Samsung NX3000

Uusi peilitön Samsung-järkkäri on edullinen. Silti ei kannata pelästyä edullista hintaa. NX3000 on nimittäin hyvin kilpailukykyinen kamera.

#Kamerat #Samsung
8.5

Samsungin edullisin peilitön järjestelmäkamera on tässä. Sen kuvanlaatu on edullisesta hinnasta huolimatta mainio. Yksityiskohtien toisto ja terävyys ovat erinomaiset koko kuva-alalla. Värintoisto on meidän makuumme hiukan liian kesyä, mutta sitä voidaan säätää. Kohinaa ei esiinny vielä herkkyydellä ISO 6400. Kohinanvaimennus puuttuu kuitenkin voimakkaasti asioihin herkkyydellä ISO 12 800, mikä maksaa yksityiskohtia. Tätä herkkyyttä ei siis tule käyttää kuin pakon edessä.
Kamera on varsin tyylikäs ja sen päällys keinonahkaa. Koostaan huolimatta se painaa vain 230 grammaa, NX3000 on nimittäin pääasiassa muovinen. Kamera tekeekin hiukan halvan vaikutelman. Tässä suhteessa se jää selvästi Fujifilmistä ja Olympuksesta, jotka panostavat tämän luokan kameroihin enemmän.
Samsung NX3000:ssa on sekä wi-fi-että kääntyvä näyttö, mutta etsin ikävä kyllä puuttuu eikä sellaista ole saatavana edes lisävarusteena. Siinä ei myöskään ole omaa salamaa, mutta kameran mukana tulee erillinen salamalaite, jonka ohjeluku on ISO 100 -herkkyydellä 8. Se on itse asiassa tehokkaampi kuin kilpailijoiden kameroiden omat salamat.
Pakettiobjektiivi 16-50 mm F3.5-5.6 OIS kuuluu kameran 370 euron hintaan. Siinä on kuvanvakain, ja olemme erittäin tyytyväisiä sen i-Function-painikkeeseen, jonka ansiosta kuvaaja pääsee heti käsiksi herkkyyden ja aukon kaltaisiin toimintoihin kuvausotetta vaihtamatta.

Objektiivin sähköinen zoom toimii hiukan nykien, vaikka se ehtiikin vain hiukan yli kahdessa sekunnissa polttovälikerroin huomioituna 24 millin laajakulmasta maksimaaliseen 75 millin teleasentoon. Nykimisestä seuraa se, että zoomia voi olla hankala pysäyttää juuri haluttuun kohtaan.
NX3000:ssa on 20,3 megapikselin APS-C-kenno eli samanlainen kuin NX30:ssa ja NX300:ssa. Edeltäjä NX2000:ssa oli kiinteä kosketusnäyttö, mutta NX3000:n tavallisen näytön voi taittaa sellaisiin asentoihin, että vaikkapa omakuvan voi napata helposti. Näytössä onkin panostettu juuri oikeaan asiaan.
Kameralla voi ottaa raakakuvia sekä täyden teräväpiirron videokuvaa 30 kuvan sekuntivauhtia tai viisi tavallista valokuvaa sekunnissa. NX3000:lla voi siis kokeilla myös toiminta- ja urheilukuvausta, ja hintakin jää kohtuullisiin lukemiin. Kamerassa voi ikävä kyllä käyttää vain microSD-muistikorttia. Se on ärsyttävän pieni ja hauras kortti näin suureen kamerarunkoon.

Arvio

Samsungin i-Function -objektiiveissa voidaan säätää nopeasti valkotasapainoa, valotuksen korjausta, aukkoa ja herkkyyttä. Erinomainen asia.
Emme pitäneet kevyestä muovirakenteesta – olkoonkin, että kamera on edullinen. Vain kameran jalustakierre on tehty metallista.

Ominaisuudet

Merkki
Samsung
Megapikseliä
20
Polttovälikerroin/optinen zoom
1,5
LCD-näyttö
3
Kuvaa/sekunti
5
Suurin ISO
25600