anm_nikon105_01

Nikon AF-S NIKKOR 105mm F1.4E ED

Pätevä objektiivi

#Objektiivit #Nikon
8.8

Nikonin uusi 105 mm:n objektiivi, jonka valovoima on ennätykselliset F1,4, paino 985 grammaa ja mitat 10,6 x 9,5 cm, sai D810:n tuntumaan melkein kompaktikameralta. Toisaalta jo isosta etulinssistä näki heti, että kyseessä ei ollut mikään tavallinen objektiivi. Ensin selvitimme, onko taustasumennuksessa ylipäätään eroa F1,4- ja F2,8-valovoimaisten 105-millisten välillä, ja vastaus oli kyllä. Katso esimerkkikuvia osoitteesta digi-kuva.fi/etunurkka. Seuraavaksi tutkimme, onko kuvanlaatu tarpeeksi hyvä täydellä aukolla, ja vastaus oli jälleen selvästi kyllä. Terävyys on mainio ja vinjetointi vähäistä myös aukolla F1,4, ja automaattitarkennus toimii nopeasti. Objektiivi on omiaan muoto- ja muotikuvaajille sekä niille, jotka haluavat vain parasta. Se on kylläkin noin 650 euroa kalliimpi kuin Nikonin 85 mm F1.4G, joten sen hankkimiseen on oltava hyvät perusteet. Toisaalta kyseessä on loistava tuote.

Arvio

Erinomainen, pätevän tuntuinen objektiivi. Terävyys on huippuluokkaa, automaattitarkennus nopea ja vinjetointi vähäistä jopa aukolla F1,4.
Olisi ollut mainio asia, jos objektiivissa itsessään olisi kuvanvakain. Hinta on kilpailijoihin verrattuna korkeanpuoleinen.

Ominaisuudet

Merkki
Nikon