Sony Alpha 3000

Sonyn uusi Alpha-mallin runko muistuttaa peilikameraa. Se on peilitön kamera, jossa on APS-C-koon kenno. Sen tarkkuus on suuri, hinta edullinen ja kuvanlaatu moitteeton, mutta puutteitakin on.

#Kamerat #Sony
8.3

Sony pyrkii Alpha3000:ssa yhdistämään peilittömän NEX-malliston suosion peilikameran tarjoamiin ominaisuuksiin. Kauempaa katsottuna edullinen Alpha3000 muistuttaakin erehdyttävästi peilikameraa, joka miellyttää vaativaa valokuvaajaa. Edessä on kuitenkin pettymys, jos odottaa käsisäätöjä ja parempaa käyttömukavuutta kuin mitä pienemmistä NEX-malleista löytyy. Peilikameran vaikutelma nimittäin häviää välittömästi, kun kameran saa käsiinsä. Kamerarunko on hauraan ja halvan oloista muovia, ja sekä näyttö että sähköinen etsin tuntuvat toivottomasti ajastaan jääneiltä. Kolmituumainen näyttö ei ensinnäkään ole kääntyvä tai kosketusnäyttö, ja sen vaatimaton 230 400 pikselin tarkkuus merkitsee sitä, että pienempien yksityiskohtien erottamisesta ei ole toivoakaan. Kun kameran nostaa silmälle, ei tapahdu mitään. Sony tunnetaan erinomaisesta silmäsensoristaan, joka käynnistää etsimen, kun kamera nostetaan silmälle, mutta Alpha3000:een ei ole tätä toimintoa tuotu. Etsin on käynnistettävä itse painamalla Finder/Lcd-painiketta. Sen jälkeen näkyviin tulee samea etsinkuva. Sähköinen etsin näyttää kyllä 100 prosenttia kuvasta, mutta etsimen tarkkuus on vain 201 600 pikseliä. Se tarkoittaa, että mikään ei piirry täysin terävänä. Etsin ei myöskään ole kumipäällysteinen, minkä vuoksi silmälasien kanssa kuvaava saa helposti naarmuja laseihinsa. Se ei siis suoraan sanoen ole kovin viisas ratkaisu.

Liian vähän pikanäppäimiä

Kamera on perinyt käyttöliittymän ja valikon NEX-mallistosta, minkä vuoksi jäimme kaipaamaan lisää pikanäppäimiä. Harvat painikkeet ja säätökiekko merkitsevät sitä, että valotusajan ja aukon säätäminen käsin on vaivalloista. Se on erityisen ärsyttävää, koska kameran ulkonäkö herättää odotuksia järjestelmäkameramaisen helposta käytöstä. Sen sijaan 15 Picture Effects -tehostetta ovat hyviä. Mainio Auto-Object-framing -toiminto huolehtii täsmällisestä tarkennuksesta, otettiinpa sitten muotokuvia tai toimintakuvia. Viimemainitut eivät ole helppo tehtävä Alpha3000:lle, koska kameralla voidaan kuvata vain 2,5 kuvaa sekunnissa, jos tarkennus on päällä. Jos se ei ole päällä, päästään 3,5 kuvaan sekunnissa, mutta useimmista kuvista tulee silloin epätarkkoja.
Video tallennetaan Full HD -tasoisena, ja kameran stereomikrofoni on varsin hyvä. Sen salaman kantomatka on kuitenkin vain neljä metriä herkkyydellä ISO 100, joten sitä voidaan käyttää lähinnä täytevalona.

Vaikka emme ole tyytyväisiä kameran materiaaliin tai sen ominaisuuksiin, on sen kuvanlaatu kaikesta huolimatta kohdallaan. Värintoisto on todella hyvää, värit ovat kirkkaat ja kylläiset ja valotus täsmällinen. Se tekee jopa vaikeissa vastavalokuvissa sävyjä sekä valo- että varjokohtiin niin hyvin, etteivät muut halvimmat järjestelmäkamerat siihen pysty. Kohinanvaimennus alkaa ISO 1600:n herkkyydellä, ja kuvista tulee epäteräviä ja pinnoista kiiltävän tasaisia. Se on harmillista. ISO 6400:n kohdalla kohinanvaimennus loppuu, ja kuvakohina on sen vuoksi suurilla herkkyyksillä melkoista.

Pakettiobjektiivi ei juuri vakuuta terävyydellään tai yksityiskohtien toistollaan. Se ei pysty vastaamaan kameran hyvän 20,1 megapikselin tarkkuuden vaatimuksiin. Tarkennus toimii varsin hyvin. Se on melko nopea, ja käyttäjä voi valita 25 eri tarkennuspisteestä, jotka jakautuvat koko kuva-alalle. Mukavaa on myös se, että Sony Alpha3000 voi käyttää kaikkia Sonyn E-kiinnityksella varustettua 18 objektiivia, ja sovitteella onnistuu myös kaikkien Alpha-malliston A-kiinnityksellä varustettujen objektiivienkin käyttäminen.

Akku ladataan kamerassa

Mukana tulevalla litium-ioniakulla saadaan 470 kuvaa latausta kohti. Laturi ei ikävä kyllä kuulu mukaan pakettiin, vaan akku ladataan sen sijaan kameraan kiinnitettävällä johdolla. Kameralla ei siis voida kuvata vain akkua vaihtaen, jos tyhjä akku on samalla ladattava. Murheellista on myös se, että tämän kameran kanssa ei kannata puhua langattomista ominaisuuksista.

Arvio

Alpha3000 on peilitön järkkäri, joka näyttää peilikameralta. Kamerassa on APS-C -kuvakenno, jonka tarkkuus on kohdallaan. Alpha3000 tuottaa kuitenkin pettymyksen, sillä sen paremmin näyttö kuin etsinkään eivät ole tätä päivää. Kuvanlaatu on hyvä, värit ovat kauniit ja kirkkaat, ja myös valotus on erinomaisen tarkka. Kameraan käyvät kaikki Sonyn E-kiinnityksellä varustetut objektiivit.

Ominaisuudet

Merkki
Sony
Megapikseliä
20,1
Polttovälikerroin/optinen zoom
1,5
LCD-näyttö
3,0
Kuvaa/sekunti
2,5
Suurin ISO
16.000