anm_sony100mm_01

Sony FE 100mm F2.8 STF GM OSS

Tarkkuutta ja sumeutta

tekijä Välineopas #Objektiivit #Sony
8.7

Sony on uudessa 100-millisessä keskittynyt siihen, että terävät kohdat näkyvät todella terävinä ja tausta on miellyttävän sumea. Siihen vaikuttavat osin 11 himmenninlehteä, osin STF-linssi, joka on keskeltä tavallinen väritön, mutta tummuu reunoille päin, joten reunoilta pääsee kahden aukon verran vähemmän valoa läpi. Näin epätarkat huippuvalot tummenevat ja pehmenevät reunoiltaan, ja sumeus on aivan erityislaatuinen. Sumennettaessa valovoimasta menetetään kaksi aukkoa, ja käytännössä F5,6 on suurin aukko. Sitä ei huomaa kuvatessa, koska A-kameroiden elektroninen etsin pitää valon voimakkuuden vakiona.
Erityinen taustasumennus ei tule itsestään, mutta sen saa aikaan säätämällä taustan etäisyyttä esimerkiksi muotokuvissa. Objektiivi piirtää täysin tarkasti kaikilla aukoilla, eikä vinjetointia ole. Tyynyvääristymää näkyy hiukan. Optinen kuvanvakain on hyvä.

Arvio

Kiinnostava objektiivi, joka piirtää tarkasti sekä suurilla että pienillä aukoilla ja joka todistaa jälleen kerran Sonyn kunnianhimoisuutta.
Vaikka STF-linssin sumennus on hieno ja erilainen, mielestämme kauniimman taustasumennuksen saa 100 mm:n objektiivilla aukolla F1,8.

Ominaisuudet

Merkki
Sony