Sony Alpha ILCE-QX1

Muistuttaa objektiivia, mutta on todellisuudessa kamera. QX1 on Sonyn näytöttömien huippumalli, joita voidaan käyttää älypuhelimen kanssa. Suuresta kennosta huolimatta se ei suuremmin innosta.

tekijä Välineopas #Kamerat #Sony
7.8

Vuonna 2013 Sony toi markkinoille QX10:n ja QX100:n myötä uudenlaisen kameran, jossa on objektiivi ja kenno mutta ei näyttöä. Se yhdistetään älypuhelimeen wi-fin ja pidikkeen avulla. Silloin näyttönä on puhelimen näyttö, joka on suurempi kuin kameroissa yleensä. Kätevä ratkaisu. Nyt Sony tuo markkinoille QX1-huippumallin. Siinä ei ole kiinteää objektiivia, joten käytettävissä on koko Sony E-objektiivimallisto ja sen myötä entistä parempi kuvanlaatu. Lisäksi QX1 on varustettu APS-C -kennolla, joka vastaa A5000:n kennoa. Kontrastiin perustuvassa tarkennusjärjestelmässä on 25 tarkennuspistettä. Jatkuvaa tarkennusta ei kuitenkaan ole, ja sarjakuvausnopeudella 3,5 kuvaa sekunnissa on toimintakuvauskin arpapeliä.

Käyttömukavuus hakusessa

Kameraa hallitaan ilmaisella Sony PlayMemories -sovelluksella. Puhelimen näytöltä löytyvät Auto- ja P-ohjelma sekä aukon- tai valotusajan esivalinta, mutta ei käsisäätöjä tai Bulbia. Herkkyyttä voidaan säätää välillä ISO 100–16 000, ja valotusta voidaan korjata. Varsin köykäisestä valikosta voidaan mm. valita valkotasapaino ja tiedoston laatu, raakatiedosto mukaan lukien.

Käyttömukavuudesta ei voida puhua. Se heikkenee edelleen suurilla objektiiveilla, esim. Tamron 18-300 mm:lla, jota myös kokeilimme.
Suurin ongelma on kuitenkin viive, joka johtuu langattomasta yhteydestä puhelimeen. Se tekee tarkentamisesta todella vaikeata. Sama hitaus kiusaa, kun kuvat on siirrettävä kamerasta puhelimeen joka laukauksen jälkeen.

Testasimme QX1:tä E PZ 16-50 mm F3.5-5.6 OSS -objektiivin kanssa. Kuvanlaatu vastaa A5000:ta. Värit ovat hienot, samoin yksityiskohtien toisto on hyvää. Valotus on useimmiten kohdallaan, vaikka valonmittaustapaa ei harmittavasti voikaan valita itse. Valkotasapainon automaattisäätö hoitaa työnsä hyvin. Kohina on hyvin hallinnassa ISO 3200:aan saakka, ja senkin jälkeen kuvat olivat käyttökelpoisia.

Conclusion

Hienoa, että Sony etsii uutta, mutta tässä kameratyypissä pieni QX10 toimii parhaiten. QX1:n kuvanlaatu vastaa järkkäreitä, mutta puuttuvat toiminnot, heikko käyttömukavuus ja etenkin kameran ja puhelimen välisen tiedonsiirron viive ratkaisevat sen, että se jää kakkoseksi. Hankkisimme mielummin samalla rahalla A5000:n objektiivin kanssa.

Ominaisuudet

Merkki
Sony
Megapikseliä
19,8
Polttovälikerroin/optinen zoom
1,5
LCD-näyttö
EI
Kuvaa/sekunti
3,5
Suurin ISO
16 000