Sony SEL 10-18mm F4.0 OSS

Uuteen Sonyn NEX-kameroihin tarkoitettuun laajakulmaan on helppo ihastua. Viimeistely on herkullinen ja se toimii mekaanisesti hyvin. Onko se myös optisesti samaa tasoa?

#Objektiivit #Sony
8.7

Sonyn objektiivin polttovälialue on 10–18 mm, joka vastaa kinokoossa 15–27 mm:n superlaajakulmaa. Sen valovoima on F4 ja siinä on optinen kuvanvakain. Suodinkierre on 62 mm, ja mukana tulee vastavalosuoja. Viimeistely on metallia, ja niin zoomaus- kuin tarkennusrengaskin liikkuvat tasaisesti ja kevyesti.
Testikuvissamme oli kaikilla aukoilla ja polttoväleillä silmiinpistävää vinjetointia. Parhaassa tapauksessa se oli aukon luokkaa, mutta asetuksella 10 mm ja F4 peräti kaksi aukkoa. Terävyys on 10 mm:n polttovälillä hyvä jo täydellä aukolla, mutta 14 ja 18 mm:n polttoväleillä on mieluiten himmennettävä aukolle F5,6. Aukon F11 jälkeen terävyys heikkenee merkittävästi. Terävyys on parhaimmillaan keskellä, ja reunojen terävyys on lähellä sitä. Värit hajoavat jonkin verran, mutta se ei tee objektiivista huonoa vaan se kertoo vain siitä, että laatuobjektiivin tekeminen väin pieneen kokoon on vaikeampaa kuin suureen kokoon. Kun tämä otetaan huomioon, on kuvanlaatu todella hyvä.

Arvio

Sony on tehnyt uuden laajakulmaobjektiivin, joka toimii mekaanisesti hyvin ja jonka optinen laatu on polttovälialue ja hyvin pieni koko huomioon ottaen erittäin hyvä. Vinjetoinnin kanssa on hiukan ongelmia, mutta objektiivin piirtokyky on täysin kunnossa.

Ominaisuudet

Merkki
Sony