Sony Alpha SLT-A58

Pikseleitä on riittävästi, ja elektroninen oled-etsin on upouusi. Mutta ei ole suinkaan itsestään selvää, onko SLT-A58 todellinen päivitys verrattuna edeltävään SLT-A57-malliin.

tekijä Välineopas #Kamerat #Sony
8.3

Sony on luopunut perinteisestä peilistä ja siirtynyt SLT-peilikameroissaan käyttämään liikkumatonta, puoli­läpäisevää peiliä. Ulkonäöltään SLT-kamerat muistuttavat kuitenkin perinteisiä, liikkuvalla peilillä varustettuja järjestelmäkameroita. Puoliläpäisevä peili tuo mukanaan monia etuja. Ennen kaikkea tarkennus toimii nopeasti, koska peili ei keskeytä tarkennusta. Myös suuri kuvausnopeus on helpompi saavuttaa, koska peili ei liiku valotusten välissä. Nämä ovat myös SLT-A58-mallin hyviä puolia, mutta uudessa kamerassa on myös pari piirrettä, joihin emme olleet aivan tyytyväisiä. Malli A58 korvaa mallistossa kaksi mallia: alle 400 euron mallin A37 ja 700 euron mallin A57 ja sijoittuu hinnaltaan näiden väliin. Hinnat ovat ns. pakettihintoja, joihin sisältyy normaalizoom.

Ei pelkkiä parannuksia

Kun tutkitaan kameroiden ominaisuuksia tarkasti, käy pian ilmi, että malli A57 on yllättäen monessa suhteessa seuraajaansa parempi. Aloitetaan kuitenkin niistä ominaisuuksista, jotka ovat uudessa mallissa edeltäjään verrattuna parantuneet. Ensinnäkin kuvakennon pikselimäärä on kasvanut 16 megapikselistä 19,8 megapikseliin, minkä ansiosta A58-mallin yksityiskohtien toisto on erinomainen herkkyyteen ISO 1600 asti. Suurempi pikselimäärä voisi periaatteessa tarkoittaa myös selvästi enemmän kohinaa suurilla ISO-herkkyyksillä, mutta tosiasiassa kohina alkaa olla ongelma vasta herkkyydestä ISO 3200 alkaen. Kamerassa on myös uusi, entistä parempi oled-tekniikkaan perustuva etsin, jonka tarkkuus on 1 440 000 pistettä.
Etsin onkin yksi tämän kameran valtteja, sillä sen kuva on terävä ja kirkas. Etsinkuvassa näkyy 100 prosenttia kuva-alasta. Etsimessä on tunnistin, jonka avulla kuva siirtyy näytöstä etsimeen, kun kamera nostetaan tähtäysasentoon. Myös eri säätöjen vaikutukset näkyvät etsinkuvassa jo ennen kuvanottoa, mikä on merkittävä etu optiseen etsimeen verrattuna. Edeltävään A57-malliin verrattuna uutuudessa on myös joitakin heikkouksia. Näytön koko on kolmen tuuman asemesta vain 2,7 tuumaa, eikä se käänny yhtä moneen suuntaan kuin edeltävässä mallissa. A58:n näytön voi nimittäin kääntää ylös, mutta ei kääntää sitä ympäri niin että se olisi piilossa kameraa vasten. Pienemmän näytön ansiota lienee se, että virtaa riittää 690 kuvaan. Kuvausnopeus on viisi kuvaa sekunnissa, kun A57:n vastaava nopeus on 12 kuvaa. A58 on kauttaaltaan muovia, minkä takia se painaa akkuineen vain 492 grammaa, mutta samasta syystä sitä ei voi suositella fyysisesti todella vaativiin oloihin. Reilunkokoisen sormituen ansiosta kamerasta saa hyvän otteen. Käyttökytkimet ovat hyvissä paikoissa, ja myös valikko on selkeäkäyttöinen.

Toimiva tarkennus

Tarkennusta on kehitetty, ja vaiheentunnistava tarkennus lukittuu nopeasti myös liikkuviin kohteisiin. Tarkennuspisteitä on yhtä monta kuin edeltäjämallissa eli 15, mikä on käytännössä riittävä määrä. Videokuvan laatu on Full HD ja kuvanopeus 25 kuvaa sekunnissa. Videokuvan laatu on oikein hyvä. Kameran varusteluisti on metallia ja samanlainen kuin muillakin merkeillä, joten soveltuvien lisävarusteiden määrä on laajempi kuin aikaisemmin, jolloin Sony käytti omaa varusteluistityyppiään.
Jonkin verran ihmetystä herättää se, miksi Sony ei ole irrottautunut pikselikilpailusta ja tyytynyt A57-mallissa olleeseen 16,1 megapikselin kuvakennoon. Ihmettelystä huolimatta kameran yksityiskohtien toistoa voi ihailla, ja kun herkkyys pidetään alempana kuin ISO 1600, kuvista saa yksityiskohdiltaan rikkaita A3+-kokoisia tulosteita. Sonyn SLT- ja peilikameroille tyypilliseen tapaan A58 alivalottaa helposti matalakontrastisen kohteen. Tämä virhe on kuitenkin helppo korjata valotuksenkorjaussäädöllä.
SLT-A58 on kokonaisuutena hyvä järjestelmäkamera. Se soveltuu sellaiselle harrastajakuvaajalle, joka haluaa päästä kokeilemaan, millaista on kuvata järjestelmäkameralla ja vaihtaa objektiivia tarpeen mukaan.

Conclusion

SLT-A58:n valtteja ovat erinomainen elektroninen oled-etsin ja nopeasti toimiva tarkennus. Nopeat tilanteet voi kuvata 5 kuvan sekuntinopeudella. Käsiteltävyydeltään kamera on hyvä. Kuvanlaatu on asiallinen ja yksityiskohtien toisto alhaisilla ISO-herkkyyksillä erinomainen. Joissakin suhteissa A58 ei kuitenkaan ole yhtä hyvä kuin edeltävä malli.

Ominaisuudet

Merkki
Sony
Megapikseliä
19,8
Polttovälikerroin/optinen zoom
1,5x
LCD-näyttö
2,7
Kuvaa/sekunti
5
Suurin ISO
16000