Samsung NX30

NX30 on monella tavalla miellyttävä kamera käyttää. Etsin ei kuitenkaan näytä kohdetta aina oikein, ja kuvien kellahtavuus on ärsyttävää.

#Kamerat #Samsung
8.7

Samsung NX30 on peilitön järjestelmäkamera, joka on kooltaan peilikameroiden luokkaa. Kameran kuvausergonomia on poikkeuksellisen hyvä. Kameran pinta karhea, minkä ansiosta kuvausote on tukeva. Näyttö on saranoitu ja se kääntyy kaikkiin suuntiin. Koska se on kosketusnäyttö, kameran voi säätää, tarkentaa ja laukaista pelkästään näyttöä napauttelemalla. Nykyisin tämä ei enää ole epätavallista. NX30 on luokan ainoa kamera, jossa etsimen okulaaria voi kääntää asteittain ylös, minkä ansiosta etsintä voi käyttää myös silloin, kun kameraa pidetään maanrajassa. Tämä parantaa käyttömukavuuden arvosanaa samoin kuin objektiivissa oleva iFn-nappi. Kun sitä painaa ja kiertää samalla objektiivissa olevaa rengasta, voi säätää valotuksenkorjausta, ISO-herkkyyttä tai valkotasapainoa. Kamerassa on myös omat kytkimensä herkkyyden, valkotasapainon, sarjakuvauksen ja tarkennuksen säädölle. Ne ovat hyödyllisiä silloin, kun kamerassa on jokin niistä harvoista Samsungin objektiiveista, joissa ei ole iFn-nappia. Tarkennusjärjestelmä mittaa oletuksena kuvan keskeltä, mutta on myös mahdollista tarkentaa näytön kautta muuhunkin kohtaan. Jos otetaan käyttöön monilohkomittaus, ei voi nähdä, minkä 247 tarkennuspisteestä kamera valitsee. Siksi on vaikea arvioida, onko tarkennus osunut oikeaan kohtaan.

Parempi kuin todellisuus

Näytön ja etsimen tarkkuudet ovat 1,0 ja 1,4 miljoonaa pistettä. Niitä on miellyttävä käyttää. Valitettavasti kohde näkyy niissä hiukan näyttävämpänä ja eloisampana kuin se toistuu kuvassa. Siksi kuvien tarkastelu kotona aiheuttikin joitakin kertoja pettymyksen, koska näyttö oli esimerkiksi peittänyt puolen aukon valotusvirheen tai oli näyttänyt värit liian hyvinä. Näytön värintoistoa voi kyllä säätää, mutta se vain huonontaa asiaa. Yksityiskohtien toisto on hyvä ja 18–55 millin pakettiobjektiivi on laadukas. Rakeisuus on vaimennettu hyvin, ja kaikkia ISO-herkkyyksiä voi käyttää ongelmitta. Värintoistossa on sen sijaan ongelmia. Vakioasetuksin ne ovat liian lämpimät, joten valkoinen ei aina toistu valkoisena eikä sininen taivas puhtaan sinisenä. Vivid-asetuksen käyttäminen vain huonontaa tilannetta. Käytännössä kameraa ei myydä kuin pakettina. Hintaan sisältyy myös Lightroom 5.

Arvio

NX30 on monella tavalla miellyttävä kamera käyttää. Etsin ei kuitenkaan näytä kohdetta aina oikein, ja kuvien kellahtavuus on ärsyttävää.

Ominaisuudet

Merkki
Samsung
Megapikseliä
20,0
Polttovälikerroin/optinen zoom
1,5x
LCD-näyttö
3,0
Kuvaa/sekunti
9,0
Suurin ISO
25.600