Sony Cyber-shot DSC-TX30

Sonyn taskukamera todellakin mahtuu taskuun, ja se on myöskin Vedenpitävä kymmenen metrin syvyyteen. Kamerassa on kätevä kosketusnäyttö, mutta käyttömukavuudessa on parannettavaa.

#Kamerat #Sony
8.2

Uusi Sony TX30 -taskukamera on pienempi ja painaa vähemmän kuin kännykkä. Päinvastoin kuin kännykkä se on kuitenkin todella kestävä kamera, kymmeneen metriin asti vesitiivis ja kestää putoamisen 1,5 metristä. Se antaa aivan uudenlaisia mahdollisuuksia toiminnan ihmisille, jotka yleensä kuvaisivat kännykällä.
Kaloja kuvaava pääsee lähelle kohdetta, sillä kamera tarkentuu jopa sentin päähän etulinssistä. Makrokuvaukseen on objektiivin ympärillä kiinteä rengasvalaisin, joka myös toimii riittävän hyvin eikä varjosta objektiivia. Objektiivin ympärillä on muutama led, joiden valo riittää valaisemaan muutaman sentin päähän. Se riittää makrokuvien valaisemiseen.

Pimeä näyttö

Kameran ominaisuudet ovat paperilla hyvät, mutta sitä voi olla hankalaa käyttää käytännössä. Näyttö on normaaliasetuksilla aivan liian pimeä. Se voidaan kyllä säätää kirkkaammaksi, mutta se enemmän kuin puolittaa ne 250 otosta, jotka valmistaja lupaa akun kestoksi. Valikko on niin hankala, että säädimme kameran kotona ja sitten vain hyväksyimme kuvat, jotka niillä olivat syntyäkseen. Myös valotus oli hiukan tummaan päin kallellaan, mutta se korjautui suuntaamalla kamera vähän tummempiin alueisiin, painamalla laukaisin puoliväliin, suuntaamalla kamera taas kohteeseen ja sitten laukaisemalla. Toinen syy tehdä näin on se, että kosketusnäyttö sen paremmin kuin valotuksen korjauskaan eivät toimi märkinä. Sen on erittäin valitettavaa, ja se myös syö tehokkaasti juuri niitä etuja, joita kameralla muutoin olisi.
Objektiivi vääristää laajakulmalla melkoisesti, mutta on hintaisekseen aivan hyvä. Rakeisuus pysyy kurissa ISO 3200:aan asti. Kahdella suurimmalla herkkyydellä kuva koostetaan kolmesta otoksesta, mikä toimii jollain tavoin.
Pieni taskumalli ei tunnu kädessä kovin hyvältä. Se tuskin tyydyttää varsinaista valokuvauksen harrastajaa. Asiaa ei lainkaan paranna se, että kamera ei tallenna raakatiedostoja.

Arvio

TX30 näyttää ensi silmäyksellä erinomaiselta matkakameralta. Hinta on edullinen, ja se kestää vettä kymmenen metrin syvyyteen. Sekava valikko, keskinkertainen kuvanlaatu ja pimeä kosketusnäyttö, joka ei edes toimi märkänä, vetävät kuitenkin arvosanaa reilusti alaspäin. Jäimme tietysti kaipaamaan myös mahdollisuutta tallentaa raakatiedostoja.

Ominaisuudet

Merkki
Sony
Megapikseliä
18
Polttovälikerroin/optinen zoom
5x
LCD-näyttö
3,3
Kuvaa/sekunti
10
Suurin ISO
12800