Sony Alpha7S

A7S on Sonyn kolmas järjestelmäkamera, jossa on täyden koon kuvakenno. Se tallentaa 4K-videota, ja ISO-arvon voi suurentaa hurjaan lukemaan 409 600. Mutta miten käy kuvakohinan?

#Kamerat #Sony
8.6

A7 ja A7R olivat Sonyn ensimmäiset täyden kennon kamerat. Sonyn tuoteperheen uusin järjestelmäkamera A7S yllättää monin tavoin. Ensinnäkin A7S maksaa kaksi kertaa niin paljon kuin A7 ja lähes 700 euroa enemmän kuin A7R. Tätä täytyy ihmetellä, sillä A7S:n tarkkuus on vain 12 megapikseliä. Suhteellisen vaatimaton resoluutio on järkevä siinä mielessä, että Sony on kyennyt suurentamaan ISO-arvoa poikkeuksellisen suureen lukemaan ISO 409 600.


Ainoastaan 12 miljoonan pikselin tarkkuudella tallentavassa täydessa kennossa on se hyvä puoli, että joka pikseli täyttää tavallista suuremman osan kennosta. Valoa tarttuu mukaan enemmän, jolloin kuvakohina vähenee. Pohdimme ennen testaamista sitä, kuinka paljon kuvakohinaa näkyisi harvinaisen suurilla ISO-arvoilla. A7S:n vähäinen kuvakohina vakuutti varmasti viimeisetkin epäilijät. Vasta ISO-arvolla 25 600 näkyy hiukan kuvakohinaa orastavana rakeisuutena, jota näkyy taas hiukan selvemmin ISO-arvolla 51 200. Rakeisuus ei ole kuitenkaan yhtään sen pahempaa kuin filmikameroiden aikaan ISO-arvolla 400. ISO-arvosta 102 400 alkaen näkyy myös värikohinaa, joten suosittelemme enintään arvoa ISO 51 200. Silloin kameralla voi ottaa kuvia illallakin riittävillä suljinajoilla ja aukolla F8, eikä kuvatessa tarvitse edes käyttää jalustaa.

4K-tarkkuuden videota

A7S sopii sekä laadukkaiden digikuvien että videokuvan tallentamiseen. Kameralla voi kuvata 4K-videota 3840 x 2160 pikselin tarkkuudella. 4K-videon kuvaamiseen tarvitaan tosin erillinen tallennuslaite, joka liitetään kameraan HDMI-johdolla. Se on kuitenkin paitsi epäkäytännällinen myös erittäin kallis ratkaisu, sillä ylimääräistä maksettavaa kertyy suurin piirtein 2 000 euroa.

Videoleikkeitä voi kyllä tallentaa SD- tai Memory-Stick Duo -muistikortille, mutta silloin täytyy tyytyä 1920 x 1080 pikselin teräväpiirtoon ja 60 kuvan sekuntivauhtiin. Kamera taltioi huippuluokan videokuvaa, mutta ihmettelimme sitä, että Sony on sijoittanut videopainikkeen kameran oikealle puolelle, mistä sitä on hankala käyttää. Videoleikkeissä käytetään oletuksena aikamerkintää, joka helpottaa suurten tiedostojen muokkaamista jälkikäteen.
A7S:ssä on langaton verkkokortti ja se tukee NFC-tekniikkaa, joten kamera on helppo liittää älypuhelimeen. Sovelluksella Play Memories Camera voi ajastaa intervallikuvauksia, ja samalla sovelluksella voi myös etäohjata kameraa kuvaustilanteessa.

A7S painaa 489 grammaa, ja kameran runko on tehty lujasta magnesiumista. Kestävä runko muistuttaa monin tavoin Fujifilmin XT-1-kameraa, joten ergonomia on sen tapaan erinomaisen laadukasta.
Sony on tehnyt tähän mennessä vain viisi aitoa täyden kennon objektiivia. Testasimme kameran yhdessä terävää kuvaa piirtävän Sony Vario Sonnar T* FE 55 mm F1.8 ZA:n kanssa, joka maksaa 990 euroa. Kameraan voi kiinnittää myös Sonyn E- ja A-objektiiveja, mutta jälkimmäisten kanssa täytyy käyttää sovitinta.

Voimakas kontrasti

A7S:n kuvanlaatu on mainiota. Värit olivat testaajien mielestä kylmähköjä, mutta kontrasti on kunnossa sekä myötä- että vastavalossa. Tarkkuus on hyväksyttävällä tasolla, mutta on selvää, etteivät kuvakennon 12 miljoonaa pikseliä kykene samaan yksityiskohtaisuuteen kuin suuremman resoluution järjestelmäkamerat.
Kameran automaattitarkennusta on parannettu nopeaksi. Sillä voidaan tarkentaa täsmällisesti kuunvaloa vastaavissa olosuhteissa. Automaattitarkennus hyödyntää kuitenkin ainoastaan kontrastitunnistusta, joten kameran automaattitarkennuksen nopeus ei yllä millään samalle tasolle, jolla vaiheentunnistukseen perustuvat järjestelmäkamerat toimivat.
Sähköisen etsimen tarkkuus on 2,4 miljoonaa pistettä, ja sataprosenttisesti kohteensa toistavana se toimii upeasti. Kameran mukana saa kaksi ladattavaa akkua, joilla molemmilla saa yhdellä latauksella noin 280 kuvaa.

Arvio

Sony A7S sopii edistyneelle videokuvaajalle sekä paljon illalla kuvaavalle valokuvaajalle. Kamerassa voi käyttää hurjaa ISO-arvoa 409 600, ja kuvanlaatu on mainiota aina ISO-arvoon 51 600 saakka. Heikossa valossa A7S pärjää paremmin kuin Sonyn aiemmat täyden kennon kamerat. Kamerassa on hyviä ominaisuuksia, mutta heikkouksiin kuuluu se, että 4K-video vaatii kalliin tallentimen.

Ominaisuudet

Merkki
Sony
Megapikseliä
12,0
Polttovälikerroin/optinen zoom
1x
LCD-näyttö
3,0
Kuvaa/sekunti
5,0
Suurin ISO
409 600