Sony Cyber-shot DSC-HX200V

Sonyn uusi superzoom-malli tarjoaa paljon mielen-kiintoisia mahdollisuuksia, mutta enemmänkin olisi voinut toivoa varsinkin yhden tärkeän ominaisuuden puolesta.

#Kamerat #Sony
8.3

Joskus on hankalaa tulla toimeen ilman käyttöohjeita, ja se pätee myös, kun otetaan käyttöön Sony DSC-HX200V -superzoomkameraa. Kameran opastukseen on kyllä panostettu, mutta niinpä se on myös pumpattu täpötäyteen mielenkiintoisia mahdollisuuksia, jotka on vain opeteltava, jos haluaa saada kamerasta mahdollisimman paljon iloa irti.
Kameralla voidaan muun muassa ottaa laajasävykuvia vapaalla kädellä varsin hyvin tuloksin, mikä tavallisesti vaatisi jalustan käyttämistä. Kun taas halutaan tehdä panoraamakuva, se käy yksinkertaisesti yhdellä liukuvalla pyyhkäisyllä kohteen yli. Kaikki toimii leikittelevän helposti, mutta kuvanlaadun soisi vielä olevan aavistuksen verran parempi.

Luonnolliset värit

Kuvat voidaan tallentaa vain jpg-muodossa, eikä kohinanvaimennusta voida ottaa pois päältä edes ISO 100:n herkkyydellä. Kohinanvaimennukseksi voidaan valita lievä, normaali tai voimakas. Carl Zeiss -objektiivista ja cmos-kennon 18,2 megapikselin tarkkuudesta on vaikeaa iloita, kun yksityiskohdat puuroutuvat ja katoavat kohinanvaimennukseen ja jpg-pakkaukseen. Suurimpia herkkyyksiä ISO 6400 ja 12 800 voidaankin suosittaa vain tehostetarkoituksiin. Värit ovat hyvän valkotasapainosäädön vuoksi luonnolliset. Ne ovat luonnolliset myös videokuvauksessa, joka on HX200V:n vahvin puoli. Myös Sonyn optinen kuvanvakain toimii todella hyvin. Kuvanvakain takaa vakaat video-otokset jopa myrskyisissä tai muuten huterissa oloissa. Kamera tallentaa videokuvan Full-HD -laatuisena, ja videotiedostot tallennetaan puolestaan joko AVCHD- tai – kuten useimmat haluavat – mpeg-4 -muodossa.
Tiedostot tallentuvat saman tien todella kätevästi johonkin 12 kansiosta tai alikansiosta, jotka DSC-HX200V tekee muistikortille.
Kamerassa on oma gps-paikannus, joka on herkkyydeltään varsin hyvä. Sekä vastaanoton herkkyys että tarkkuus ovat jopa paremmat kuin kalliissa, ammattimaisessa GP-1-laitteessa. Ellei kuvanlaadulta vaadi
liikoja, on HX200V varsin hyvä työkalu.

Arvio

Kun Sony DSC-HX200V:n käyttö on kerran opittu kunnolla, on sen monien toimintojen kokeileminen todellinen ilo. Harmin paikka, että muuten niin mielenkiintoinen kamera ei tee raakatiedostoja. Kaiken kaikkiaan se on hyvin helppo käyttää. Kuvanlaatu alentaa kuitenkin kokonaisarvosanaa.

Ominaisuudet

Merkki
Sony
Megapikseliä
18,2
Polttovälikerroin/optinen zoom
30x
LCD-näyttö
3
Kuvaa/sekunti
10
Suurin ISO
12800