Merkki
Samsung
Megapikseliä
20
Polttovälikerroin/optinen zoom
1,5x
LCD-näyttö
3
Kuvaa/sekunti
8
Suurin ISO
12800