Nikon AF-S Nikkor 20 mm F1.8G ED

Laajakulmaobjektiivi on tuorein malli Nikonin valovoimaisen optiikan sarjassa. Valovoima ja polttoväli eivät riitä yksin terävien kuvien ottamiseen, mutta Nikonilla on muitakin konsteja.

#Objektiivit #Nikon
9.2

Nikonin viimeisin FX-sarjan täyden kennon kameroiden laajakulmaobjektiivi on todellinen helmi. Optiikka sopii ihanteellisesti maisemiin ja arkkitehtuuriin, ja se piirtää huiman terävää kuvaa kaikilla aukoilla. F11:n tapaisilla pienillä aukoilla terävyys on kunnossa sekä keskellä että kulmissa. Täydellä aukolla täytyy sietää jonkinlaista vinjetointia. Voimakas laajakulma vääristää hiukan kuvaa luonnostaan, mutta se on vähäistä. Objektiivia testattiin Nikon D750:llä, jonka voi muiden Nikonin peilijärjestelmäkameroiden tapaan säätää korjaamaan objektiivivirheet automaattisesti, ja se toimii mainiosti. Kromaattista poikkeamaa näkyy vain hitusen, ja täydellä aukolla tausta jää kauniin utuiseksi kirkkaiden kohtien pehmentyessä. Automaattitarkennus reagoi heti tarkasti, ja noin 20 sentin kuvausetäisyys tekee lähikuvista näyttäviä. Materiaalivalinnat vaikuttavat halvemmilta kuin kalliimmissa malleissa, mutta pienikokoinen objektiivi sopii kuvatessa hyvin käteen, ja sen mukana saa laadukkaan vastavalosuojan.

Arvio

Nikon 20 mm F1.8G ED on oiva valinta valovoimaista ja tarkkaa laajakulmaa kaipaavalle. Optiikka tekee näyttävää kuvanlaatua vähäisillä vääristymillä, ja hinta on kohtuullinen. Esimerkiksi vielä valovoimaisempi ammattitason 24 mm F1.4G ED maksaa jo noin 1 800 euroa.

Ominaisuudet

Merkki
Nikon