Sony Cyber-shot RX10 III

Sonyn RX10-kameramallin uusi III-versio näyttää erehdyttävästi kahdelta edeltäjältään, mutta kuvattessa paljastuu pian melkoinen yllätys.

#Kamerat #Sony
8.4

Sony Cyber-shot RX10 III näyttää isommaksi kasvaneelta edeltäjältään. Se on myös painavampi ja kalliimpi. Kameran sydämenä on yhden tuuman kenno, joka ottaa 20 megapikselin kuvia. Sama kenno ja kuvaprosessori olivat edellisessäkin mallissa. Samoin ISO 25 600, optinen kuvanvakain, nopea sarjakuvaus, mainio sähköinen etsin sekä 4K-videon ja raakakuvien kuvausmahdollisuus ovat tuttuja ominaisuuksia. Muotoilu on perinteinen ja tyylikäs, ja viimeistely on hienompi kuin missään muussa superzoomkamerassa. Suuri uudistus on Zeiss Vario-Sonar 24-200 mm F2.8 -objektiivin tuoma lisäteho. Nyt polttoväli on nyt 24–600 mm, ja valovoima on polttoväistä riippuen F2,4:stä kunnioitettavaan F4:ään. Samanlaisia millimääriä on muissakin kameroissa, mutta ei yhden tuuman kennon kameroissa. Objektiivi on vaikuttavan tarkka kaikilla polttoväleillä, ja lähin kuvausetäisyys on vain kolme senttiä etulinssistä. Hämärässä kuvanlaatu on erittäin hyvä ISO 6400:ään asti. RX10 III ei ole halpa, ja sillä on hidasta työskennellä. Kun kamera on näin tehokas ja kallis, kuvaamisen pitäisi olla helppoa kuin leikki, mutta sitä se ei RX10 III:llä ole. Sähkövälitteinen zoomrengas ei toimi tarkasti. Laukaisimen vieressä oleva säädin toimii paremmin, mutta ei niin hyvin kuin 1700 euron kameralta odottaisi. Jatkuva tarkennus ei pysy mukana eikä edes 14 kuvan sekuntinopeudella kuvaaminen riitä aina saamaan tarkkoja kuvia nopeista kohteista, koska tarkennus ei onnistu seuraamaan liikettä. RX10 III on silti hieno ja tyylikäs kamera, jossa on tarkka ja valovoimainen 24–600  mm:n zoomobjektiivi.

RX10 III tuntuu kuvattaessa lähinnä peililliseltä järjestelmäkameralta. Kameran päällä on säätöpyörä, jossa on eri ohjelmia, sekä paneeli, jossa on tietoja eri asetuksista. Järjestelmäkameran tuntua luo kuitenkin ennen kaikkea sähköinen etsin, joka suuri, teräväpiirtoinen ja yksityiskohdissaan tarkka ja joka muistuttaa sen tähden peilijärjestelmän etsintä. Myös näyttö on korkealaatuinen, ja se kääntyy vaakasuorasta asennosta 45 asteen kulmaan alaspäin. Valotuksen korjaukseen on hyvä ja kiinteän oloisesti toimiva säätöpyörä, ja objektiivissa on käytännöllinen aukon säätömahdollisuus silloin kun käytössä on aukon esivalinta. Epätavanomainen ratkaisu on painike, jota käytetään sen säätämiseen, tarvitaanko yhden aukkovälin muutokseen kolme painallusta vai toimiiko säätö liukuvasti. Myyntipakkauksessa on vastavalosuoja mutta ei laturia. Akut ladataan kamerassa.

Arvio

Edityksellinen ja laajapolttovälinen 24–600 mm:n zoomobjektiivi on ennennäkemättömän hyvä. Se on harvinainen tämän luokan kamerassa.
Sony RX10 III menettää pisteitä nopeiden kohteiden kuvaamisessa. Kuvausnopeus on jopa 14 kuvaa sekunnissa, mutta tarkennus ei toimi riittävän nopeasti.

Ominaisuudet

Merkki
Sony
Megapikseliä
20,0
Polttovälikerroin/optinen zoom
25
LCD-näyttö
3
Kuvaa/sekunti
14
Suurin ISO
25600