Sony Alpha NEX-6

NEX-6:n sähköinen etsin ja standardin mukainen salamakenkä houkuttelevat. Lisäksi kamerassa on wi-fi, mutta siinä kohti Sony on mennyt siitä, missä aita on matalin.

#Kamerat #Sony
8.6

NEX-6 on uusi harrastelijakamera, joka sijoittuu perhekamera NEX-5R:n ja puoliammattimaisen NEX-7:n välimaastoon, mitä hintaan ja toimintoihin tulee. NEX-7:ltä se on omaksunut sähköisen etsimen. Kun kalliimmassa mallissa on kaksi valintakiekkoa, NEX-6:ssa on vain yksi, josta valotusaikaa ja aukkoa voidaan säätää nopeasti aina sen mukaan, mikä ohjelma on kulloinkin käytössä. 5R:stä taas on peräisin 16 megapikselin tarkkuus, hiukan laajempi herkkyysalue sekä wi-fi-ominaisuus. Hiukan yllättäen siinä ei kuitenkaan ole NEX-5Rs:n kosketusnäyttöä.
Noin 150 euron lisähintaan kameran saa Sonyn uuden 16–50 mm zoomobjektiivin kanssa, jonka polttoväli vastaa kinokoossa 24–75 millimetriä. Se on pienempi ja väriltään musta ja sopii siksi vanhaa paremmin NEX-6:n pariksi. Objektiivin moottorizoom toimii videonkin kanssa tasaisemmin kuin käsin. Automaattitarkennus on äänetön, moottorizoom sen sijaan ei ole, eikä zoomausnopeuksiakaan ole kuin yksi.

Terävä objektiivi, sekava valikko

Objektiivi vääristää kohtalaisesti ja piirtää erittäin tarkasti. Vasta lähikuvissa alkaa kulmien terävyys heikentyä. Yksityiskohdat toistuvat hyvin, ja rakeisuus pysyy hyvin kurissa ISO 3200 herkkyyteen saakka. Suurempiakin herkkyyksiä voidaan käyttää, mutta se näkyy yksityiskohdissa. Värit ovat mukavan kylläisiä ja lämpimänpuoleisia. Ainoa suurempi miinus on, että valotus tuppaa jäämään hieman alle, mutta se voidaan korjata kuvattaessa. Raakatiedostot aukeavat Elements 11:lla ja Photoshop CS6:lla, mutta eivät näitä edeltävillä ohjelmaversioilla.
Kuvaustyössä on suuri, 2 359 000 pikselin kokoinen sähköinen etsin painonsa arvosta kultaa. Kääntyvä näyttö on myöskin aivan hyvä, mutta valikko panee ajattelemaan asiaa toisenkin kerran. Se on osittain hyvin yksityiskohtainen ja osittain taas pelkästään sekava. Esimerkiksi herkkyysasetus on kaivettava esiin Kirkkaus/värit-valikosta ja on siis turhan hidas. Olemme valittaneet siitä aiemminkin. Toisen valituksemme aiheen Sony on korjannut ja vaihtanut salamakengän normaaliksi, ja siihen kaikki lisävarusteet sopivat. Vanhaan Sony-salamaan voi hankkia 25 eurolla sovittimen, jolla sitä voidaan käyttää uusissakin Sony-kameroissa.
Sony on yksi johtavista videokameroiden valmistajista, ja NEX-6 tekeekin hyviä avchd-pakattuja Full HD -videoleikkeitä, joita voidaan ongelmitta muokata esim. Premiere Elementsillä. Erillistä mikrofonia ei voida käyttää, mutta kameran oma on erinomainen ja sitäpaitsi poikkeuksellisen hyvin tuulivaimennettu.

Helppo mutta rajoittunut wi-fi

Wi-fin asentaminen vaatii vain älypuhelimen ja tottumusta sovelluksiin. Siihen asennetaan ilmainen Sony PlayMemories -ohjelma, sitten se avataan ja käynnistetään kamera. Kamera toimii keskuksena, ja näytöllä on käyttäjänimi ja salasana, joka näppäillään puhelimeen. Sen jälkeen kuvia voidaan siirtää älypuhelimeen joko yksitellen, vain tietyn päivän osalta tai kaikki kerralla. NEX-6:ta voi toki kauko-ohjata kännykästä eräällä toisellakin sovelluksella, mutta sitä on hankala käyttää ja sen ohjeet ovat vaikeaselkoiset. Sillä voidaan laukaista kamera sekä asettaa EV ja itselaukaisin. Tässä kohtaa Samsungin ratkaisu toimii selkeästi paremmin.

Arvio

NEX-6:n kohderyhmä on varsin kapea. NEX-7 tarjoaa parempaa laatua vain 130 euron lisähintaan, kun taas NEX-5R tarjoaa saman kuvanlaadun saman verran halvemmalla. Toisaalta NEX-6 on oikea valinta, kun tarvitaan erinomaista sähköistä etsintä sekä moderneja toimintoja, kuten wi-fi ja tulevaisuuden salamakenkä.

Ominaisuudet

Merkki
Sony
Megapikseliä
16
Polttovälikerroin/optinen zoom
1,5x
LCD-näyttö
2,3
Kuvaa/sekunti
10
Suurin ISO
25600