Sony Cyber-shot DSC-RX100 VI

Sonyn uudessa tosiharrastajille tarkoitetussa kompakti- kamerassa tavattoman tarkka zoomobjektiivi, joka vastaa 24–200 mm:iä. Pieni koko on myös haaste.

#Kamerat #Sony
9.0

Sony Cyber-shot DSC-RX100 VI on vaikuttavaa kyllä kasvanut vain hieman edeltäjiin verrattuna, vaikka niiden 24–70 mm:iä vastaava objektiivi on korvattu voimakkaalla zoomilla, joka vastaa 24–200 mm:iä ja jonka valovoima on F2,8–4,5. Kyseessä on siis verrattain leveä laajakulma ja voimakas tele pienessä kamerassa. Parasta on, että objektiivi toistaa erittäin tarkasti koko zoomalueella. Vääristymien ja vinjetoinnin kaltaisia optisia virheitä ei juuri näy. ISO-herkkyys yltää 12 800:aan, mutta silloin kohinaa näkyy jo hyvässä valossa. ISO 6400 on sen sijaan käyttökelpoinen myös heikossa valossa.
Automaattitarkennus on hyvä jopa 200 mm:llä. Siinä on kätevä silmiintarkennus, ja sen 315 vaihetarkennuspistettä on jaettu niin, että tarkennuksen voi valita suurelta osalta kuvapintaa. Aluksi saimme paljon epätarkkoja kuvia. Syynä oli näyttö, joka on kosketusherkkä. Kun kamera on pieni, kasvot tai sormet osuvat herkästi näyttöön, jolloin RX100 VI tarkentaa siihen kohtaan. Kytkimme kosketustoiminnon pois, jolloin kuvista tuli tarkkoja. Kameralla on nopeaa ja miellyttävä kuvata, ja Sonyn wi-fi-toiminnon ansiosta kuvat siirtyvät kätevästi puhelimeen jaettaviksi. Kuten muissakin RX100-sarjan kameroissa, RX100 VI:ssä on verrattain suuri yhden tuuman kenno. Tarkkuus on 20 megapikseliä, ja kamerassa on luonnollisesti raakakuvausmahdollisuus. Videota saa 4K-tarkkuudella.
Hyvä uutinen on, että kolmen tuuman näytön voi nyt kääntää suoraan eteen, ja valikkojärjestelmää on täydennetty hyödyllisellä My Menu -toiminnolla. Sähköinen ponnahdusetsin on suuri plussa. Edeltävässä mallissa etsin piti ensin nostaa ylös, minkä jälkeen okulaari piti vetää ulos. Nyt etsin pomppaa ylös yhdellä painalluksella ja on saman tien valmiina käyttöön. Aikaisemmat RX100-mallit ovat myös edelleen myynnissä.

Arvio

Taskukamera tarjoaa hyvän yhdistelmän: siinä on erinomainen kuvanlaatu, voimakas zoomobjektiivi ja hyvä automaattitarkennus.

Laitoimme näytön kosketustoiminnon pois päältä, koska näyttöä voi käyttää myös tarkennukseen, ja tahattomat kosketukset tuottivat epätarkkoja kuvia.

Ominaisuudet

Merkki
Sony
Megapikseliä
20
Polttovälikerroin/optinen zoom
8,3x
LCD-näyttö
3”
Kuvaa/sekunti
24
Suurin ISO
13000