Sony Alpha 7

Sonyn A7-kameroiden kuvat eivät kerro koko totuutta. Se, mikä kuvassa näyttää normaalilta kinokoon järjestelmäkameralta, on todellisuudessa paljon pienempi ja kevyempi kuin muut vastaavat kinokoon kennolla varustetut järjestelmäkamerat.

#Kamerat #Sony
8.4

Kinokoon kuvanlaadun saa siis kameralla, joka on pienempi ja kevyempi kuin APS-C-kennoinen. Selitys on se, että A7 ei ole peilikamera vaan kinokokoinen peilitön järjestelmäkamera, jonka Sony esitteli vuonna 2013 yhdessä A7R-rungon ja viiden objektiivin kanssa. Jos omistaa jo Sonyn A-objektiiveja, on Sonylla laittaa tähän myös automaattitarkennuksella varustettu sovitin. Kokeilimme sitä, ja se toimi moiteettomasti. NEX-objektiiveja käytettäessä kamera rajaa kuvan APS-C-kokoon. A7 käyttää samaa akkua kuin NEX-kamerat. Se on kevyt, mutta sillä saatava kuvamäärä on pienempi kuin muissa kinokoon järkkäreissä. Kameran metallirunko kaiverrettuine kirjaimineen on tyylikäs. Pakettiobjektiivi FE 28–70 mm vaikuttaa vähän muoviselta, mutta sekä näyttö että elektroninen etsin ovat laadultaan hyviä. Näytön voi kääntää portaattomasti eri suuntiin. Muilla valmistajilla ei ole kääntyvällä näytöllä varustettua kinokoon kameraa. A7:n suurin heikkous on epävarmasti toimiva tarkennus, jolla oli vaikeuksia helpoissakin kohteissa. Tässä suhteessa 7R on parempi.

Vähäisin kohina

A7-sarjan kohina-arvot ovat pienimmät, mitä koskaan olemme mitanneet. Muissa vastaavissa kameroissa kohina alkaa lisääntyä herkkyyden ISO 1600 paikkeilla, mutta Sonyn kuvat ovat hienorakeisia herkkyyteen ISO 25 600 asti. Herkkyyttä lisättäessä kohinanvaimennuksenkin teho kasvaa, joten terävyys ja yksityiskohtien toisto kärsivät, mutta värit toistuvat edelleen upeina. Paikallaan pysyvää kohdetta kuvattaessa voidaan käyttää monen valotuksen kohinanvaimennusta. Tällöin kamera ottaa neljä kuvaa, jotka se sitten yhdistää. Valkotasapaino osuu kohdalleen auringonpaisteessa, mutta pilvisellä säällä ja varjossa värit ovat viileähköt. Valotusautomatiikka toimii luotettavasti, mutta P-automatiikka valitsee pitkähköjä valotusaikoja, vaikka ISO-herkkyyden lisääminen huonontaisi kuvanlaatua vain vähän. Valkotasapainolla ja ISO-herkkyydellä on omat painikkeensa, ja muihin toimintoihin pääsee helpoimmin käsiksi painikkeilla, joista kaksi on ohjelmoitavaa.

Arvio

A7 on edullinen portti kinokoon maailmaan. Toimintojen vaatimaton arvosana johtuu etenkin tarkennuksen ongelmista ja toimintoviipeistä.

Ominaisuudet

Merkki
Sony
Megapikseliä
24,0
Polttovälikerroin/optinen zoom
1,0x
LCD-näyttö
3,0
Kuvaa/sekunti
5,0
Suurin ISO
25.600