Samsung NX300

Kennon tarkkuus ja wi-fi houkuttelevat, mutta leveimmin hymyilee toimintakuvaaja, koska NX300 ottaa 8,6 kuvaa sekunnissa ja siinä on hybridiautomaattitarkennus, joka toimii hienosti.

#Kamerat #Samsung
8.7

NX300 on monin tavoin uudenlainen avaus Samsungilta. Tyylillisesti kamera retroilee, mikä poikkeaa selvästi NX20:n peilijärkkärimäisestä muotokielestä. Lisäksi Samsung on ottanut käyttöön hybridiautomaattitarkennuksen. Tarkennus tapahtuu siis kontrastiin perustuvan ja vaiheensiirtoon perustuvan järjestelmän yhteistyönä. Ensinmainittu tunnistaa kohteen, kun taas jälkimmäinen viimeistelee tarkennuksen. Työnjako toimii hyvin, ja järjestelmä pääsee oikeuksiinsa varsinkin silloin, kun NX300:llä kuvataan 8,6 kuvaa sekunnissa. Osapuilleen kaikki sarjan kuvat tarkentuvat oikein, minkä vuoksi toimintakuvaus NX300:lla on silkkaa nautintoa – ainakin niin kauan, kun kuvataan jpg-muodossa. Raakakuvia tallennettaessa syntyy saman tien hankaluuksia, sillä silloin kameran puskuri täyttyy jo neljän kuvan jälkeen.
Ymmärrämme täysin, että kennon 20,3 megapikselin tarkkuus tuottaa suuria tiedostoja, joiden käsittely on työlästä, mutta yhtäkaikki on ärsyttävää, että kamera jumittuu vain neljän raakakuvan jälkeen. Ainoa järkevä johtopäätös tästä on joka tapauksessa se, että kun NX300:lla kuvataan toimintakuvia sarjakuvauksella, ne on tallennettava jpg-muodossa.

Mahtava näyttö

Samsung on osoittanut vahvaa osaamista tuodessaan Amoled-näytöt älypuhelimiinsa. NX300:n erinomainen 3,3-tuumainen kosketusnäyttö on samantyyppinen ja muistuttaa Galaxy S4:n näyttöä. Näytön tarkkuus on 768 000 pikseliä ja sen kuva on veitsenterävä kaikissa valaistusolosuhteissa. Näyttö on kääntyvä, joten sitä voidaan käyttää etsimenä, kun kuvataan vaikkapa ihmisjoukon ylitse tai halutaan muuten kuvata lintuperspektiivistä. Samsung ei ole kosketusnäytöstä huolimatta karsinut kameran painikkeiden määrää. Kameraa ei siis ole pakko hallita pelkästään kosketusnäytöltä, jos se ei tunnu luontevalta. Kahden FN-painikkeen avulla päästään nopeasti käsiksi herkkyyden ja valkotasapainon kaltaisiin tärkeisiin toimintoihin, ja varsinkin pakettiobjektiivin etummaisella I-FN-painikkeella valotussäätöjen tai herkkyyden muuttaminen käy esimerkillisen helposti ja nopeasti.
Testasimme NX300:aa yhdessä sen mukana myytävän 18–55 mm F3.5–5.6 -pakettiobjektiivin kanssa, jonka polttoväli vastaa kinokoossa 27–83 millimetriä. Optiikka on myös kameran suurimpia heikkouksia. 20,3 megapikselin kenno tekee hyviä ja tarkkoja kuvia aina ISO 6400:aan asti, mutta pakettiobjektiivin vuoksi terävyys heikkenee kuvan kulmissa. Myös vääristymä on suurempaa kuin 27 millimetrin laajakulmalla yleensä.

Kolmiulotteisuuden iloja

NX300:n kuvanlaatu on yleisesti ottaen hyvä. Värit ovat todenmukaiset, vaikkakin kylmähköt. Kontrasti on jyrkänpuoleinen, minkä vuoksi kuvien varjoalueiden sävyjä voi hävitä. Kuvakohina on yleensä hyvin hallinnassa aina ISO 6400 -herkkyyteen saakka, jolloin värikohina alkaa näkyä. Herkkyyksiä ISO 12 800 ja ISO 25 600 voidaan sen sijaan käyttää vain hätätilassa. NX300:ssa ei ole kiinteää salamaa. Sen mukana tulee pieni salamalaite, SEF8A0, joka toimii parhaiten täytesalamana. Sen sijaan NX300:ssa on wi-fi-ominaisuus, joka toimii hyvin esimerkiksi Facebookin ja muiden sosiaalisten palvelujen kanssa. Samsungin matkapuhelimeen ladattavalla sovelluksella, Smart Cameralla, voidaan kameraa hallita suoraan matkapuhelimella. Sovellus myöskin siirtää kuvat automaattisesti puhelimeen saman tien kun ne on otettu.
Jotkut harrastajat jäävät kaipaamaan etsintä, mutta videoharrastajia varmasti tyydyttää Full HD -tasoinen video, jota voidaan tallentaa 60 kuvaa sekunnissa ja stereoäänellä varustettuna. Videon laatu on yksinkertaisesti upea.
Samsung julkisti yhtä aikaa NX300:n kanssa myös NX 45 mm F1.8 2D/3D -3D-objektiivin, jolla voidaan kuvata kolmiulotteisia valokuvia ja videota. Emme saaneet tilaisuutta testata tätä objektiivia, mutta varsinkin 3D-television omistajien kannattaa harkita NX300:aa jo yksin tämän harvinaisen mahdollisuuden vuoksi.

Arvio

NX300 sopii nopean ja tarkan automaattitarkennuksensa vuoksi toimintakuvaukseen, kun järkkärin on oltava pieni. Lisäherkkuina ovat langattomat toiminnot ja erinomainen Full HD -videolaatu. Kuvanlaatu on jyrkähköstä kontrastista huolimatta varsin hyvä. Heikointa on pakettiobjektiivi, jonka jättää reuna-alueet pehmeiksi. Siitä huolimatta NX300 on todella hyvä kamera.

Ominaisuudet

Merkki
Samsung
Megapikseliä
20,3
Polttovälikerroin/optinen zoom
1,5x
LCD-näyttö
3,3
Kuvaa/sekunti
8,6
Suurin ISO
25600