anm_nikon28mm_01

Nikon AF-S Nikkor 28mm F1.4E ED

Hieno mutta kallis

tekijä Välineopas #Objektiivit #Nikon
8.7

Nikonin uuden, valovoimaisen 28 mm:n kiinteäpolttovälisen objektiivin suurin aukko on F1,4. Objektiivilla on suorastaan ilo kuvata. Huolimatta 645 gramman painostaan AF-S Nikkor 28 mm F1,4E ED on täydellisesti tasapainossa Nikonin kinokoon kameroissa. Suurempi valovoima tarkoittaa myös etsinkuvan kirkastumista. Kirkkaammalla etsimellä on helpompi tarkistaa myös tarkennuksen osuminen kohdilleen.
28 mm on aliarvostettu polttoväli. Kuvakulma on selvästi enemmän kuin 35 mm:n objektiivien. Laajakulmille, kuten 24 mm:n objektiiveille, tyypillinen vääristymä puuttuu. Objektiivista huomaa heti, että kuvanlaatu on terävää jo täydellä aukolla. Objektiivin käyttäjän on kuitenkin tultava toimeen ilman kuvanvakainta. Sellainen löytyy esimerkiksi Nikonin ammattilaistason 24–70 mm F2,8 -objektiivista. Lisäksi objektiivi on lähes 1700 euroa kalliimpi kuin sitä lähellä oleva AF-S Nikkor 28 mm F1,8G, joka sopii myös kinokoon kameroihin.
Täydellä aukolla kuvattaessa kuvissa ei näy kromaattista poikkeamaa tai linjojen vääristymää. Hento vinjetointi heikkenee jo aukolla F2 ja häviää aukolla F4. Linssielementtejä on 14. Yhdeksän suljinlehteä takaavat upean taustasumennuksen.

Arvio

Teräväpiirtoinen ja valovoimainen laajakulmaobjektiivi. Rakenteeltaan erittäin lujaa tekoa.
Melko korkea hinta ja kuvanvakaimen puuttuminen laskevat objektiivin yleisarvosanaa.

Ominaisuudet

Merkki
Nikon