anm_sonyRX10IV_01

Sony DSC-RX10 IV

Sony A9:n suorittimella varustettu kameramalli on maailman paras ja nopein superzoomkamera. Sekään ei kuitenkaan ole täydellinen.

tekijä Välineopas #Kamerat #Sony
9.0

Sony DSC-RX10 IV ei ainoastaan laajenna superzoomkameran suorituskyvyn rajoja. Se muodostaa oikeastaan aivan uuden kameraluokan. Siinä on erin­omainen yhden tuuman kenno ja loistava zoom, joka vastaa 24–600 mm:iä. Huippumalli A9:stä peräisin olevan suorittimen ansiosta RX10 IV ottaa ennätykselliset 24 kuvaa sekunnissa. Ratkaisevaa on, että myös automaattitarkennus pysyy vauhdissa mukana. Jopa 600 mm:n polttovälillä kaikki liikkuvasta kohteesta otetut kuvat ovat tarkkoja. Osittain tämä on sen ansiota, että kamerassa on peräti 315 vaihetarkennuspistettä. Kamerassa on myös joukko käytännöllisiä ominaisuuksia. Sarjana otetut kuvat tallentuvat kamerassa kansioihin, joten niistä saa helposti hyvän yleiskuvan nopeissakin tilanteissa. Kortilla kuvat eivät ole kansi­oissa. RX10 IV:ta on helppo hallita. Painikkeet ovat hyviä, ja kaksi niistä on ohjelmoitavia. Kolmituumainen näyttö on sekä käännettävä että kosketusherkkä, ja valikot ovat aiempaa selvemmät.
RX10-sarjan kameroissa on alusta alkaen ollut ongelma, joka vaivaa edelleen: moottorizoom on hidas ja epätarkka. Pahinta on kuitenkin, että zoom lukkiu­tuu, kun kuvataan sarjoja jatkuvalla automaattitarkennuksella. Silloin siis ei voi zoomata. Se on selvä puute, mutta kehitimme nopeasti tekniikan, jolla voi ottaa kuvasarjan, vaihtaa nopeasti polttoväliä ja ottaa taas uuden kuvasarjan.
Kuvanlaatu on todella hyvä. Objektiivi on vaikuttavan tarkka koko laajalla zoom­alueella, ja kohina on hyvin hallinnassa heikossakin valossa ISO 3200:aan asti. Maksimiarvo ISO 25 600 on myös käyttökelpoinen. F2,8–F4:n valovoima on ainutlaatuinen tässä kameraluokassa.

Conclusion

Loistava laatu ja suorituskyky lähes kaikissa suhteissa. Kameran ilme on miellyttävä ja yksityiskohdat harkittuja. Automaattitarkennus ja nopeus vakuuttavat.
Kameralla ei voi zoomata, kun valittuna on sarjakuvaus ja jatkuva automaattitarkennus. Akku ladataan suoraan kamerassa, joten latauksen aikana ei voi kuvata.

Ominaisuudet

Merkki
Sony
Megapikseliä
20
Polttovälikerroin/optinen zoom
25
LCD-näyttö
3
Kuvaa/sekunti
24
Suurin ISO
25600