Sony Alpha77

Kamerassa on gps-paikannin. Tavallisten kuvien lisäksi sillä voidaan kuvata panoraamakuvia ja 3D-kuvia.

#Kamerat #Sony
8.7

Sonyn testimalli on monessa suhteessa kinokennoisen A99-mallin halvempi APS-C-kennoinen versio. Ulkoisesti kamerat ovat lähes samanlaisia. Kamera perustuu Sonyn SLT-tekniikkaan, jossa perinteinen peili ja optinen prisma­etsin on korvattu puoliläpäisevällä peilillä ja elektronisella etsimellä. Koska peili ei liiku, nopea vaihetarkennus on käytettävissä keskeytyksettä, mistä on hyötyä nopeassa sarjakuvauksessa ja videokuvauksessakin. Järjestelmän haittapuoli on se, että optista etsinkuvaa ei ole. Lisäksi valo jaetaan kuvakennon ja tarkennusyksikön välillä, jolloin ne saavat 30 prosenttia ja 70 prosenttia vähemmän valoa tavalliseen peilikameraan verrattuna. Käytännössä tällä ei kuitenkaan ole suurta vaikutusta sen paremmin kuvanlaatuun kuin tarkennukseenkaan.
Kameran alareunasta saranoitu näyttö kääntyy ja kallistuu monipuolisesti. Kamerassa on gps-paikannin. Tavallisten kuvien lisäksi sillä voidaan kuvata panoraamakuvia ja 3D-kuvia. Koska kamera on jo parin vuoden ikäinen, siinä on Sonyn tuolloin käyttämä vakiosta poikkeava varusteluisti, ja sen tähden Sonyn nykyisten salamalaitteiden käyttö edellyttää sovitinkappaletta. Valikko on pääosin hyvä, mutta se on hankalaa, että pientä ohjelmointia tarvitaan, kun halutaan vaihtaa valokuvien ja videoiden katselun välillä. A77:lla kuvaamisessa järjestelmäkameran käsiteltävyys ja tarkennusnopeus yhdistyvät elektronisen etsimen etuihin ja hyvin nopeaan sarjakuvaukseen. Jos sarjakuvausnopeus on 8–12 kuvaa sekunnissa, suorakatselu ei kuitenkaan ole käytettävissä.

Vaativa kamera

Jpeg-kuvat ovat oletusasetuksin hieman tummia ja niiden värit hillityt. Kuvankäsittelyn kannalta tämä ei haittaa, mutta jos kuvia halutaan käyttää sellaisenaan, kannattaa lisätä värikylläisyyttä ja varmistaa, että valotusta on korjattu sopivasti ylöspäin. Kokeilun aikana teräviä kuvia saatiin vähemmän kuin Nikon D7100:lla, mikä johtuu muun muassa tarkennuspisteiden pienemmästä määrästä, joten tarkennuksen onnistumista kannattaa vahtia tavallista tarkemmin. Mutta kun tarkennus on kohdallaan, yksityiskohtien toisto on erittäin hyvä. Se, että kuvanlaadun arvosana ei ole parempi, johtuu siitä, että värien ja kohinan suhteen Sony on testijoukon viimeinen.

Arvio

A77:n käyttäjän pitää olla valotuksen suhteen tarkkana. Tämän vaatimuksen vastapainoksi hän saa työkaluksi hyvän ja nopean kameran.

Ominaisuudet

Merkki
Sony
Megapikseliä
24
Polttovälikerroin/optinen zoom
1,5x
LCD-näyttö
3
Kuvaa/sekunti
12
Suurin ISO
16000