Sony NEX-3N

Parin suuremman NEX-malliston kameran jälkeen Sony palaa nyt juurilleen tuomalla markkinoille todella pienen ja edullisen peilittömän järjestelmäkameran. Siinä ei juuri ole moittimista.

#Kamerat #Sony
8.5

Kamera on ensi silmäyksellä edullinen, tarkemmin ajateltuna todella halpa. Mukana tuleva pakettiobjektiivi on näet uusi zoom-mottorilla varustettu 16–50-millinen, joka maksaa jo erikseen 370 euroa. Koko kamerapaketti maksaa 500 euroa. Panasonicin vastine NEX-3N:lle on GF5-malli, jossa on vastaavanlainen objektiivi. Lisähintaa on kuitenkin 130 euroa. Zoom-moottorin käyttämiselle peilittömissä järjestelmäkameroissa on kolme hyvää syytä. Objektiivi on ensinnäkin hyvin pieni ja se sopii paremmin pieneen kameraan. Toiseksi polttoväliä hallitaan painikkeilla, aivan kuten taskukameroissakin. Ja kolmanneksi objektiivilla voidaan zoomata aivan tasaisesti videota kuvattaessa. Lisäetuna on se, että Sonyn zoom-objektiivin piirto on veitsenterävää koko polttovälialueella, joka vastaa laajakulmapäässä kinokoon 24 milliä, ja tämä on tärkeä ominaisuus. On turha kuvitella, että Sony tuhlailee, vaikka pakettiobjektiivi onkin hieno. Se on säästölinjalla, vaikka ostajan on katsottava tarkkaan sen huomatakseen. Kameran mukana ei tule cd:tä, ja pakkauksen mukana on vain lyhyt opasvihkonen. Sekä ohjelmistot että käyttäjän opas on ladattava Sonyn kotisivulta. Myös kameran materiaaleissa on säästetty, mutta niin, että useimpien olisi vertailtava NEX-3N:ää rinta rinnan toiseen kameraan huomatakseen tämän eron.

Kyseenalaisia ohjeita

Käyttömukavuus kärsii hieman kameran pienestä koosta, mutta niinhän se useimmiten tekee muillakin vastaavissa pikkukameroissa. NEX-3N:n näyttö on kolmituumainen. Sitä voidaan nostaa 180 astetta niin, että se näkyy suoraan eteenpäin, joten kameralla voi ottaa esimerkiksi omakuvia. Näytön värit ja sävyt ovat riittävän tarkkoja, mutta sitä voi olla vaikea nähdä auringonvalossa. Sähköinen etsin olisi ollut mukava lisä, mutta siitä olisi luonnollisesti koitunut lisähintaa.
Valitimme aiemmin Sonyn näytön pienistä numeroista ja kirjaimista, ja nyt niiden koko onkin valittavissa. Valotuksen korjaukselle ja herkkyydelle on omat painikkeensa, mutta ei juuri muille toiminnoille. Kamerassa on kysymysmerkkipainike, jolla saa opastusta, mutta ohjeet ovat joskus kyseenalaisia. Kamera sanoo, että on lisättävä herkkyyttä, jos halutaan pysäyttää liike. Sen tulisi sen sijaan suosittaa Auto-ISO:n käyttämistä, koska puoliautomaattinen P-ohjelma toimii niin, että riittävässä valossa se mieluummin pienentää himmenninaukkoa kuin pidentää valotusaikaa.
Kamerassa on oma salama, joka ei kuitenkaan kykene täysin valaisemaan kuvan kulmia, kun objektiivi on laajakulma-asennossaan. Kameran akun kesto on hyvä.

Laatua, mutta piilossa

Kuvanlaatu voi olla todella hyvä, mutta aloittelija ei välttämättä saa siitä kaikkea irti. Sitä varten on nimittäin sukellettava syvälle valikon uumeniin säätämään jpg-asetuksia. Terävöitystä ja värikylläisyyttä lisäämällä kuvat ovat selvästi parempia suoraan kamerasta. Kokeilimme sekä kohdeohjelmia että P-ohjelmia, ja tulokset olivat hyvin samansuuntaisia. Suositamme siksi, että 3N:llä kuvataan raakatiedostoja niin, ettei tästä ongelmasta tarvitse lainkaan kantaa huolta. Kuvanlaatua koskevat arviomme kertovat, miten laadukkaita kuvista tulee silloin, kun jpg-asetukset on säädetty oikeiksi. Valotus on yleisesti ottaen tarkkaa, mutta jotkut kohteet saattavat jäädä tarpeettoman tummiksi.
NEX-3N pystyy tallentamaan 180 asteen panoraamakuvia. Kameraa käännetään kohteen toiselta puolelta toiselle, ja kamera ottaa kuvasarjan, jonka se yhdistää panoraamaksi.
Videolle on hyvin sijoitettu painike kameran takana oikeassa yläkulmassa, ja se tallentuu Full HD -laatuisena. Kuvanlaatu onkin hyvä ja myös ääni kunnollinen mikrofonin tuuliherkkyyttä lukuun ottamatta. Automaattitarkennus toimii lähes koko kuva-alalla, ja se on kontrastiin perustuvaksi järjestelmäksi nopea ja tarkka. Toimintakuvauksessa kannattaa kuitenkin turvautua peilijärjestelmäkameraan tai Sonyn omaan puoliläpäisevään peilijärjestelmään.

Arvio

NEX-3N on pitkä askel oikeaan suuntaan niille, jotka ovat tähän saakka käyttäneet taskukameraa. Hyvä ja teräväpiirtoinen pakettiobjektiivi merkitsee paljon siinä, että paketti on erinomainen ostos. Etsintä kaipailimme, mutta se puuttuu yleensäkin tässä luokassa. Harmillista, että jpg-asetuksia on säädettävä kuvanlaadun parantamiseksi, mutta sillä tavoin siitä saadaankin jo todella hyvä.

Ominaisuudet

Merkki
Sony
Megapikseliä
16
Polttovälikerroin/optinen zoom
1,5x
LCD-näyttö
3
Kuvaa/sekunti
4
Suurin ISO
16000