Sony Cyber-shot RX10 II

Sony päivitti RX10:n uudella cmos-kennolla. Se merkitsee mm. parempaa videota ja nopeampaa sarjakuvausta. Hinta vain nousi hälyttävän korkeaksi.

#Kamerat #Sony
8.4

Sony Cyber-shot RX10 II on uusi versio Sonyn hienosta kamerasta, jonka Zeiss-objektiivin valovoima on F2,8 koko 24–200 mm:ä vastaavalla polttovälialueella. Hyvän valovoiman ansiosta sillä voidaan käyttää pienempiä herkkyyksiä kuin useimmilla muilla kameroilla. Siitä saa hyvän otteen, ja tärkeimmät painikkeet ovat missä pitää. Sähköinen etsin on laadukas. Objektiivissa on kaksi rengasta, joista ulommalla zoomataan tai tarkennetaan käsin, sisemmällä valitaan aukko.
Kuvanlaatu on taskukameroiden ehdotonta huippua, mistä ansio lankeaa varsinkin suurelle 13,2 x 8,8 mm:n kuvakennolle. Uuden kuvakennon ansiosta voidaan videota tallentaa 4K-tarkkuudella, ja siitä saadaan piiskattua irti todella nopeaa sarjakuvausta – jopa 14 kuvaa sekunnissa. RX10 II tuntuu silti hitaalta. Sony käyttää nimittäin kamerassa samaa zoomobjektiivia kuin sen edeltäjässäkin. Sähköinen zoomaus 24 mm:stä 200 mm:iin kestää jopa neljä sekuntia. Zoomauksen aloitus ja lopetus ovat hiukan epämääräisiä, eivätkä ne aina osu juuri haluttuun kohtaan. Sen vuoksi kamera ei tunnu erityisen nopealta tai joustavalta työskennellä. Samasta syystä on vaikeaa perustella sen hintaa. Se on yli kaksi kertaa kallimpi kuin alkuperäinen RX10, jonka myynti jatkuu edelleen. Uusimman teknologian tahdissa pysymisestä saa siis maksaa pitkän pennin.

Kamera ei ole omiaan videokuvaukseen vain suuren 4K-tarkkuutensa vuoksi vaan myös siksi, että siinä on sekä liitäntä mikrofonille että kuulokkeille.
Valokuvauksessa valotus on varmaa ja värintoisto hyvää vaikkakin hiukan varovaista. Siksi valitsimme yleensä Vivid-asetuksen, jolla värikylläisyys on suurempi ja miellyttävämpi. Heik
ossakaan valossa ei kannata mennä alle ISO 3200:n. Objektiivi piirtää hienosti koko polttovälialueella. Siinä ei ole sen paremmin näkyvää vääristymää kuin vinjetointiakaan, ja terävyys on kulmista alkaen hyvä, myös vain kolmen senttimetrin lähimmällä tarkennusetäisyydellä. Mukana seuraa hyvä vastavalosuoja. Raakatiedostoja voidaan tallentaa, ja Sonylle on uutta, että mukana tulee Capture One Express -raakamuunnin, riisuttu versio hienosta ja ammattimaisesta Capture Onesta. Akku on sama kuin Sony A7:ssä. Se kestää mainiot 400 kuvaa. Hyvä yksityiskohta on, että muistikortti on kameran sivulla kuten järjestelmäkameroissa, ja se on helppo vaihtaa, vaikka kamera olisi jalustalla.
Kamera voi todellakin vaikuttaa työskentelytapaan. RX10 II:n leveä, mukava aukkorengas tekee kamerasta todella helppokäyttöisen aukon esivalinnalla, ja tuntuukin luonnolliselta kuvata nimenomaan sitä käyttäen.

Arvio

RX10 II huokuu muotoilua ja hyviä materiaaleja. Kuvissa on väriä ja terävyyttä, joten niitä ei juuri tarvitse parannella jälkeenpäin.
Zoomobjektiivi on niin hidas, ettei uusi, huippunopea kuvakenno koskaan oikein pääse oikeuksiinsa tässä kalliissa kamerassa.

Ominaisuudet

Merkki
Sony
Megapikseliä
20,0
Polttovälikerroin/optinen zoom
8,3
LCD-näyttö
3
Kuvaa/sekunti
14
Suurin ISO
25600