Sony NEX-5T

Sony on tunnettu siitä, että se kulkee omia polkujaan, ja myös NEX-5T poikkeaa monesta kilpailijasta.

#Kamerat #Sony
7.7

Sony on tunnettu siitä, että se kulkee omia polkujaan, ja myös NEX-5T poikkeaa monesta kilpailijasta. Ensinnäkin kamera tuntuu käytössä huomattavasti odotettua pienemmältä ja kevyemmältä. Tämä johtuu osittain vain neljä senttiä pitkästä pakettiobjektiivista. Se painaa vain 117 grammaa ja sen polttovälialue vastaa kuvakulmaltaan kinokennoisen kameran aluetta 24–75 mm. Objektiivi on laadukas, ja zoomausmoottorin avulla videokuvauksessa saadaan aikaan tasaisia zoomauksia.
Kääntyvä näyttö kallistuu 180 astetta ylös ja 45 astetta alas. Vakioasetuksin näytön kuva on aika tumma, mutta kirkkautta voidaan lisätä valikosta. Kameran pienuudesta johtuu toisaalta se, että siinä ei ole salamaa. Sen mukana tulee pieni irto- salama, joka kiinnitetään kameran päälle. Paljon salamaa käyttäville tämä ei ole käytännöllinen ratkaisu. Isompaa salamalaitetta kameraan ei voida kiinnittää. Käyttömukavuusarvosanan alhaisuus johtuu tummasta näytöstä, huonosta valikkojärjestelmästä ja vaatimattomasta, 32-sivuisesta ohjekirjasta. Näyttö on kosketusnäyttö, mutta kosketusohjausta käytetään vain tarkennukseen, laukaisuun sekä kuvien katseluun. NEX-5T:ssä on wi-fi-lähiverkkoyhteys sekä NFC-lähikenttäyhteys, jonka ansiosta yhteys kahden yhteensopivan laitteen välille voidaan muodostaa sijoittamalla ne lähelle toisiaan.

Kuvaajan panosta tarvitaan

Tavallinen näppäilijä saattaa pettyä kameran tuottamiin kuviin, sillä vakioasetuksin yleissävy on tumma ja värit hillittyjä. Tulos parantuu huomattavasti säätämällä värejä, kun sää on pilvinen tai kun kohde on varjossa, ja korjaamalla valotusta aurinkoisella säällä. Kuvat sietävät myös hieman terävöintiä kuvankäsittelyssä. Kamerassa on myös asetus, joka on tarkoitettu hyvin suuria kontrasteja varten, mutta hyvien tulosten saavuttaminen edellyttää silloinkin valikossa seikkailemista. Näytön kirkkautta kannattaa säätää suuremmaksi. Kun kaikki säädöt on vihdoin saatu kohdalleen, NEX-5T:n kuvanlaatu on erinomainen. Kun kamera kuitenkin vaatii varsin paljon tarkkaa säätämistä, on erityisen hyvät perusteet kuvata raakakuvia, jolloin jälkikäsittelyssä on paremmin säätövaraa. Kameran värivaihtoehdot ovat musta, hopea ja valkoinen. Hintaan sisältyy objektiivi, sillä pelkkää runkoa ei ole markkinoilla.

Arvio

Pienellä NEX-5T:llä saa hyviä kuvia, mutta käyttö on hankalaa. Jos wi-fi ja kosketusnäyttö eivät ole tärkeitä, halvempi NEX-3N on parempi ratkaisu.

Ominaisuudet

Merkki
Sony
Megapikseliä
16,0
Polttovälikerroin/optinen zoom
1,5x
LCD-näyttö
3,0
Kuvaa/sekunti
10
Suurin ISO
25.600