Sony Cyber-shot DSC-RX100 IV

Sony on lisännyt legendaariseen RX100-kameraansa uuden, käänteentekevän kennon. Hinta on hypähtänyt ylöspäin, mutta niin ovat myös kameran ominaisuudet.

tekijä Välineopas #Kamerat #Sony
9.1

Autonvalmistajilla on tapana muokata käytännöllisestä ja edustavasta perheautosta unelmaversio, jossa on enemmän hevosvoimia ja sähäkämpiä yksityiskohtia. RX100 IV on sellainen. Edeltäjä III on edelleen myynnissä ja sen hinta on selvästi uutta versiota halvempi. Ulkoisesti II ja IV ovat kuin kaksi marjaa. Uutuus puolustaa silti paikkaansa, mikä selviää viimeistään silloin kun ryhdytään kuvaamaan liikkuvia kohteita. Kameran reaktioaika on lähellä nollaa, ja uusi cmos-kenno suoltaa kuvadataa uskomatonta vauhtia. Kuvasimme nopealla U3 SD -kortilla 30 kuvaa perätysten nopeudella 11 kuvaa sekunnissa, ja on huomattava, että kyseessä olivat raakakuvat, joista jokaisen tiedostokoko oli 20,2 megatavua. Vaikuttava nopeus, joka moninkertaistaa mahdollisuudet ottaa kuva juuri oikealla sekunnin murto-osalla, koska kamera on aina valmis. Jpg-kuvat ovat teräviä ja värikkäitä ja niiden kontrasti on hyvä, joten ne ovat useimmiten sellaisenaan valmiita käyttöön. Raakatallennus on sekin käyttökelpoinen, sillä se ei hidasta kameran vauhtia. Kaiken kaikkiaan suhteellisen suurikokoinen 13,2 x 8,8 mm:n kenno tuottaa hyvälaatuisia kuvia.
RX100 IV:n mukana tulee erinomainen raakamuunnin Phase One Express. Kamera kuvaa 4K-videota. Edeltäjää sai testimme aikaan 780 eurolla, joten kysymys kuuluu, onko uusi malli todellakin 450 euron lisähinnan väärti. Kun kuvasimme aluksi testitauluja ja maisemia, vastaus oli ei. Mutta kun siirryimme kuvaamaan nopeasti liikkuvia kohteita, kuten lapsia ja urheilua, vastaukseksi tuli äkkiä selvä kyllä.

Erikoisherkkuna on, että elektronisessa tilassa sulkimen nopeus on alhaisimmillaan 1/32 000 sekunti. Edeltäjiensä tapaan RX100 IV:llä on tyylikäs, musta metallikuori, ja kamerassa on luonnollisesti kaikki odotettavissa olevat säätömahdollisuudet ja ohjelmat. Painikkeiden yhteispelissä on mielestämme hiukan toivomisen varaa, mutta käyttö kyllä sujuu, ja käyttäjä tottuu esimerkiksi ISO-herkkyyden hankalaan käsisäätöön. Sarjakuvausnopeus on enimmillään 16 kuvaa sekunnissa, mutta tällöin automaattitarkennus ei toimi. Automaattitarkennuksella enin nopeus on viisi kuvaa sekunnissa, mikä on kunnioitettava määrä sekin. On hienoa että kamerassa on sisäinen linssinsuojus, jonka ansiosta etulinssi pysyy pölyttömänä. Kamerassa on oma salama, ja näyttöä voi kääntää 45 astetta alaspäin ja kokonaan ympäri, joten omakuvien ottaminen onnistuu. Näytön tarkkuus on 2,4 megapikseliä, kun se RX100 III:ssa on 1,4 megapikseliä, ja eron huomaa.
Kamerassa on kolme heikkoutta. Akku kestää huonosti. Ilmoitettu kesto on 280 kuvaa, mikä on liian optimistinen lukema. Mukana ei tule laturia. Akku ladataan kamerassa, joten jos ostat vara-akun, on sitä varten ostettava ulkoinen laturi, jotta akkua voi ladata samaan aikaan, kun kamera on käytössä. Edullisen laturin voi kylläkin ostaa parillakymmenellä eurolla. Kolmas miinus tulee käyttöohjeesta. Se on pieni ja paksu kirjanen, jossa on suomenkielistä tekstiä vain 39 sivun verran. Kunnollisen, 313-sivuisen käyttöohjeen saa vain hakemalla sen verkosta ja tulostamalla sen itse. Laturin ja kunnollisen, painetun käyttöohjeen pitäisi kuulua tämänhintaisen kameran myyntipakettiin.

Conclusion

Kameran nopeus, etsin ja reaktioaika ovat paremmat kuin millään aiemmin näkemällämme kompaktikameralla. Myös kuvanlaatu on huippuluokkaa.

Hiukan miinusta tulee akun kestosta. Suosittelemme vara-akun sekä lisä-
varusteena saatavan laturin hankkimista.

Ominaisuudet

Merkki
Sony
Megapikseliä
20
Polttovälikerroin/optinen zoom
2,9
LCD-näyttö
3
Kuvaa/sekunti
16
Suurin ISO
12800