Sony Alpha NEX-5R

NEX-sarjan kameroiden toiseksi pienimmän uusia ominaisuuksia ovat wi-fi, kosketusnäyttö ja parannettu tarkennus. Kuvanlaatu on erinomainen, joten kaiken pitäisi olla kunnossa.

#Kamerat #Sony
8.5

Uusi NEX-5R muistuttaa erittäin paljon kahta aikaisempaa NEX-5-mallia, mutta siinä on hyvin toimiva pyöritettävä valitsin, jolla valitaan valotusaika ja aukko ja liikutaan kameran valikoissa. Valikkorakenne voisi olla selkeämpikin. Uutta on myös kameran päällä oleva toimintonappi, jonka avulla pääsee suoraan käsiksi muutamiin tärkeisiin säätöihin, kuten valkotasapainoon. Kumpikin piirre on selvä parannus. Moni arvostaa varmasti myös langatonta wi-fi-verkkoyhteyttä, jonka kautta voi kauko-ohjata kameraa. Lisäksi tällä yhteydellä voi siirtää kuvia älypuhelimeen, josta ne voi lähettää edelleen esimerkiksi Facebookiin tai Dropboxiin.
Värikohinan mittaustulokset olivat tämän hintaluokan peilittömien järjestelmäkameroiden parhaat. Kameran 16 megapikselin kuvakenno ei ole tarkkuudeltaan luokan paras, mutta pikselimäärä riittää kuitenkin A3-kokoisiin tulosteisiin ja on siten riittävä kaikkiin normaalitarkoituksiin. Koska pikselit ovat vastaavasti isompia, värikohinaakin on vähemmän. Valotusautomatiikka arvioi valotuksen hyvin, ja valotusta voi korjata kätevästi pyöritettävällä valitsimella. Värintoisto on hyvä. Jpeg-kuviin voidaan säätää lisää terävyyttä ja kylläisyyttä. Kameralla voi kuvata myös raakakuvia. Automaattinen HDR-toiminto ottaa kolme kuvaa ja yhdistää niistä yhden. Kuvanlaatu on tämän luokan parhaiden joukossa, ja sama pätee videoon. Mikrofoni ei ole kovin herkkä tuulen suhinalle.

Käyttöominaisuuksia parannettu

Kuvanlaatu paranee, kun luopuu halvasta 18–55 millin pakettiobjektiivista ja vaihtaa sen tilalle terävästi piirtävän ja puolet lyhyemmän 16–50-millisen, jossa on sähköinen zoomaus. Se on viitisenkymppiä kalliimpi, mutta ehdottomasti harkinnan arvoinen, koska itse kamera on niin pieni ja kevyt, että pienehkökin objektiivi vaikuttaa siihen kiinnitettynä melko kookkaalta.
Näytön koko on kolme tuumaa. Sen voi kääntää nyt niin, että se osoittaa kuvaussuuntaan, mistä on iloa omakuvia kuvattaessa. Näyttö on kosketusnäyttö, mutta kosketuskäyttöliittymä ei muodosta perinteisten painikkeiden ja muiden säätimien kanssa yhtä hyvin toimivaa kokonaisuutta kuin esimerkiksi Canonilla ja Panasonicilla. Näyttö on niin kiiltävä, että sen kuvaa on vaikea nähdä auringonvalossa. Saatavana on kameraan kiinnitettävä elektroninen etsin, joka maksaa kuitenkin peräti 450 euroa eli kaksi kolmannesta kameran hinnasta.
Kamerassa on varsin hyvin toimiva panoraama-automatiikka ja elektroninen vesivaaka. Käsiteltävyys on hämmästyttävän hyvä, kun ottaa huomioon kameran pienen koon. Uusi tarkennusjärjestelmä yhdistää perinteisen kontrastitarkennuksen vaiheentunnistukseen, joka käyttää 99 tarkennuspistettä. Tarkennus toimii hyvin, mutta ei kuitenkaan ole sen vakuuttavampi kuin aikaisemminkaan. Tämän luokan kameroissa hyvä yksityiskohta on se, että kun osoittaa jotakin kohtaa näytössä, kamera lukitsee tarkennuksen kohteeseen myös silloin, kun kameraa käännetään tai kun kohde siirtyy. Kasvojentunnistustarkennus toimii erinomaisesti.

Järjestelmä laajentuu

Akussa ei riitä virtaa koko päivän kestävään ahkeraan kuvaamiseen, ja wi-fi-verkkoyhteyden käyttö lyhentää käyttöaikaa edelleen. Kameran varustuksena on erillinen salama, mikä on vähän hankalaa, vaikka salaman erillisyys on tietysti auttanut pitämään rungon pienenä. Varusteluistia ei ole. Kuviin voi liittää joukon tehosteita, jotka eivät ole yhtä käyttökelpoisia kuin Olympuksen vastaavat.
Kannattaa panna merkille, että Sony laajentaa NEX-järjestelmäänsä ahkerasti. Kamerarunkoja on neljä. Kasvava objektiivivalikoima alkaa 10–18 millin laajakulmasta, ja valikoimassa on monenlaisia zoom-objektiiveja laajakulmasta teleen, valovoimaisia kiinteäpolttovälisiä objektiiveja ja yksi makro. Sonyn peilikameroihin tarkoitettuja objektiiveja voidaan käyttää sovittimen avulla. Järjestelmässä on muitakin hyödyllisiä varusteita, kuten erillinen mikrofoni.

Arvio

Sony Alpha NEX-5R on kuvanlaadultaan luokkansa parhaita ja hinnaltaankin kohtuullinen. Jos arvostaa kosketusnäyttöä ja haluaa pienikokoisen kameran, NEX-5R on käsiteltävyydeltään hyvä valinta. Näyttöä on vaikea nähdä auringonpaisteessa. Siksi harkinnan arvoinen vaihtoehto on NEX-6, jonka varustuksena on elektroninen etsin.

Ominaisuudet

Merkki
Sony
Megapikseliä
16
Polttovälikerroin/optinen zoom
1,5x
LCD-näyttö
3
Kuvaa/sekunti
10
Suurin ISO
25600