Sony Cyber-Shot DSC-QX100

Ainutlaatuisella QX100:lla älypuhelimesta saadaan vallankumouksellinen, laadukas kamera, joka käyttää puhelimen näyttöä etsimenä. Työ on kuitenkin jäänyt vähän kesken.

tekijä Välineopas #Kamerat #Sony
7.8

Kameranvalmistajat ovat viime vuosina kauhulla seuranneet, miten kännykällä kuvaaminen jatkuvasti yleistyy. Ennen kaivettiin esiin taskukamera laukusta, kun kuva oli saatava nopeasti, mutta nyt siihen vaivaudutaan yhä harvemmin, kun kamerakännykälläkin alkaa jo saada kunnollisia kuvia. Älypuhelimellakaan ei kuitenkaan vielä saada taskukameran veroisia kuvia, joten mikä neuvoksi? Kaikki kameravalmistajat eivät onneksi ole jääneet kädet ristissä odottamaan päivää, jolloin kännyköissä on nykyistäkin paremmat objektiivit ja kuvakennot. Sony on nimittäin tehnyt varsin mielenkiintoisen liikkeen. Uuden Cyber-Shot DSC-QX100:n myötä se on näet tehnyt taskukameran, joka osaa pelata yhteen puhelimen kanssa sen sijaan että se kilpailisi sen kanssa.
QX100 muistuttaa ensi silmäyksellä objektiivia, mutta se on tosiasiassa lähes täydellinen taskukamera. Sen kennon tarkkuus on 20 megapikseliä, objektiivin polttovälialue on 3,6-kertainen ja siinä on kuvanvakain. QX100:ssa ei ole näyttöä, koska tarkoitus on käyttää langattomasti puhelimen näyttöä silloin kun käytetään kameran valikkoa, valitaan tarkennuspiste tai otetaan kuva. QX100 toimii yhdessä Android- ja iOS-puhelinten kanssa. Helpointa on käyttää QX100:aa yhdessä Android-puhelimen kanssa, koska silloin voidaan hyödyntää NFC-toimintoa, jolla voidaan muodostaa langaton yhteys vain koskettamalla. iPhonella se on hieman työläämpää, koska puhelin on liitettävä kameran langattomaan verkkoon näpyttelemällä näytölle kameralta tuleva numerosarja ennen kuin yhteys toimii. Ensin on tietysti ladattava ja asennettava Sony PlayMemories Mobile -ohjelmisto.

Uudet puhelimet kätevimpiä

Testasimme QX100:aa sekä iPhone 4:llä että 5:llä. Niiden välillä oli näytön päivitysnopeudessa suuri ero. iPhone 4:llä kesti jopa neljä sekuntia, ennen kuin etsinkuva oli aloillaan ja selvä, kun taas iPhone 5 selvisi tehtävästä yhdessä sekunnissa. Ero on niin suuri, ettei QX100:a voi suositella käytettäväksi, ellei käsillä ole uudehkoa älypuhelinta. Kuvat voidaan tallentaa puhelimeen ja kameran microSD-muistikortille yhtä aikaa. QX100:n käsisäädöt ovat kuitenkin valitettavan rajalliset. Käyttäjä voi valita kolmesta automatiikasta ja aukon esivalintaohjelmasta, mutta niin valotusajan esivalinta kuin käsisäätöinen valotuskin loistavat poissaolollaan. QX100:ssa ei ole myöskään jatkuvaa tarkennusta. Sen vuoksi on tyydyttävä ottamaan kuva kerrallaan, joka sitten ilmestyy tallennuksen jälkeen puhelimen näyttöön. Jos kuvia halutaan myöhemmin selata, on mentävä puhelimen kuvakansioon niitä tarkastelemaan, mikä katkaisee puhelimen ja kameran välisen yhteyden. Tarkennuksen apuvalon puuttuminen merkitsee sitä, että kuvia on vaikeata tarkentaa vähässä valossa. QX100 ei tallenna raakatiedostoja eikä siinä myöskään ole salamaa. Video tallennetaan 1440 x1080 pikselin tarkkuudella ja 30 kuvan sekuntinopeudella. Videon ääni tallentuu peräti stereona, mutta kuvanlaatu on heikompi kuin Sonyn kameroilta on totuttu odottamaan.

Erinomainen esikuva

QX100 on perinyt suuren 13,2 x 8,8 mm:n kuvakennonsa menestyksekkäästä Sony Cyber-Shot RX100 II -taskukamerasta. Kuvanlaadun vahvuudet ovat hyvä yksityiskohtien toisto ja kohinattomuus. Jostain käsittämättömästä syystä herkkyyttä ei voida valita, vaan kamera tekee sen omin päin. Sen vuoksi emme pystyneet tekemään tavanomaisia kohinamittauksia. Käytännössä herkkyys ei koskaan ylittänyt ISO 3200:aa, jolla ei kohinaa juuri näkynyt. Optinen kuvanvakain ja laajakulman suuri valovoima F1,8 ovat hämärässä hyvä yhdistelmä, ja siksi on järkevää, että kamera useimmiten valitsee varsin pienen herkkyyden. QX100s muistuttaa kuvanlaadultaan paljolti RX100 II:ta, ja objektiivinkin pitäisi olla sama, mutta sen piirto kulmissa oli mielestämme pehmeämpää kuin esikuvansa. Akku kesti vain 150 kuvaa, mikä on historiallisen vähän ja suorituksena heikko.

Conclusion

Sony on QX100:n myötä valinnut uuden, mielenkiintoisen suunnan. Kuvanlaatu on kvanttihypyn verran kännykkäkameroita edellä. Laite on kaikesta huolimatta pettymys, koska varsinkin raakatiedostotallennuksen puuttuminen ja rajalliset käsisäädöt viilentävät tunteita. Ruusu kuitenkin Sonylle mielenkiintoisesta uudesta ajattelusta ja mallista. Nyt sitten vain parantelemaan toteutusta.

Ominaisuudet

Merkki
Sony
Megapikseliä
20,0
Polttovälikerroin/optinen zoom
3,6x
Kuvaa/sekunti
1,0
Suurin ISO
25.600