Sony Cyber-shot DSC-RX1

Sony RX1 on maailman pienin ja kevyin kinokoon kamera. Siinä on samanlainen kenno kuin ammattitason peilijärjestelmäkameroissa. Valitettavasti kameran hintakin on ammattitasoa.

#Kamerat #Sony
8.3

Automaailmasta tunnetaan tapauksia, joissa ison mallin vahva moottori laitetaan pieneen ja kevyeen autoon. Tällaisen ärhäkän menopelin suoritusarvot saavat veden kielelle, mutta hintalapun vilkaisu laskee kohonneen autokuumeen normaalilukemiin. Kameramaailmassa vastaavanlainen herkkupala on Sony RX1.
RX1:n yli 24 megapikselin kinokoon kenno on sama kuin Sonyn mallissa SLT-A99. Sonyn objektiivi T* 35 mm F2 on Carl Zeiss -laatua parhaimmillaan. Kyseessä on selvästi vannoutuneelle harrastajalle suunniteltu kamera, jonka materiaalien ja viimeistelyn laatu on selvästi parempi kuin kalleimmankaan peilijärjestelmäkameran.
Melkoista harrastusta vaaditaan siltä, joka on valmis maksamaan 3200 euron hinnan. Varusteluistiin asennettava optinen FDA-V1K-etsin maksaa vielä noin 600 euroa. Tyylikäs, mutta ei erityisen tehokas vastavalosuoja LHP-1 maksaa noin 180 euroa. Kun koko satsi on hankittu, hinta alkaakin olla jo Leica-tasoa, sillä Leican M-E-rungon hinta on noin 5000 euroa.

Vankkaa laatua

RX1 tuntuu miellyttävän vankkatekoiselta kameralta. Kytkimet ja säätimet toimivat täsmällisesti eikä niissä ole sen paremmin liiallista jäykkyyttä kuin löysyyttäkään. Pienuutensa takia RX1 näyttää helposti tavalliselta kompaktikameralta, joten kuvaaminen ei herätä juurikaan huomiota. Se onkin mainio katukuvaus- ja lomakamera. Kameran käyttö on hyvin samanlaista kuin tavallisen kompaktikameran. Kameran takana olevan pyöritettävän valitsimen kolmeen painikkeeseen voidaan ohjelmoida käyttäjän valitsema toiminto, ja sen lisäksi kamerassa on kaksi muuta ohjelmoitavaa painiketta. Kameran käsiteltävyys on kohtalainen, mutta edessä saisi olla suurempi tuki sormille. Näyttö on hyvä ja toistaa kohteen ja kuvan oikein, mutta se ei valitettavasti ole kääntyvä. Näytön tarkkuus ei ole ihan niin hyvä kuin sen kuvapisteiden määrästä voisi päätellä, koska neljäsosa 1 229 000 pisteestä on valkoisia apupisteitä.
Suuren kennon mahduttaminen pieneen kamerarunkoon on vaatinut veronsa. Kamerassa on pieni ylösponnahtava salama, vaikka mielestämme järkevämpää olisi ollut antaa liikenevä tila kuvanvakaimelle tai miksei etsimellekin, mutta tärkeintä on kuitenkin se, että kamera on saatu pidetyksi pienikokoisena.
Reilun 24 megapikselin kuvissa on reilusti rajausvaraa. Kuvattaessa voi käyttää digitaalista zoomia. Automaattinen tarkennus toimii melko hyvin, ja käsin tarkentaminenkin on mahdollista. Akussa riitti virtaa luvattuun kuvamäärään.

Teräväpiirtoinen objektiivi

Carl Zeiss -objektiivi vastasi odotuksiamme. Se piirtää erittäin terävästi koko kuva-alalta, ja kun vääristymistä ja värivirheistäkään ei ole haittaa, objektiivi sopii erinomaisesti yhteen vaativan kuvakennon kanssa. Värit ja kontrasti ovat erinomaiset, ja valotusautomatiikka toimii luotettavasti. P-automatiikka ei lyhennä valotusaikaa riittävän nopeasti, ja kun kamerassa ei ole kuvanvakainta, tuloksena oli kuvia, joiden terävyys ei ollut paras mahdollinen. Ongelma ratkeaa, kun kuvausohjelmaksi valitaan aukon esiasetus ja säädetään aukkoa, kunnes valotusaika on sopiva. Värikohina pysyy kurissa herkkyyteen ISO 6400 asti, mutta vielä herkkyydellä ISO 25 600 kohina on hyväksyttävällä tasolla.

Arvio

RX1 riittää ainoaksi kameraksi vain sille, jonka pääasiallinen harrastus on katukuvaus. Järjestelmäkamerakalustoa se sen sijaan täydentää poikkeuksellisen hyvin pienen kokonsa ja erinomaisen kuvanlaatunsa takia. Hinta on kuitenkin niin korkea, että RX1 jää useimmille siitä kiinnostuneille vain kaukaiseksi haaveeksi.

Ominaisuudet

Merkki
Sony
Megapikseliä
24
Polttovälikerroin/optinen zoom
1,0x
LCD-näyttö
3,1
Kuvaa/sekunti
5
Suurin ISO
25600