anm_nikon8-15_01

Nikon AF-S NIKKOR Fisheye 8-15mm ED F3.5-4.5E

Ääärimmäinen zoom Nikoniin

tekijä Välineopas #Objektiivit #Nikon
8.7

Uusi zoomobjektiivi sopii erityisesti Nikonin kinokoon kameroihin. Niissä se tuottaa kahdeksan mm:n asetuksella pyöreän kalansilmäkuvan, jonka kuvakulma on täydet 180 astetta.
15 millimetrillä saa kieltämättä hieman käyttökelpoisemman, suorakaiteen muotoisen kalansilmäkuvan, joka täyttää koko kuvapinnan ja kattaa 180 astetta diagonaalisesti. Molemmilla polttoväleillä syvyysterävyys on äärimäisen hyvä, erityisesti, jos käytetään pienintä F29:n himmenninaukkoa.
Uuden zoomobjektiivin mekaaninen laatu on hyvä. Vastavalosuojan ja linssinsuojuksen rakenne viittaa siihen, että Nikon on pitänyt tarkkaan silmällä Canonin vastaavaa zoomia, jonka tuotetunnus on EF 8-15 mm F4.0L Fisheye USM.
Terävyys on hyvä reunoille saakka, ja vinjetointia on vain hiukan. Automaattitarkennus oli hieman hidas, kun testasimme objektiivia D810:ssä, mutta se on ongelma vain, jos kalansilmää käyttää urheilu- tai toimintakuvauksessa. Maisema-, sisustus-, taide- ja vastaavissa kuvissa objektiivi toimii hyvin. APS-C-kameroihin sopii paremmin Nikonin vanha, kiinteäpolttovälinen, koko ruudun täyttävä kalansilmä AF DX Fisheye-­Nikkor 10,5 mm F2.8 G ED, jonka saa puolta halvemmalla.

Arvio

Erittäin hyvä syvyysterävyys ja kuvanlaatu. Zoom
antaa aivan uusia kuvausmahdollisuuksia.
Automaattitarkennus on yllättävän hidas, joten
objektiivi ei sovi urheilu- ja toimintakuvaukseen.

Ominaisuudet

Merkki
Nikon